CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1253 din 06 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

PUSTNICA TEODORA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

A intrat în tradiţia şi conştiinţa credincioşilor ortodocşi ca anumitor monahi ai Bisericii, fie că vorbim de călugări, fie că sunt măicuţe, chiar dacă nu au fost martiri sau sfinţi, dar au dus o viaţă de pustnic, să li se acorde o importanţă deosebită, fiind omagiaţi sau comemoraţi în anumite momente ale anului, ziua respectivă referindu-se fie la data naşterii, fie la momentul plecării la Domnul a respectivului monah. Mulţi dintre credincioşi îi poartă pe aceşti Pustnici în inimile şi sufletele lor, nu numai aici, în această viaţă pământească, ci îi duc cu ei dincolo, în veşnicie, pentru că, potrivit marelui duhovnic al Transilvaniei, Părintele Teofil Părăianu, “persoana care reuşeşte să pătrundă în sufletul tău, nu o mai poţi scoate de acolo, ci mergi cu ea în veşnicie”.  

Aşa s-a întâmplat şi cu pustnica Elisabeta (fosta maica Teodora), care a pătruns în sufletele multor credincioşi ortodocşi. Mulţi dintre credincioşii ortodocşi care au reuşit să se apropie de schimonahia Elisabeta s-au folosit şi întărit duhovniceşte. În dimineaţa zilei de 06. 06. 2014 a plecat la Domnul Iisus Hristos, schimonahia ELISABETA, fosta monahia Teodora, pustnica din muntele Giumalău.  

Schimonahia Elisabeta, (Rodica Lazăr fiind numele ei din viaţa civilă), s-a născut la 7 mai 1970, în comuna Moldova Suliţa, judeţul Suceava, într-o familie săracă, de 8 copii, din părinţi, Vasile şi Maria, ea fiind a cincea. La vârsta de zece ani găseşte un Ceaslov prin casă, citeşte din el şi este atrasă de scrierile acestuia. De mică, mergea cu cele două vaci ale casei la păscut şi citea din Ceaslov, de care nu s-a mai despărţit. A urmat cursurile Şcolii gimnaziale din Comuna Moldova Suliţa. În anul 1984, la numai 14 ani, părinţii, din sărăcie, vroiau să o căsătorească cu feciorul unei vrăjitoare, dar planul viclean al vrăjitoarei nu s-a împlinit, aceasta murind.  

Dorul de cele sfinte, de Dumnezeu nu îi dădea pace şi într-o zi merse cu surorile ei la mănăstirea Agapia. Aici a aprins-o şi mai mult dorul dumnezeirii şi, prin voia lui Dumnezeu, a hotărât să se facă călugăriţă.  

Astfel, în anul 1985, la vârsta de 15 ani, fetiţa Rodica intră în mănăstirea Pasărea de lângă Bucureşti, unde după trei ani, în anul 1988 este tunsă în monahism cu numele de Teodora. În anul 2000, maica Teodora a fost trimisă în misiune la Sfântul Mormânt de la Ierusalim. A avut cancer la colon şi s-a vindecat prin credinţă fără a face operaţie. Tot la Ierusalim a avut o moarte clinică şi mai multe viziuni.  

După trei ani de închinare la Sfântul Mormânt al Domnului Iisus Hristos se întoarce în ţară, dar nu mai merge la mănăstirea Pasărea, ci luând binecuvântarea Părinţilor duhovniceşti Ilie Cleopa şi Arsenie Papacioc pleacă în munţi, luând calea isihiei. Pe muntele Giumalău, maica construieşte, în timp mai multe chilii şi un schit pentru pustnicii. Pe muntele Giumalău, maica Teodora duce o viaţă aspră de pustnic, în rugăciune şi meditaţie, în multe lipsuri şi numeroase osteneli trupeşti.  

În anul 2007 primeşte schima cea mare şi numele de Elisabeta, aceasta presupunând o viaţă pustnicească la chilie. În această dimineaţă, plânge muntele Giumalău, plâng păsările, plâng animalele pădurii pentru că, la numai 44 de ani, schimonahia Elisabeta având trupul îmbătrânit şi secătuit de boli şi osteneli, dar sufletul tânăr, luminos şi dornic de dumnezeire, a plecat la Domnul. Ana Lazăr, sora ei, după trup şi Viorica Lazăr, verişoara ei, sunt măicuţe la mănăstirea Pasărea, de lângă Bucureşti. Mâine, la mănăstirea Pasărea, va avea loc înmormântarea schimonahiei ELISABETA, pustnica Giumalăului.  

Dumnezeu să o ierte, să o odihnească în pace şi s-o aşeze în ceata Drepţilor! Amin!  

Prin plecarea schimonahiei Elisabeta la Domnul Iisus Hristos, am pierdut un prieten şi un sfătuitor bun în cele duhovniceşti, dar am câştigat un rugător puternic în Cer!  

Doamne, ajută!  

Ştefan Popa  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
PUSTNICA TEODORA / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1253, Anul IV, 06 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!