CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 795 din 05 martie 2013        Toate Articolele Autorului

SUB SEMNUL LUI ŞAPTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Elisabeta IOSIF  

SUB SEMNUL LUI ŞAPTE  

Însemnări fugare  

"Grupul celor 7", cu numărul 7 (!), conturează în acest volum un simbol totalitar dar şi în mişcare, desemnând, într-un fel "harurile minţii". Aici, "Arta nudului" îmbină literatura cu arta într-un număr considerat sacru: "O zicală spune, că şapte e număr greu. Celebra lucrare a lui Nizami - Cele şapte prinţese - reuneşte simbolismul culorilor şi astrologia: sunt şapte palate, fiecare de culoarea câte unuia din cele şapte planete; în fiecare palat locuieşte o prinţesă a câte unuia din cele şapte climate"(Jean Chevalier).  

Adrian Grauenfels reuneşte pictori, critici şi poeţi, reprezentând diferite perioade literare şi artistice. Este de remarcat nudul lui Nik Sava "Citind", şi poemul "Explicaţia nudului pentru studenţi": Mă uit la punct şi nu înţeleg/ Cum conţine el totul/ totalul vidului/ Nudul...În fiecare nud...o flacără".  

Semnele culorilor sunt reliefate prin învelişuri corespunzătoare fiecărei culori: "claviatura neagră"- Adala Chifor în Jazz Club -"negrul mat pentru Adam" ca şi Tortura primară/ stropită cu sânge ("roşu pentru Avraam") dar şi vernilurile Cameliei Iuliana Radu - Modelul pictoriţei - urmărind "să prind mişcarea gândului pe hârtie" sau "o canapea în savane oranj". Acelaşi Jean Chevalier subliniează în “Dicţionarul de simboluri”:"galbenul e pentru David”.  

"Arta Nudului" este urmărită prin spiritul DaDa în pictură, la care aderă Georges Huguet, cu cele mai tari culori(roşu, verde,albastru - pentru Noe - (A.C.) iar Andrei Codrescu- autorul romanului Casanova în Boemia beneficiind de o cronică semnată de Maria Sava.  

Se simte în acest volum vibraţia artei, a cuvântului şi a culorii, energii spirituale ale universului în mişcare.  

Referinţă Bibliografică:
SUB SEMNUL LUI ŞAPTE / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 795, Anul III, 05 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!