CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 233 din 21 august 2011        Toate Articolele Autorului

Studiul de caz 4: Vindecarea de necredinta
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

Descrierea problemei 

Îmi este tot mai greu să mai am credinţă în Dumnezeu, în călăuzirea Sa şi la fiecare pas am impresia că mă afund într-o mlaştină tot mai mare, fără ca eu să pot face ceva pentru a scăpa.  

  

Deşi fac cele mai bune eforturi de a crede, totuşi realitatea mă contrazice la fiecare pas, iar simţămintele interioare îmi spun tot timpul că a crede este doar o amăgire, un vis frumos, ce nu are legătură cu viaţa. Cenuşiul şi negura se aştern cu fiecare clipa care trece, iar orizontul devine tot mai întunecat, fiindcă nu mai am imaginea unui Dumnezeu milostiv, ci a unui tiran nemilos, sau poate doar proiecţia a ceva ce nu există decât în imaginaţie. 

  

  

Cuvinte cheie 

Imagine, imaginaţie, vis, mlaştină, cenuşiu, amăgire. Echivalente ale cuvântului vis: abur, roua care dispare la răsărit  

  

Enunţuri biblice 

Iacob 4:14-15: "Şi nu ştiţi ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viaţa voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţin şi apoi piere. Voi dimpotrivă, ar trebui sa ziceţi: Dacă va vrea Domnul, vom trăi şi vom face cutare sau cutare lucru." 

  

Studiu analitic 

Abur = vapori de apa ce se aştern deasupra solului în timpul nopţii şi dispar în cursul primelor ore ale dimineţii. Ziua de mâine = reprezintă tot ce ne propunem cu privire la viitor, toate planurile noastre. 

  

Studiu sintetic 

Evenimentele vieţii noastre sunt condiţionate de factori ce întrec capacitatea noastră de a le înţelege. Viitorul este cea mai mare necunoscută cu care avem de-a face, în ciuda celor mai bune planuri pe care le-am putea alcătui. Expresia cea mai clară a neputinţei condiţiei în care ne găsim este dată de imposibilitatea controlului deplin al viitorului. Acest lucru este posibil doar pentru Dumnezeu şi în mod clar viitorul exprimă în cele din urma voinţa Sa. 

  

Aplicaţie 

Necredinţa izvorăşte în mare măsură din incapacitatea noastră de a sonda viitorul şi de a-l controla. De aceea, propria noastră neputinţă în perceperea lucrurilor viitoare o proiectăm asupra lui Dumnezeu, lucru ce se reflectă ca într-o oglindă asupra noastră generând necredinţă. Soluţia este de a înţelege acest mecanism şi de a acţiona în sensul încredinţării depline a viitorului nostru grijii ocrotitoare a lui Dumnezeu. Când conştientizăm că doar El deţine controlul vieţilor noastre, atunci ne vom putea odihni de necredinţa noastră şi vom găsi repausul exprimat prin cuvintele "Dumnezeu va purta de grijă". 

  

Rugăciune 

Părinte Atotputernic,  

  

în mâinile Tale îţi încredinţez toată viaţa mea, toate planurile mele, tot viitorul meu şi recunosc că doar Tu deţii controlul asupra a tot ce există şi asupra tot ce va mai fi. În acelaşi timp îmi recunosc neputinţa de a stăpâni atât ce este, cât şi ce va urma, şi de aceea las la picioarele Tale acest principiu al necredinţei, ce îşi are izvorul în dorinţa de a controla lucrurile şi timpul. Aleg să depind în totul de Tine, şi de fiecare dată am să acţionez conform principiului "facă-se voia Ta".  

  

Lăudat să fii Tu în veci! Amin. 

  

Plan de acţiune pozitiv 

1. Să exprim credinţă, chiar atunci când pentru acest lucru am "doar" Cuvântul lui Dumnezeu. 

2. Să conştientizez de fiecare dată puterea lui Dumnezeu în a stăpâni toate lucrurile. 

3. Să învăţ să mă odihnesc în ceea ce face Dumnezeu. 

  

  

Plan de acţiune restrictiv 

1. Să las deoparte concepţiile mele limitate cu privire la viitor. 

2. Să "uit" să mai asociez temporalitatea şi nesiguranţa cu imaginea lui Dumnezeu. 

3. Să nu mai exprim necredinţă. 

  

Descriere pozitiva 

Îmi este tot mai uşor să am credinţă în Dumnezeu, în călăuzirea Sa, şi la fiecare pas am impresia că mă ridic dintr-o mlaştină foarte mare prin puterea Sa. În consecinţă, fac cele mai bune eforturi de a crede, chiar şi atunci când realitatea pare a mă contrazice la fiecare pas, iar simţămintele interioare par să îmi spună tot timpul că a crede este doar o amăgire, un vis frumos, ce nu are legătura cu viata. Cenuşiul şi negura se dau la o parte cu fiecare clipă care trece, iar orizontul devine tot mai puţin întunecat, fiindcă am imaginea unui Dumnezeu milostiv, nu a unui tiran nemilos, având certitudinea a ceva ce există dincolo de imaginaţie într-o realitate deopotrivă prezentă şi viitoare. 

  

Observaţii 

Exprimare pozitiva a simţămintelor şi gândurilor negative trebuie să fie fundamentată pe ceea ce afirmă Cuvântul lui Dumnezeu. Astfel, puterea lui Dumnezeu va începe să acţioneze în sensul sublimării necredinţei noastre în credinţa pură şi de neclintit în Dumnezeu. 

  

Referinţă Bibliografică:
Studiul de caz 4: Vindecarea de necredinta / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 233, Anul I, 21 august 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!