CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1296 din 19 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Cine a fost Prorocul Ilie?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La 20 iulie, în mijlocul verii, există o sărbătoare religioasă aşteptată cu o oarecare înfrigurare, pentru că, de cele mai multe ori e însoţită de fulgere, tunete şi ploi torenţiale – Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul.  

Ilie este înainte de orice o figură simbolică şi identitară: singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a “închide şi a deschide cerurile”, singurul profet care apare în Evanghelia lui Iisus, pe muntele Tabor, alături de Moise şi Iisus în toată slava dumnezeirii, cunoscându-L pe Dumnezeu faţă către faţă, rugătorul prin excelenţă. El este recunoscut drept continuator al monoteismului, în general şi înaintemergătorul al celei de-a doua veniri a lui Hristos.  

Ilie este cel mai cunoscut dintre prorocii Bibliei. Este singurul proroc venerat de cele trei mari religii ale lumii: iudaismul, islamismul, creştinismul. Profetul Ilie ocupă un loc important în mistica iudaică, islamică, dar şi în cadrul isihasmului ortodox: el este maestrul spiritual invizibil care se adresează celor care sunt chemaţi la o relaţie directă cu lumea divină. Ilie este eroul biblic care influenţează şi în zilele noastre întreaga cultură, fiind meteorologul de serviciu, prin excelenţă, al întregii lumi.  

Despre viaţa şi activitatea misionară a Prorocului Ilie cunoaştem foarte puţine lucruri, doar ce s-a scris în Biblie. Sfântul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani î. Hr., în ţinutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoţi, într-o perioadă grea a istoriei poporului ales, pe vremea cultului idolilor. Activitatea misionară a Profetului Ilie s-a desfăşurat în regatul Israel din Samaria, fiind însărcinat cu misiunea clară de a-l preveni pe regele Ahab de faptul că urmează o mare secetă. La auzirea acestor lucruri, regele Ahab porneşte o prigoană asupra lui Ilie cu scopul de a-l ucide. Intervine protecţia divină, ascunzându-l pe Ilie într-o peşteră, lângă un pârâu, iar hrana îi era adusă de păsări.  

O caracteristică esenţială a Sfântului Ilie este aceea de a avea o mare dragoste faţă de Dumnezeu, o râvnă deosebită pentru rugăciune şi pentru o vieţuire creştină autentică de mare pustnic, asemenea Sfântului Ioan Botezătorul. Exigent cu el însuşi, dar şi cu cei cu care venea în contact, pustnicul Ilie a trăit o viaţă simplă, modestă şi virtuoasă. Toată viaţa sa a fost mistuită de focul dragostei şi al slujirii, al râvnei pentru adevăratul Dumnezeu. El a trăit într-o vreme în care omenirea întreagă era idolatră şi păgână, chiar poporul ales din care făcea parte devenise idolatru.  

Slăvitul Ilie avea puterea dumnezeiască de a “închide şi a deschide cerurile”. În acest sens, Ilie prin rugăciune „închide cerul” trei ani şi şase luni, foamea şi seceta provocând dezastre în întreaga ţară, după care cheamă poporul şi pe rege pe Muntele Carmel. De asemenea, cheamă la o provocare pe toţi preoţii zeului Baal, pe Muntele Carmel pregăteşte două altare şi le spune să aducă jertfă: cei peste 800 de preoţi să aducă jertfă zeului lor, iar el urmând să aducă jertfă adevăratului Dumnezeu. Din cer coboară o “pară de foc” peste jertfa pregătită de Ilie, spre uimirea, stupoare şi îngrijorarea preoţilor prezenţi care se pregăteau să fugă, dar nu au reuşit pentru că au fost ucişi.  

O altă caracteristică dominantă este aceea că atât Ilie, cât şi Domnul Iisus au fost ridicaţi la Cer: Ilie a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, în timp ce Iisus a fost luat ca Fiul Omului; Ilie cu o căruţă de foc, Iisus a fost luat de un nor, precum zice Isaia, „şade pe nor”; Ilie, la înălţarea sa, a slobozit cojocul său asupra ucenicului Elisei, în timp ce Iisus, după ce s-a înălţat la Tatăl, a făcut să pogoare asupra ucenicilor săi Duhul Sfânt şi a făcut nu numai un proroc, ci mii şi au fost mai mari şi mai slăviţi decât Elisei.  

În tradiţia iudaică, dar şi în cea creştină, Prorocul Ilie este cunoscut ca „ făcător de bine” şi „făcător de minuni”. Mai mult, în tradiţia iudaică este venerat şi ca „mesagerul mântuirii”, de aceea în seara zilei de Pessoh se ţine deschisă uşa casei ca să poată intra la ritualul Seder şi chiar se pregăteşte un al cincilea pahar. Ilie, fiind nevoit să părăsească peştera, ajunge, în cele din urmă, la o văduvă din Sarepta Sidonului. Aici a considerat că este momentul să facă fapte bune şi minuni: l-a înviat pe copilul văduvei şi i-a înmulţit făina şi uleiul din cămara acesteia care erau pe terminate.  

Tradiţia Bisericii Ortodoxe spune că pentru râvna neobosită faţă de Dumnezeu, pentru viaţa lipsită de păcat, pentru ostenelile şi nevoinţele sale pustniceşti, Dumnezeu l-a răsplătit, ridicându-l la Cer cu trupul, fără a trece prin moartea fizică, firească oricărui muritor. La fel s-a întâmplat şi cu Enoh, un alt profet al Vechiului Testament. De asemenea, Tradiţia Bisericii ne spune că şi Maica Domnului ar fi fost ridicată la Cer cu trupul. Sfânta Scriptură ne spune că la sfârşitul veacurilor, Ilie şi Enoh se vor întoarce pe pământ, îl vor înfrunta pe Antihrist timp de trei ani şi jumătate, vor fi martirizaţi şi vor cunoaşte şi ei moartea fizică.  

Doamne, ajută!  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Cine a fost Prorocul Ilie? / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1296, Anul IV, 19 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!