CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1250 din 03 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Rusaliile
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele mai vechi şi mai mari sărbători creştine, fiind cunoscută şi sub denumirea populară de Rusalii. Biserica Ortodoxă a rânduit acest mare praznic în dumineca a opta după Sfintele Paşti, la 50 de zile de la Înviere, motiv pentru care mai poartă denumirea şi de Cincizecime.  

Potrivit vechilor scrieri, în trecut, Rusaliile erau prăznuite odată cu Înălţarea Domnului. Cea mai veche menţiune despre sărbătoarea Pogorârea Duhului Sfânt o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea "Despre sărbătoarea Paştilor", apărută în anul 332. Din această lucrare reiese că Înălţarea era sărbătorită, în acea vreme, odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârşitul secolului al IV-lea, începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Cincizecimii s-a despărţit de cea a Ispas, fiind prăznuită în a 50-a zi după Înviere, dată care va rămâne stabilită pentru totdeauna în calendarul bisericesc.  

În conformitate cu învăţătura credinţei creştine ortodoxe, înainte de Înălţare, Domnul Iisus Hristos le spusese ucenicilor: „Voi să rămâneţi în cetate până ce vă veţi îmbraca cu putere de sus”, adică cu Duhul Sfânt. De altfel, în Faptele Apostolilor, evanghelistul Luca ne spune că, prin vuiet şi lumină, apostolii s-au umplut de Duhul Sfânt. Acesta lucrează prin har, adică prin graţia, bunătatea sau energia pe care Dumnezeu o revarsă peste noi, creştinii, atât ca Treime cât şi prin fiecare persoană în parte. El poate lucra direct prin Fiul, ca trimis al Tatălui, dar şi prin Duhul, ca trimis al Fiului.  

Pe de o parte, potrivit credinţei ortodoxe, harul este cantitativ, adică poate fi sporit până la îmbelşugare printr-o intensă viaţă duhovnicească, iar pe de altă parte, harul poate fi împuţinat până la inactivare sau alungare în caz că posesorul lui se încarcă de păcate foarte grele. În acest sens, este semnificativă rugăaciunea de taină pe care preotul o rosteşte, cu mâinile ridicate, la sfinţirea Darurilor: „Doamne, Cel ce pe Preasfântul Tău Duh în ceasul al treilea L-ai trimis Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-l lua de la noi, ci ni-L înnoieşte nouă, cei ce ne rugăm Ţie”. Astfel se creează un arc peste timp, a sentimentului şi certitudinii că în acest moment al sfinţirii, noi devenim contemporani cu apostolii, aşa cum şi ei devin contemporanii noştri.  

Potrivit tradiţiei, la Rusalii, se aduc la biserică spice de grâu proaspete, încă verzi, care sunt binecuvântate la sfârşitul Sfintei Liturghii şi cu care vom pleca la casele noastre spre a le aşeza la icoane, în semn de mulţumire. Învierea Domnului, Înălţarea şi Cincizecimea sunt trei acte mântuitoare distincte, dar aflate în strânsă legătură. Nu se poate vorbi de Pogorârea Duhului Sfânt fără a face referire la Înviere sau la Înălţarea Domnului. În Hristos omul este condus de Dumnezeu spre îndumnezeirea în care se află El. Pogorârea Duhului Sfânt ne dăruieşte, pe de o parte, o victorie asupra limitelor fiinţei umane, pe de altă parte, o readucere la starea dumnezeirii. Mai mult, această mare taină ne aduce la o împăcare cu noi înşine şi cu Dumnezeu.  

Aşadar, Pogorârea Duhului Sfânteste, prin excelenţă, momentul adevărului, acela al însămânţării Duhului Sfânt în sufletul nostru, în întreaga noastră fiinţă şi al participării trupului trecător la bunurile veşnice, mai presus de fire, o călătorie în lumina lăuntrică a sufletelor noastre, iar în viziunea unor părinţi ai Bisericii nu e altceva decât „o transfigurare anticipată”. Este acel „faţă către faţă” îndreptat spre eternitate, când Dumnezeu coboară în Duh şi Adevăr, în sufletul omului şi îl invită pe acesta la o nouă naştere, din nou. Amin!  

Ştefan Popa  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Rusaliile / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1250, Anul IV, 03 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!