CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1264 din 17 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Zborul – o poveste fără sfârşit
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În fiecare an, în preajma datei de 17 iunie, când se sărbătoreşte Primul zbor din istoria Aviaţiei Române, Forţele Aeriene Române, Clubul Aerian Român, Aeroporturile, Aerodromurile, Flotilele de Aviaţie, organizează activităţi specifice tematicii zborului: mitinguri aviatice, spectacole pe cer cu acrobaţii aeriene, expoziţii, lansări de carte, lansări de paraşutişti, Ziua Porţilor Deschise etc.  

Pe 17 iunie 1910, românul, inginerul, inventatorul, aviatorul, eroul şi pionierul Aviaţiei Mondiale, AUREL VLAICU a realizat primul zbor din istoria aviaţiei române. Avionul a fost conceput, realizat şi pilotat în România de Aurel Vlaicu, iar zborul a avut loc pe Dealul Cotrocenilor, în Bucureşti. Era primul „avion naţional” – avion realizat de un român pe pământul României. Deşi n-a zburat decât vreo 50 de metri la o înălţime de 3-4 metri, Vlaicu a fost peste măsură de bucuros: „Nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem eu. Fiindcă patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra maşina. Zburasem şi aceasta era principalul”.  

Zborul, ca orice vis are tendinţa de a se transforma în realitate. Acesta a fost unul dintre cele mai arzătoare şi îndrăzneţe visuri pe care le-a avut omul, încă de la începuturile sale. Această năzuinţă a omului de a se avânta spre înalt, spre necunoscut, şi-a găsit, de-a lungul existenţei omenirii, o vie reflectare în mituri şi legende: de la păsările şi animale mitice şi zei şi eroi zburători până la încercările inocente de imitare a zborului păsărilor.  


Cel mai reprezentativ rămâne, totuşi, acela al lui Icar, simbol al eroismului şi jertfelor omului pentru înfăptuirea zborului. În mitologia greacă, Dedal şi fiul său, Icar, au folosit aripi de ceară şi pene pentru a evada de pe insula Creta. Căldura soarelui a întrerupt zborul deasupra Mării Egee şi Icar s-a înecat.
 

Pe de o parte, cine nu a privit vreodată o pasăre pe cer, minunându-se şi totodată, gândindu-se că zborul e un lucru destul de simplu? Dintru început, oamenii visau că într-o zi şi ei vor putea zbura ca păsările. Pionierii aviaţiei mondiale au înţeles că pentru a putea zbura trebuie, mai întâi, să înţeleagă filosofia zborului, cum pot zbura păsările? Aşa au descoperit ei că aripile păsărilor nu sunt nişte suprafeţe netede, ci curbate, ceea ce permite aerului să producă o diferenţă de presiune deasupra şi sub aripi, ceea ce creează o forţă numită „portanţă”.  

Astfel, atât păsările, cât şi planoarele şi avioanele realizează un „zbor mai greu de cât aerul”, în timp ce baloanele şi dirijabilele efectuează „zbor mai uşor decât aerul”, acestea fiind umplute cu aer cald sau cu gaze, precum heliu sau hidrogen, care sunt mai uşoare decât aerul din jurul lor.
Pe de altă parte, cu toate că zborul a pătruns în inimile multor oameni, puţini sunt aceia care au crezut cu toată fiinţa lor în transformarea acestui măreţ vis în realitate. Printre aceştia se numără şi fraţii Wright care, din fragedă copilărie visau să zboare. Credinţa lor a fost atât de mare, încât într-o zi au zburat cu un planor, realizând primul zbor motorizat.
 

Printre pionierii aviaţiei mondiale se numără şi inginerul Aurel Vlaicu, care din copilărie mărturisea cu voce tare credinţa lui în zbor: „Eu am să zbor!”. Paradoxal era că nimeni nu-l credea şi nu îl lua în serios, nici măcar familia lui care făceau glume pe seama lui. De pildă tatăl lui îi spunea: Măi Aurele, tu vei zbura când va zbura porcul din bătătura noastră. În ciuda neîncrederii şi a piedicilor puse de unii sau de alţii, Aurel Vlaicu reuşeşte să zboare cu primul avion construit de el în România, la 17 iunie 2010.
Totuşi, cum se poate explica sau ce reprezintă dorinţa de a zbura? Greu de explicat.  

Credinţa în puterea şi măreţia zborului, probabil că declanşează un război lăuntric ce dă naştere la o forţă, o energie creativă de neimaginat. În această situaţie, se poate spune, pe drept cuvânt, că orice vis poate deveni realitate, chiar şi zborul. Totul este credinţă, voinţă, inspiraţie, perseverenţă şi îndrăzneală indiferent de obstacolele pe care le întâmpini. Restul este pricepere şi talent. În această idee, se pare că Cerul nu este de partea celor indiferenţi şi fricoşi, ci dă un avânt incredibil celor îndrăzneţi.
Cu toate acestea, zborul, visul celor îndrăzneţi, merge mai departe!  

Puterea mistică a zborului, în mare parte, nu se poate exprima prin sentimente, pentru că atunci când simţi şi trăieşti magia zborului, nici o glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, căci trăieşti clipele veşniciei. Nu de puţine ori, omul cerului rămâne fără cuvinte la întrebarea: ce ai văzut acolo, sus...? Tăcere, tăcere, ..., poveste fără sfârşit.
Cer senin!  

Comandor (r) Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Zborul – o poveste fără sfârşit / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1264, Anul IV, 17 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!