CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1223 din 07 mai 2014        Toate Articolele Autorului

NIHIL SINE DEO!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În fiecare an, la 10 mai, românii au fericitul prilej de a sărbători Ziua Regalităţii, dar nu numai. De altfel, în perioada anilor 1866-1947, data de 10 mai nu a fost doar sărbătoarea regalităţii, ci Ziua Naţională a României. Aceasta pentru că la 10 mai 1866, principele Carol I ajungea la Bucureşti, fiind proclamat domn al celor două Principate Române.  

Un popor trăieşte şi rămâne în istorie prin modul de gestionare, păstrare şi valorificare a patrimoniului naţional şi a dimensiunii sale de unitate, naţiune, conştiinţă patriotică, tot ceea ce înseamnă demnitate, onoare şi glorie pentru neam şi ţară. Nevoia de a apropia timpurile, fie ele mai îndepărtate, fie mai apropiate, în special pe acestea din urmă, o resimţim, astăzi, tot mai acut, când trecem prin momente de încercări datorate prefacerilor interne şi internaţionale atât de complexe, Când conflictul a ajuns la graniţele ţării, când strădaniile individuale şi colective se cer susţinute de argumente care să dea forţă şi curaj, perseverenţă şi înţelepciune paşilor noştri spre mai bine.  

Instituţia Regală constituie o emblemă de onoare şi de reprezentativitate pentru România. Monarhia se bucură încă de respectul şi aprecierea românilor, mulţi dintre aceştia purtându-o în adâncul sufletului lor, tocmai pentru că este păstrătoarea valorilor de înaltă ţinută etică, spirituală, militară şi civică: adevărul, dreptatea, demnitatea, onoarea, gloria.  

De altfel, deviza Casei Regale a fost şi este aceasta: Nihil Sine Deo! Regele Carol a fost acela care a dat strălucire Armatei României, punând un accent deosebit pe calitatea resurselor umane ce aveau să devină ofiţeri ai structurilor militare, dar şi pe criteriile drastice după care erau promovaţi în funcţii de conducere. De aceea, Armata poartă un respect deosebit Instituţiei Regale.  

Niciodată nu se va întâmpla ca un rege să fie însoţit de persoane dubioase, corupte, aşa cum se întâmplă în zilele noastre, cu politicienii care ocupă funcţii de înaltă demnitate în stat, în majoritatea instituţiilor publice ale statului român. Valoarea, întotdeauna va impune respect, apreciere, bunăcuviinţă şi standarde de înaltă ţinută morală, spirituală şi civică.  

Instituţia Regală, întodeauna a manifestat un respect deosebit, în diferite ocazii, pentru ostaşii care şi-au sacrificat viaţa pentru apărarea pământului şi neamului românesc. În acest sens, se înscrie şi iniţiativa Reginei Maria de înfiinţare a Societăţii “Mormintele eroilor căzuţi în război”, cu sediul central la Bucureşti. În anul 1930, odată cu modificarea statutului, respectiva Societate s-a numit “Cultul Eroilor”, denumire care se păstrează şi astăzi şi care poartă de grijă patrimoniului cimitirelor în care se odihnesc eroii neamului.  

Întâmplător sau nu trei dintre regii României (Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I) şi trei dintre generalii Armatei Române (Constantin Prezan, Alexandru Averescu, Ion Antonescu) au primit înaltul titlu de mareşal în armata română. Recent a şi fost publicată o carte cu mareşalii României de către Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” din Bucureşti.  

"Demnitatea, rangul şi gradul militar de mareşal sunt o realitate a istoriei universale şi naţionale, cu o vechime de aproape un mileniu, cu aspecte comune şi specifice, apărute din necesitatea de a diferenţia oamenii aflaţi în funcţii de răspundere, de a-i aduce în atenţia opiniei publice şi de a-i evidenţia prin însemnele atribuite", afirma generalul-locotenent prof. univ. Teodor Frunzeti, rectorulUniversităţii Naţionale de Apărare “Carol I” din Bucureşti.

"Jurământul meu, ca şi jurământul ostaşilor noştri, ne leagă pe viaţă. În tot cursul istoriei noastre, Coroana şi Armata au stat alături pentru a câştiga României lucrurile care nu i se pot lua: independenţa, suveranitatea şi demnitatea. Istoria Mareşalilor României, dintre care doi sunt înaintaşii mei, este istoria celor care au pus fiinţa naţiunii mai presus de sine", menţiona Regele Mihai I al României.  

Aşadar, orice am spune şi orice am face, fie că ne convine sau nu, regele rămâne rege, iar armata trebuie să fie armată şi să-şi îndeplinească cu dăruire şi devotament misiunea ei istorică, după îndemnul marelui istoric Nicolae Bălcescu: „Nu ziceţi suntem slabi! Când Dumnezeu dă o misie dă şi puterea de-a o împlini. Nu ziceţi suntem puţini! Ei erau numai doisprezece, acei apostoli care reformară lumea. Dar ei au izbutit căci aveau în inimile lor dragostea umanităţii şi jertfirea. Fie acestea şi simţămintele dumneavoastră şi veţi regenera armata. Dară, doamnelor şi domnilor, o veţi regenera!” Regele, Armata, Biserica, iată triada care ar putea salva naţiunea română de la pieire! Şi, ar mai fi ceva, spune regele: Nihil Sine Deo!  

Ştefan Popa  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
NIHIL SINE DEO! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1223, Anul IV, 07 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!