CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  Tamerlan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

TAMERLAN


Bătrânul profesor de istorie a scos iarăşi zece elevi la răspuns. Se înghesuie unul lângă celălalt în spaţiul prea strâmt dintre tablă şi primul şir de bănci. Deşi sesizează inconvenientul, bătrânul profesor nu renunţă la modul său de a proceda. Nu mai vede şi nici nu mai aude tocmai bine. În băncile prea îndepărtate ale clasei aflându-se, elevii ştiu de minune să profite de acest handicap al unui biet dascăl aflat la sfârşitul carierei. Eh, copii… îşi spune. A fost şi el cândva de vârsta lor. Cum a mai trecut timpul, dom’le!... Parcă mai ieri îl scotea şi pe el fie-iertatul Simu la răspuns în faţa clasei. Făcea haz că era cel mai scund între vlăjganii dintr-a zecea. Numai băieţi în clasă, că aşa era pe-atunci… Da’ a lăsat-o mai moale cu hazul când a fost singurul care i-a răspuns la întrebarea cine a condus Invincibila Armada. Cu toate că se învăţa ceva mai mult, chiar şi la istorie, pe vremea aceea!...
Profesorul îşi scrutează învăţăceii cu ochii săi înguşti, mongoloizi. De la aceşti ochi i se trage porecla Tamerlan. Cine i-a scornit-o nu se mai ştie. Generaţii de elevi au preluat-o de la înaintaşii lor. Şi profesorul a aflat de ea. Auzi, tu! mai zice câteodată, mirându-se. Să-i spună lui Tamerlan! Că doar n-a îngrozit el lumea ca ferocele învingător al lui Baiazid Ilderim. Mimează severitatea, e drept, ca orice profesor care se respectă. Măcar aparenţele să fie păstrate, dacă nu altceva. Dar toată lumea ştie că, de fapt, e pita lui Dumnezeu.
Bătrânul dascăl alege cu grijă întrebările pe care le pune elevilor. E sfârşit de semestru. Nu-i face plăcere să lase corigenţi. Teama din privirea unora dintre cei verificaţi îl indispune. E primul care răsuflă uşurat când poate obţine răspunsurile dorite sau, mă rog, pe aproape… Clipa în care îi trimite pe toţi la loc cu un gest larg, însoţit de vagi aprecieri, îi aduce şi lui linişte în cuget.
Se precipită să treacă notele în catalog, când sesizează că unul dintre cei scoşi la răspuns se încăpăţânează să rămână locului.
„Pe mine, dom’ profesor, nu m-aţi întrebat nimic!” reclamă îndărătnicul.
Aşa par să stea lucrurile. Tamerlan e în vădită încurcătură.
„Păi bine, încearcă el s-o dreagă, clipind mai des din ochii săi oblici. Dar am văzut că ştii. Am băgat de seamă că ai dat din cap când au răspuns ceilalţi!”
Elevul caută un semn de ironie pe chipul imobil al profesorului. Nimic însă. Deplină seriozitate.
„Aveţi dreptate, confirmă el atunci pe un ton grav. De trei ori am dat din cap până acum!”
Bătrânul dascăl rămâne câteva clipe cu stiloul în aer, de parcă n-ar fi înţeles spusele învăţăcelului său. Apoi se apleacă mai adânc asupra catalogului.
Pentru prima oară ţârâitul soneriei de pe coridor mi se pare peste măsură de strident.


 

Referinţă Bibliografică:
Tamerlan / Dan Floriţa Seracin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 209, Anul I, 28 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dan Floriţa Seracin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Floriţa Seracin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!