AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Aurel Avram Stănescu         Publicat în: Ediţia nr. 122 din 02 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Suzana Deac - Lumea incredibilă a Suzanei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Trebuie literatura să satisfacă cerea cititorului? Întotdeauna omul a căutat senzaţionalul, aşa că literatura de azi nu se deosebeşte cu nimic faţă de cea de ieri. Ca sa fie în ton, actualii scriitori expun scene de dragoste fierbinţi care ies în evidenta fiind avid scormonite de public aşa că romancierii si poeţii, impun limbajul care se caută astăzi; bineînţeles cel deşănţat trebuie evitat şi cuvintele vulgare pot fi ocolite uşor mai ales că fiecare limba e suficient de bogată în expresii plastice pentru a exprima ce ar dori fiecare să transmită. 

Dacă încercaţi să vedeţi aici astfel de povestiri veţi fi dezamăgiţi însă o să rămâneţi fascinaţi de cu totul altfel de lectură. 

În lumea miraculoasă a Suzanei Deac nu trebuie înghiţit pastile în încăperi aparţinând unor lumi iluzorii, trebuie păşit cu grijă în castele de sticlă învăluite în ceaţă, pe insule necunoscute pline de verdeaţă unde nimeni nu-l mănâncă pe celalalt; această lume te face să înţelegi cuceririle unor inimi de regi rătăciţi pe plaiurile îndepărtate de vânătoare, te vei pierde în soarele după amiezii pe ţărmuri învechite de mare, vei afla ascunse salturi profunde în lanţuri de argint ca să cobori vertiginos, până ameţeşti de amplitudinea căderii într-un onirism studiat şi creativ. Vei descifra de asemeni taina înfrăţirii şi înmuguririi legumelor… fiecare cu misterul ei, vei dansa, visa şi te vei înălţa alături de balerine delicate, vei întâlni dragostea nevăzută şi vei admira trecerile în revista ale unor iubiri încolăcite! 

De data asta în lumea Suzanei Deac exista doua personaje.. restul e umplut cu lucruri minunate pe care prinţesa abia aşteaptă sa le descopere. Sunt însă şi capcane si de aceea trebuie ferită de ele… adiacent, trebuiesc ocolite şi tratate ca şi cum n-ar exista. Ea trebuie să vadă numai ce este frumos, de aceea este prinţesă! 

Şi totuşi nimeni nu este perfect, Lecţiile de viata necesare pentru a introduce prinţesa pe-o scară nesfârşită a timpului sunt practic din înţelepciunea autoarei şi ar trebui să citim din ele, mai întâi noi… să le învăţăm, să le aplicăm, pentru a deveni mai buni însă din păcate viaţa ne împinge de multe ori aiurea. 

Totul se petrece în plan ideatic, avem de învăţat mult de la cunoaşterea universului, a naturi, animalelor, a plantelor…. priveşte Disscovery şi ce inventăm noi în războaie sunt idei absurde şi reprezintă încă un grad de incultură din aşa zisa noastră civilizaţie. 

Pretextând dialogul între împărăteasa - învăţător şi prinţesă, constaţi ca un cititor atent că din convorbirea ei deconectantă, incitanta şi mult peste media lirică, desprinzi sensibilitatea şi totuşi realismul scriitoarei. 

Un adevărat şi uriaş pas pendular înainte-înapoi pe care Suzana Deac - învăţătorul nu se sfieşte să-l recunoască. 

Folosirea de multe ori a sinonimelor pentru exemplificarea mai exactă e expresiilor, şi întărirea unor cuvinte sau afixe nu strică din ansamblul complex al povestirii. 

Convorbirea, dialogul este ştiinţa ei dar mă întreb… oare ne ascultă cei tineri? Doar copiii feriţi de educaţia TV-ului până la 2-3 ani… aşa că pregătiţi-vă rapid să le daţi educaţia de bază. Şapte ani s-au redus drastic la maxim trei! 

Dialogul e subtil, uneori naiv de umanitar si umanist, încântător, îl citeşti şi suspini în amintirea altor anotimpuri mai blânde. 

Senzaţiile ca şi iubirea îi umplu firea de explicaţii ale spiritului, caută în păreri savante, în mecanismele biochimice ale organismului de unde izbucneşte la un moment dat, pur si simplu constatarea, 

‘’ Stiu ce este fericirea!’’ 

Multe învăţăminte spuse cu răbdare găseşti în imaginarul omenesc al Suzanei Deac ! 

Instrumentele muzicale, păsările, iarba sau natura au rolul lor in înşiruirea idiomatica a copilăriei şi nu în ultim rând rămâne numai romantismul scriitoarei-poete; mila, iubirea faţă de ceilalţi o înnobilează şi îi dă încredere nesperată în culori, în frumuseţea lor, încheind apologia lor, a culorilor cu cea pe care o socoteşte cea mai reprezentativă, 

‘’Învăţătorule, de acum încolo de voi avea o dorinţă, frică, spaimă sau speranţă, sus, la culoarea albastră mă voi uita… de acolo vine tot ajutorul!’’ 

Ea împrăştie mai departe iubirea cu războiul într-o ultimă încercare de a găsi explicaţia vieţii şi ajunge la concluzii adânc impregnate în memorie de eşecuri anterioare, 

‘’Simţi că iubirea s-a jucat cu tine de-a războiul, a tăbărât peste tine, a semănat seminţe de speranţă,…. apoi peste un timp ţi-a smuls din mână toate jucăriile, şi-a luat cuvintele înapoi şi a plecat cine ştie unde!’’ 

Te surprind marginal câteva gânduri încâlcite iar in final se induce verdictul poveştii… ca sa trăieşti trebuie să şi mori! 

Aşa arată că împlinirea umană stă numai în poezia coloritului, sărutului şi muzicii care îţi umplu sufletul de tihnă şi pace lăsând la o parte conflictele de orice fel. 

,,Lecţiile,, care ar putea ajunge lesne manuale sunt amplu de interpretat însa nu necesită eforturi inutile, nu ies din limita accesibilităţii iar gândurile sunt atât de adânci că rămâi mereu cu aceeaşi întrebare… oare poate exista în univers un mapamond neexploziv? 

Atât de profund s-a impregnat în om ura, dispreţul, furia, teama de necunoscutul care năvăleşte într-una peste noi că suntem îngroziţi de ce se va întâmpla… dacă se va întâmpla! 

Acţiunea balansând, ca o mostră colorată dansând în faţa şemineului, rătăcind printre afecţiunile curbate se petrec în închipuirea scriitoarei şi sfaturile sunt date cu generozitatesurprinzând asocierea misterelor cu întrebări şi răspunsuri majore. 

Textul creează emoţii… literar este frumos construit, cu o undă de tristeţe minunat redată şi catalizând speranţele în încercarea de a rămâne lângă cititor pentru a construi împreună o lume mai buna… textul ar trebui înţeles la modul simbolistic şifigurativ fiindcă avem nu numai fragmente de admirat educaţional şi nu ştiu nici acum dacă e scris pentru copii sau oamenii mari. 

  

Referinţă Bibliografică:
Suzana Deac - Lumea incredibilă a Suzanei / Aurel Avram Stănescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 122, Anul I, 02 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Aurel Avram Stănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Avram Stănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!