CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Dorina Şişu         Publicat în: Ediţia nr. 197 din 16 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

suflet călător, îngroapă-mă în cer
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

- Da, din păcate, ai nevoie de ajutor.
- E destul de grav?
- Să spunem că nu e cancer. Hai să ne concetrăm asupra psihicului dumneavoastră. Ne tratăm de ulcer, facem câteva perfuzii, urmăm un regim alimentar sănătos apoi mai vedem.
- Aşa pare destul de simplu. Adevărul e că nu pot rămâne internată. Se poate rezolva în două-trei ore?
- Sigur! Vă referiţi la facultate? Vă dau concediu, e dreptul dumneavoastră. Suntem colegi şi vă înţeleg teama mai ales acum.
- Nu e vorba de facultate. Mă feresc de fetiţa mea.
- Am înţeles. Câţi ani are?
- Opt ani.
- Să vă trăiască!
- Mulţumesc! Bine, ne vedem mâine dimineaţă la ora 9,00?
- Da, vă aştept chiar aici, o să fie bine.

Cuvântul. Cuvântul mă umple de fericire, de iubire sau de tristeţe. Cuvântul rămâne o alternativă de-a scăpa de vise. Visul. Pasul îmi pare greu. Simt pietre că duc în spate. Lumina mă răscumpără nopţii şi tăcerea vrea tribut morţii. Singurătate răsucită la infinit spre cer, cu rugă ai plecat şi cu mine precum un trofeu ciudat dus în neştire umbrelor.
Peste toată lumea liniştea se vede curcubeu, peste drum o linie continuă îţi face semn să taci, ajungi în dreptul ei şi...treci, dar dincolo de primii paşi totul se îngustează, culorile pier şi firul dispare. Rămâi cu gustul amar al încercării şi atunci e singurul moment când nu te mai întrebi nimic ci ridici ochii şi-ţi cauţi rugăciunile.

- Mami, unde mergem?
- În căminul 9. Stăm câteva zile apoi ne întoarcem în căminul nostru.
- Dar de ce?
- Pentru că aşa trebuie. Toţi studenţii pleacă apoi revin.
- Şi Mihaela pleacă?
- Da.
- Şi de ce nu stă cu noi în cameră?
- Ştiu că tu aşa vrei dar nu se poate.
- Pot să-mi iau păpuşile?
- Nu.
- De ce?
- Pentru că nu stăm mult şi oricum începi şcoala.
- Uof!
- Da, Uof!

Trei saci cu haine, un cuptor cu microunde şi calculatorul. Un univers apăsător într-o cameră cu patru paturi. Foarte frig. Încerc sa caut ceva mai gros pentru noapte. Nu am luat chiar hainele potrivite.
Rănile rămân deschise. Mă întreb obsedant, "sunt în viaţă, a cui glumă sunt?" Sigur, nu dorim abandonul, dorul...dar, singurătatea e vitală. Uneori luptăm împotriva memoriei, plângem pentru fiinţă, suntem oameni şi secul ce ne suflă în păr atunci când ne ridicăm ne apasă pe umeri. Aşezăm cu grijă rădăcini pe frunze uscate, pentru că ne rupem chiar de noi. Ce experienţă oceanică ne este viaţa! Să ne revoltăm asupra durerii? Dumnezeu spune că e păcat.
Adorm la gândul că poate mâine...unde sunt? O lume normală într-un borcan cu tărâţe. Mi-e frig. Poate că doar e o poveste şi poate că o scriu chiar acum trăind starea la forma maximă. Mă voi trezi la sfârşit. Cât a mai rămas de scris? Încerc să deschid ochii. Aceeaşi imagine. Doi gândaci merg pe tastatură. Paritate şi libertate.
Off, dar nu am vrut să-mi vedeţi tristeţea pe chip, nu vreau să plângeţi pentru mine. În sufletul meu acum, a rămas libertatea de-a găsi fericirea. Nu ştie copilul de plânsul mamei. Nu ştiu eu de plânsul ei ascuns, dar îl cunosc. Cu cine vorbesc? Privitori indiferenţi dar cu suflet. Şi cică lacrima spală sufletul. Ce uşor! Am simţit un rid cum sapă în sângele meu şi de-acolo aud un strigăt de durere. Durerea a luat chipul meu. Am desenat pe o pânză neagră un înger cu aripi în sânge. E foarte frig. Oare dorm?
Puterea stă în lupta pe care o duci în fiecare zi pentru a ajunge în ziua următoare. Începi să visezi, îţi pare imposibil, apoi cu accentuarea unui rid, începi să crezi în probabil. Viaţa îţi devine un monodeism.

- Tu crezi că statutul de femeie divorţată e bun?
- Nu ştiu. Există acest statut?
- Nu râde! Vei ajunge pradă bărbaţilor. Eşti visătoare, tu crezi tot ce auzi. Nimeni nut e va respecta. Tu gândeşti? Priveşte la tine! Unde locuieşti? Ce ai? Nimic. Cine crezi că te va iubi? Vor profita de tine şi atât.
- Nu sunt aşa de naivă.
- Ba eşti!

Ce rămâne din suflet? O rană. Scriem să ne convingem de viaţă. Nu-ţi mai rămâne decât să te asociezi inutil falsând fericirea. Dans de măşti prin aer. Voci. Gândurile se-ncurcă între ele. Ce-am să fac mâine? Acum e mâine? Cred că totuşi nu am dormit, ori poate că sunt în acelaşi vis? Simt fumul ţigării. Simt frigul. O mână mă atinge pe spate.
- Locuiţi aici?
- Da.
- La ce cameră?
- Nu ştiu, abia ne-am mutat. E vreo problemă?
- Păi da, nu aveţi voie să fumaţi la baie.
- Unde să fumez?
- Afară. Dumneavoastră lucraţi la universitate?
- Da.
- Atunci, fumaţi doamnă!
- Vă mulţumesc, domnule!

Izolare în libertate te reface, te adună, te izolează. Vei plânge după, ai să vezi...Am aşteptat să plâng dar nu am plâns. Ba da, am plans, dar plânsul meu de-o viaţă.
Fiinţele umane sunt singurele care se comportă iraţional în numele raţiunii purtându-şi sufletul prin toate durerile, fericirile, iubirile, împlinirile, dezamăgirile, pentru ca la final să înveţe să zboare.
De-aş putea să-mi opresc strigătul, de-aş putea să trec mai departe peste prea curând, de-aş putea... 

 

Autor Dorina Şişu 

Dublin - Ireland 

Referinţă Bibliografică:
suflet călător, îngroapă-mă în cer / Dorina Şişu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 197, Anul I, 16 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dorina Şişu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Şişu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!