CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1240 din 24 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Eşti creştin, eşti fericit!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Unul dintre cei mai renumiţi duhovnici ai Bisericii Ortdoxe, Părintele Nicolae Steinhardt, afirma că nu contează cât de mult dăruim, ci câtă iubire punem în dăruire, îndemnându-ne să oferim un zâmbet, o floare, compasiune pentru cei năpăstuiţi, mângâiere pentru cei necăjiţi, pentru că orice gest de dragoste venită din inimă este bine-plăcut lui Dumnezeu.  

“Dăruind vei dobândi!” Adevărat! Paradoxal, dăruind nu sărăceşti, cum cred majoritatea, ci, culmea, te îmbogăţeşti. Acesta este marele mister al iubirii creştine, în Iisus Hristos. “Adevăratele temeiuri ale concepţiei creştine sunt: absurdul şi paradoxul”, ne destăinue Părintele nostru Nicolae Steinhardt. Nu trebuie să ai bogăţii ca să fii generos. Tocmai, Dumnezeu ne îndeamnă să dăruim din puţinul nostru, din ceea ce avem şi din ceea ce nu avem. De pildă, vrei să înaintezi pe calea cunoaşterii, dăruieşte o carte, vrei să primeşti lumină, dăruieşte o candelă unui creştin, vrei să ai libertate, cumpără un porumbel din piaţă şi dă-i libertate să zboare spre cer şi, multe altele. În închisorile comuniste, preoţi, dar şi simpli creştini făceau acte de milostenie: unii care erau mai sănătoşi dădeau porţia de hrană celor bolnavi, alţii îşi dădeau încălţările sau îmbrăcămintea.  

Iată, pentru a înţelege mai bine aceste lucruri vă invit să medităm asupra unei învăţături din vieţile Sfinţilor Părinţi: Un tânăr monah a întrebat un pustnic înţelept:  

– Care este taina armoniei cu toţi oamenii? Bătrânul pustnic l-a privit îndelung, s-a gândit o vreme în tăcere şi i-a răspuns:  

– Să dăruieşti ceva, fiecărui om întâlnit în cale...  

– Să dau de pomană?, îndrăzni tânărul.  

– Să dăruieşti un zâmbet, o vorbă bună, o pâine, iubire, compasiune, înţelegere...adică o fărâmă din inima ta!, spuse bătrânul, zâmbind.  

Cu toate acestea, oamenii sunt tot mai reci şi indiferenţi la problemele semenilor, fiinţa umană se îndepărtează tot mai mult de menirea ei pe această lume, de ceea ce trebuie să fie: să iubească şi să dăruiască iubire. Omul a uitat că este făcut din iubire pentru iubire: nu se mai iubeşte nici pe el însuşi şi nici pe aproapele său. Omul nu ştie, nu vrea şi nici nu are timp să se mai bucure de lucrurile simple. Fiinţa umană neglijează un lucru important, şi anume faptul că la baza acţiunilor noastre ar trebui să stea iubirea, compasiunea, milostenia.  

Or, a dărui este în firea întregului univers, iar a accepta darul este a doua natură a acestuia. Altfel spus, intenţia care se ascunde în spatele dăruirii şi primirii are o importanţă vitală. Din punct de vedere creştinesc, există un paradox, în acest sens, adică cu cât dăruieşti mai mult, rezerva ta se măreşte, iar dacă nu dai deloc rişti ca, foarte curând, să nu îţi mai rămână nimic.  

Nu întotdeauna oamenii cei mai bogaţi sunt şi generoşi. De regulă, oamenii bogaţi sunt foarte chivernisiţi, altfel nu ar fi putut să adune averi, dar sunt şi foarte zgârciţi. Cu mare greutate pleacă un ban din buzunarul lor. Se poate înţelege că omul va trece peste ignoranţa detaliilor tehnice şi se va dedica menirii adevărate, aceea de a nu iubi lumea întreagă, ci pe cel de lângă el. Să dărium, iubind şi să iubim, dăruind! Numai aşa vom putea şti tot binele pe care-l face un zâmbet.  

Aşadar, fericirea, fructul nevăzut şi atât de hrănitor al iubirii creştine, nu are odihnă, nu caută loc sau persoane anume pentru a se manifesta, ci ea se îndreaptă, în cele din urmă, către Dumnezeu, de unde a şi plecat. Fericirea e la Iisus Hristos şi o trimite tuturor creştinilor.  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Eşti creştin, eşti fericit! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1240, Anul IV, 24 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!