CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 531 din 14 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Sunt necesare monografiile?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SUNT NECESARE MONOGRAFIILE? 
  
Se scrie şi se vorbeşte despre monografii. Sunt necesare aceste lucrări? De fapt monografiile sunt lucrări prin care se încearcă descrierea unor localităţi, zone geografice cu caracteristici apropiate. S-au realizat monografii ale unor sate, comune, oraşe. Aceste monografii ar trebui să fie adevărate tratate ştiinţifice asupra subiectului dat. În definiţia monografiei este specificat şi descrierea unor personalităţi ca biografie. Există totuşi destule diferenţieri, şi sincer când s-a scris despre o anumită personalitate, aceasta nu s-a numit monografie, ci biografie. În privinţa scrierii, editării şi tipăririi monografiilor nu s-a făcut prea mult. Sunt prea puţine localităţi care au o monografie. De fapt pentru un neavizat ce ar trebui să fie o monografie? Ar trebui să fie un fel de jurnal de bord completat zilnic. Nu ştiu dacă vreo localitate s-a gândit să aibă un astfel de jurnal? Mai există poate persoane diverse care îşi adună amintirile în caiete jurnal zilnice. Sportivii şi artiştii obişnuiesc să-şi adune articolele din ziare pentru a le arăta mai târziu prietenilor sau să-şi scrie propriile memorii.  
  
Într-o localitate evenimentele se pot succeda cu repeziciune, sau dacă acolo nu se întâmplă nimic, este o localitate anonimă. În timpuri de demult, învăţătorul satului consemna întâmplările satului unde profesa. Desigur existau şi alte persoane care voiau să afle lumea că s-a întâmplat ceva deosebit într-un loc anume. Mulţi au cules date, care însă au rămas necunoscute datorită ignorării celor consemnate, de către rudele apropiate sau alţi factori la care acestea ar fi ajuns. Prin acest articol doresc să atrag atenţia asupra importanţei acestor monografii şi demararea unor acţiuni de culegere şi strângerea de documente de orice fel. Din nefericire sunt prea puţine monografii tipărite despre oraşele şi comunele României. Zona Banatului nu este nici ea mai bogată în astfel de lucrări destul de căutate de public larg. Fiecare locuitor ar vrea să posede o astfel de lucrare prin care să arate lumii de unde vine, şi cât de frumos este satul, comuna, sau oraşul său. Chiar cu noua facilitate a internetului nu se prea înghesuie lumea să aducă informaţii utile despre localităţile de unde provin. Site-urile primăriilor din toată România sunt destul de goale, şi cu informaţii dintre cele mai seci, neactualizate dar nici nu aduc elemente istorice esenţiale despre localitatea respectivă. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sunt necesare monografiile? / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 531, Anul II, 14 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!