CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Studenţi, ceferişti, mineri, Steaua şi Dinamo şi ceva (a) politică !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Cu mâinile noastre vă vom suci gâtul !...” 
  
Locul ameninţării; Feteşti-gară, anul 1958, vara. 
  
Pe o bancă, între două trenuri, doi studenţi şi vreo trei lucrători ceferişti. Din discuţiile mai mult sau mai puţin aprinse şi separate ale celor două grupuri, le vin la urechi „identităţile”, aşa că ultimii sancţionează prompt pe primii: 
  
„Cu mâinile noastre, zic ăştia fără vreo introducere şi lapidară atenţionare prealabilă, vă vom suci gâtul. Dacă o să-i faceţi lui Ceauşescu ce i-au făcut studenţii francezi lui De Gaulle !”.. Apoi, conchide sec şi provocator: 
  
„Vom veni „expres” (defect profesional de vorbire) la Bucureşti!”. 
  
Multmai târziu, peste vreo treizeci de ani, în capitala României postdecembriste au venit minerii. Mai apoi, au venit iarăşi minerii. Către sfârşitul ultimului deceniu al secolului XX au re-re-bisat minerii... Revoltător pentru revoltaţi revoluţi, că n-au reuşit să „revoluţioneze” decât ...involuţia. Revoluţia propriu-zisă lăsând-o pe altădată. Şi altora, ei dovedindu-se incapabili să-şi depăşească condiţia politico-marxistă de „clasă”. Sau de „cas(t)ă” de sprijin şi „perială” ai mai marilor zilei. 
  
În afară de dumicatul zilnic le-a fost proporţionată şi îmbucăturită bine şi raţia de ...„masă de manevră”.  
  
Revolta brutală a minerilor a fost înlocuită cu „revoluţia de catifea” a ceferiştilor şi, mai puţin, a petroliştilor. Sectoare economice care erau de „bază” pentru proletariatul în ascensiune şi dădeau o.k.-ul (tonul) multor aranjamente de culise din societate, mai ales în partea ei de sus... Să-i fie bine Puterii ! 
  
Dacă Steaua şi Dinamo – cluburi sportive departamentale racolau, ieri ca şi azi, prin promisiuni şi posturi performeri deja consacraţi şi crescuţi în alte pepiniere, fostul PDSR (între timp şi alte forţe de pe eşichierul politic naţional, PNL, PC, PDL), pentru a nu-şi dezminţi faima de cluburi politice guvernamentale îşi maschează caracterul închis – în pofida clamării deschiderii, chiar dacă au la bază fuziuni, acorduri şi alianţe. O să-mi demonstraţi contrariul cu migraţia, cu „dute-vino”-ul de la un partid la altul, dar asta justifică şi mai pregnant caracterul conservator al entităţilor politice, mai ales când este vorba de aşa numitul fenomen al „promovării la vârf” (se aleg ei între ei, cum spun oamenii satistiţi) şi nu al deschiderii la bază, al primirii de noi membri reali valoric şi nu doar numeric... 
  
De unde se vede că, la măiestri artistică şi deprinderi volitivo-fizico-strategice, campion nu este doar unul ci toţi (atunci cînd sunt la guvernare şi şi ca atare au gestiunea vistieriei, forţă şi influenţă) – vezi achiziţiile iar performaţa este îndeobşte apanajul elitei (nu numai sportive). Şi asta pentru că performanţa presupune sudoare la antrenamente de durată, deci timp îndelungat (politic, în ani de guvernare)... Să-l(i) mai plusăm !? Urmează încă(l)(o)zi rea...Deşteptaaaaaaaa-rea! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Studenţi, ceferişti, mineri, Steaua şi Dinamo şi ceva (a) politică ! / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 202, Anul I, 21 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!