CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1245 din 29 mai 2014        Toate Articolele Autorului

De Ziua Eroilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Odată cu cea mai veche şi mai mare sărbătoare a creştinismului, Înălţarea la cer a Domnului Iisus Hristos, românii îşi cinstesc eroii neamului. De Ziua Eroilor, sunt pomeniţi atât luptătorii şi eroii care au murit la datorie, de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea patriei şi întregirea neamului, cât şi eroii militari căzuţi la datorie, în misiunile NATO.  

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Ziua Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea eroilor neamului românesc. În acest sens, sunt pomeniţi toţi luptătorii şi eroii căzuţi la datorie de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea patriei şi întregirea neamului.  

Românii întotdeauna vor şti să-şi apere strămoşescul pământ încununat de crestele falnicilor Carpaţi, pământ care a fost stropit cu sângele scump al miilor de martiri şi eroi ce s-au adus jertfă pe altarul Patriei. Trăim ca neam român şi creştin, pentru că eroi ne-am zămislit, prin eroi ne-am apărat glia strămoşească.  

Credinţa în viaţa de după moarte a îndemnat pe oameni în toate timpurile să dea trupurilor celor morţi o îngrijire deosebită, îndepărtându‑le în locuri ferite, pentru a nu fi pângărite.  

Bazat pe credinţa în Dumnezeu, “cultul eroilor” se apropie mult de cultul sfinţilor, întrucât atât pe eroi cât şi pe sfinţi, îi cinstim şi slăvim nu pentru ei, ci pentru măreţia şi eternitatea ce se descoperă şi manifestă prin ei.  

De la cultul restrâns, pe care fiecare familie îl dă morţilor ei, s‑a ajuns la cultul general al eroilor, pe care ţara întreagă îl dă celor căzuţi pe câmpul de luptă. Deşi au fost ani când “cultul eroilor” a fost aproape uitat, ca să nu spunem chiar înlăturat, încă un păcat greu al totalitarismului ateu, Sfânta Biserică i‑a pomenit întotdeauna la fiecare Sfântă Liturghie pe aceşti fii buni ai săi şi ai tării, aşa cum face şi acum şi va face până la sfârşitul veacurilor când, la ieşirea cu Cinstitele Daruri, preotul rosteşte şi cuvintele: “Pe ostaşii români căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea ţării, reîntregirea neamului şi slava Sfintei noastre Biserici, Domnul Dumnezeu să‑i pomenească întru Împărăţia Sa”.  

Mai mult, în foarte multe Biserici Ortodoxe, eroii din partea locului respectiv sunt trecuţi la loc de cinste pe unul din pereţii Bisericii, în multe parohii s-au ridicat troiţe pentru cinstirea lor. Biserica a făcut şi face acest lucru pentru că, aşa cum potrivit s‑a spus, “osemintele eroilor sunt pietre de temelie ale Ţării”, casa noastră părintească, în care ne‑a fost rânduit să ne ducem zilele pe acest pământ. Pentru odihna sufletelor ostaşilor căzuţi în război, se roagă toţi preoţii tuturor bisericilor noastre.  

Rugăciunile preoţilor să le însoţim cu ale noastre şi să ne rugăm pentru: “odihna sufletelor lor, pentru pacea şi pentru mântuirea lor”. Să ne rugăm, fiindcă prin moartea lor, noi avem viaţă, să ne rugăm pentru că jertfa lor aduce pace hotarelor şi pământurilor pe care trăim. “Ostaşii noştri căzuţi pe frontul de luptă pentru întregirea şi apărarea Patriei”, cum rosteşte preotul în ruga sa, sunt eroii noştri. Ei trăiesc peste veacuri mereu, prin viaţa noastră, trăiesc prin pomenirea pe care le‑o facem totdeauna şi prin cinstirea pe care le‑o dăm.  

De aceea, în fiecare an, ziua Înălţării Domnului este închinată lor, este Ziua Eroilor. Toţi trebuie să îngenunchem în această zi şi să ridicăm pentru ei o caldă şi pioasă rugăciune de recunoştinţă şi slavă. În ziua aceasta, mormintele lor sunt împodobite cu flori şi coroane. Pentru ca recunoştinţa noastră să fie deplină şi ei să fie mulţumiţi, să nu uităm pe cei dragi ai lor, rămaşi în viaţă. Acestora li se alătură eroii morţi în revoluţia din decembrie 1989, pentru libertate, demnitate umană şi democraţie în ţara noastră, cât şi cei care au murit la datorie, atât în ţară cât şi în afara graniţelor acesteia.  

Războaiele purtate de poporul român de‑a lungul istoriei a dus la secerarea de vieţi omeneşti ‑ câtă frunză şi iarbă ‑ ale ostaşilor, care au murit pentru Patrie. De‑a lungul şi de‑a latul teritoriului românesc ‑ în munţi, prin toate văile, câmpiile şi văgăunile ‑ sunt presărate trupurile acelor care cu preţul sângelui lor au apărat Patria. În scopul descoperirii locurilor cu mormintele celor căzuţi pentru patrie, pentru îngrijirea şi cinstirea acestora, oameni cu inimi sincere şi deschise, cu un adevărat patriotism, au luat iniţiativa înfiinţării de societăţi.  

Astfel, la 19 septembrie 1919 la iniţiativa Reginei Maria a României ia fiinţă Societatea “Mormintelor eroilor căzuţi în război”, cu sediul central la Bucureşti. Secţiunea Cluj a acestei societăţi s‑a înfiinţat la începutul lunii martie 1920 la Sediul Corpului 6 Armată, la iniţiativa şi demersurile generalului de divizie Nicolae Petala (preşedintele comitetului regional din Cluj).  

În anul 1930, modificându‑se statutul, societatea s‑a numit “Cultul Eroilor”. Aceasta a fost desfiinţată de Regele Carol al II‑lea în anul 1930, odată cu partidele politice. Societatea “Cultul Eroilor” a fost reînfiinţată la iniţiativa şi demersurile generalului de brigadă (r) Ilie Ungureanu, în 12 aprilie 1991, pe bază de sentinţă judecătorească, ca persoană juridică apolitică, neguvernamentală şi nonprofit cu sediul la Cluj‑Napoca.  

Aşadar, eroismul, inspirat de ideea creştină şi de patriotism este o virtute de valoare absolută, o jertfă supremă. Prin eroism se scriu pe cartea veşniciei faptele omeneşti, prin eroism se realizează cel mai preţios tezaur naţional al unui popor, bogăţia lui culturală, spirituală şi măreţia istoriei sale naţionale, prin care trăieşte şi din care se hrăneşte sufleteşte. Cu această zestre un popor intră în marea familie a popoarelor, în istoria lumii.  

Odihniţi în pace, eroi ai patriei! Mormintele voastre sfinţite, cunoscute ori necunoscute, le acoperă evlavia, recunoştinţa şi admiraţia noastră. Dragostea noastră să reînvie, ca să fiţi în veci cu noi ca sprijin sufletesc, izvor veşnic de lumină şi credinţă şi pildă de eroism şi nobleţe pentru urmaşi.  

În veci să fiţi slăviţi, eroi ai neamului românesc!  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
De Ziua Eroilor / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1245, Anul IV, 29 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!