CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  SUNT ŞI EU ÎN CETATE (I) SAU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Motto: Sunt şi eu în Cetate. Voi nu mă ştiţi, fiindcă-s… doar unul. Eu însă vă ştiu, fiindcă sunteţi… mulţi.  

Prolog  

Generoasa noastră revistă Confluenţe Literare, deduc din rubricile “Impact”, “Novator”, “Orizonturi”, încurajează şi tematicile legate de politico-social, de aspectele motrice ale vieţii Cetăţii.  

Voi încerca, în virtutea acestei percepţii personale asupra flexibilităţii tematice a revistei, să îmi exprim din când în când gândurile contextualizate acestor aspecte. Fără însă a-mi autoimpune o anume regularitate, căci factorii perturbatori ai ritmurilor proprii îmi cam dau târcoale. Voi răspunde însă, prin acest proiect personal, conştiinţei mele de om al Cetăţii, atunci când voi simţi că trebuie să o fac. Chiar dacă reprezentativitatea mea în acest gen de demers atinge doar etalonul omului comun. Sau, poate, cu atât mai mult din “pricina” asta.  

***  

Sunt mulţi ca el. De aceea, identitatea lui e nesemnificativă. Îi asociez însă anonimului un crâmpei de biografie.  

A ieşit, în sfârşit, la pensie, căci timpul nu iartă. Asta, după patruzeci şi patru de ani de la absolvirea şcolii care i-a dat instrumentele muncii de dascăl. Doar în timpul stagiului militar obligatoriu a lipsit de la misiunea sa socială.  

Nu avea de gând să se dedice dăscăliei, deşi firea îi era compatibilă cu o asemenea profesie. Dar i-a ieşit în cale întâmplarea. Era mare criză de educatori la acest nivel al şcolii, adică acolo jos, la temelie. A fost recrutat, împreună cu alţi elevi de la câteva licee teoretice, pentru Şcoala Pedagogică din Bârlad, convertită, “din mers”, în Liceu Pedagogic .Elevii au fost selectaţi după un criteriu sumar. Garantul acestei reconsiderări de traseu era un om de mare respect: inspectorul şcolar Gheorghe Sireteanu, învăţător emerit, un promotor al “şcolii active” în judeţul Iaşi. “Vă dau pâinea şi cuţitul în mână. Peste patru ani vă întoarceţi ca învăţători în satele voastre.”, au răsunăt vorbele cu efect ale inspectorului. Era după primul trimestru al celui de-al treilea an de liceu. Asta însemna că din cei doi ani de liceu deja absolviţi li se echivala elevilor transferabili numai unul. Era pentru elevul ajuns acum la pensie micul tribut care trebuia plătit în schimbul acestei perspective sigure. Iar tonul convingător al inspectorului şcolar, vaccinul pentru germenele aspiraţiei la o eventuală facultate.  

Dascălul nostru şi-a făcut meseria cu dăruirea firească a educatorului onest, crede el. Unii dintre colegii săi sunt de părere însă că el s-a ridicat deasupra acestui “firesc” manifestat la modul general. Că a pus în prestaţia sa didactică ceva special, particular, născut pe filiera reformelor axate pe formarea la elevi a motivaţiei intrinseci, legat de relaţia acestora cu şcoala. A primit şi câteva recunoaşteri oficiale. S-a implicat şi în viaţa culturală a obştei, răsplata fiindu-i titlul de “Cetăţean de Onoare” al comuneii sale. El, laureatul, spune că i s-a acordat însă titlul cu prea multă indulgenţă. I se reproşează doar un singur lucru acestui om: modestia excesivă.  

Acum, omul nostru e “boboc” între pensionari, împreună cu mulţi alţii. E tare supărat însă! O dată, “pe Cronos, operatorul Timpului”, glumeşte el amar, apoi pe stat, pe guvernanţi, pe cei dinainte şi pe cei de acum. N-are sentimente bune nici pentru cei care vor urma.  

Pensia lui nu doar că e neîndestulătoare pentru a-şi continua viaţa la nivelul minim al subzistenţei, asa cum se obişnuise, ca bugetar activ. Acum, cel puţin în această iarnă, prima lui iarnă de pensionar, facturile "supraponderale" îl silesc să trăiască sub presiunea unei evidente umilinţe. Iar umilinţa lui e accentuată şi de o frustrare care i se trage de la o modificare adusă legii pensionării cu câţiva ani în urmă, astfel încât metoda calculării punctajului să rezolve interesele politicienilor pe perioada de criză financiară. Are aici un exemplu relevant. Soţia sa, învăţătoare şi ea, cu toate gradele didactice, ca şi el (ea însă, cu cinci ani mai puţin la cotizare), dar pensionată înainte de modificarea legii, primeşte o pensie nominala cu aproximativ 100 de lei noi mai mare decât a lui. Cazurile sunt multiplicate, cel puţin în cazul pensionarilor proveniţi din educaţie, cu numărul celor care au ieşit la pensie de la data evenimentului incriminat (modificarea legii). “Dacă e pensia mică, măcar să fie dreaptă”, conchide învăţătorul pensionar.  

Aşadar, iată o discriminare rezultată din incapacitatea guvernelor noastre de a asigura măcar o stare de echitate în calcularea acestor pensii (care oricum abia asigură supravieţuirea), conform cu principiile inserate chiar în Legea pensiei. Nu, nici vorbă că e invocată aici “echitate socialistă”. E vorba de echitatea bazată pe un principiu de drept: pensie corect oferită, după contribuţie, fără discriminări măcar în cadrul aceleeaşi categorii profesionale. Căci celelalte tipuri de discriminări sociale sunt insurmontabile pe temen scurt, în noua noastră societate postdecembristă.  

Prin urmare, închei cu o întrebare pentru cei îndrituiţi să o "audă" (aviz parlamentarilor din comisiile de specialitate şi MMFPSPV, ministerul al cărui titular e onor dna Mariana Câmpeanu). Care întrebare? Aceasta: Are dascălul nostru (şi ceilalţi pensionari, odată cu el) motive să spere într-o nouă recorelare a pensiilor, de tipul celei din perioada 2002-2004, care a corectat inechităţile de sistem adunate până atunci? În acordarea răspunsului faptic, a se ţine cont însă că, deşi “speranţa moare ultima”, în cazul pensionarilor… speranţa moare repede.  

 

Referinţă Bibliografică:
SUNT ŞI EU ÎN CETATE (I) SAU DACĂ E MICĂ PENSIA, MĂCAR SĂ FIE... DREAPTĂ / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1105, Anul IV, 09 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!