AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1208 din 22 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Drumul spre Emaus
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

A treia zi de Paşti, la Sfânta Liturghie s-a citit arhicunoscuta pericopă evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, capitolul 24, versetele 12-35, care ne-a amintit de minunata arătare a Mântuitorului Hristos după slăvita Sa înviere din morţi, la doi dintre ucenicii, Luca şi Cleopa, aflaţi în călătorie spre Emaus. Dacă aveţi timp, răbdare şi plăcere vă invit la o călătorie spre Emaus, scriere făcută după un text de excepţie al scriitorului Mihail Sadoveanu.  

Peste Ierusalim se aşternuse de‑a binelea primăvara. Era o zi liniştită, caldă şi îmbietoare la drum. Pretutindeni domnea tăcerea, o linişte apăsătoare, ce prevestea un eveniment mare. Dar nimeni nu putea desluşi care era acel eveniment măreţ la care unii aveau să participe neputincioşi şi nedumeriţi şi de care majoritatea aveau să se bucure mai târziu.  

Doi buni prieteni, Luca şi Cleopa, mergeau împreună pe cale spre Emaus, un sat din Ierusalim. Şi mergând obosiţi pe calea plină de praf, vorbeau între ei cu smerenie şi umilinţă despre patimile mult iubitului lor Învăţător. Încet, din vorbă în vorbă, au observat că li s‑a alăturat un străin, care asculta cu atenţie discuţia lor şi care li s‑a adresat la un moment dat:  

─ Despre ce anume vorbiţi voi, căci nu înţeleg mare lucru?  

─ Cum, nu vii şi tu tot de la Ierusalim? N‑ai auzit despre cele întâmplate acolo? întrebă nedumerit Cleopa.  

─ Nu, ce s‑a întâmplat?  

Cei doi au început a‑i vorbi despre învăţăturile şi patimile lui Iisus din Nazaret. Şi‑i arătau cât au nădăjduit în El şi cum va scăpa pe Israel şi va aduce lumină nouă în lume. Dar preoţii iudeilor şi mai marii lor l‑au prins, l‑au chinuit şi l‑au osândit răstignindu‑l. Şi iată, au trecut trei zile de la moartea Lui şi unele dintre femeile care l‑au urmat au venit şi au spus că mormântul era gol şi li s‑au arătat îngeri care au vestit învierea Lui. Şi au aflat că într‑adevăr „aşa este cum au spus mironosiţele femei, dar pe El nu L‑au văzut”. Şi ochii lor erau ţinuţi închişi, ca să nu‑L cunoască.  

Atunci străinul, cu tristeţe, dar cu faţa blândă, le‑a spus:  

─ O, inimi neîncrezătoare în cele ce au spus proorocii! Au oare nu trebuia ca Hristos să pătimească şi după aceea să se înalţe întru slava Lui?  

Şi începând de la Moise şi de la prooroci, drumeţul acela a prins a le tâlcui Scripturile. Şi mergeau încet pe drumul spre Emaus, iar soarele era către asfinţit. Când s‑au apropiat de sat, străinul le‑a spus:  

─ Fraţilor, trebuie să ne despărţim, căci eu merg mai departe.  

─ O, nu, rămâi cu noi! Iată, soarele a asfinţit şi noaptea este aproape. Mai vorbeşte‑ne şi cinează cu noi! spuse Cleopa.  

Intrând în sat, au poposit la o casă săracă şi s‑au aşezat la cină. Iar străinul, luând pâinea, a binecuvântat‑o şi frângând‑o le‑a împărţit‑o spunându‑le:  

„Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul meu…”  

Deodată, ochii lor se luminează, Îl recunosc pe Învăţător şi înţeleg că El a înviat cu adevărat! Şi au căzut înaintea Lui. Şi ridicând frunţile, nu L‑au mai văzut…  

Multe şi de nezdruncinat sunt mărturiile pe care Sfânta Evanghelie le aduce despre Învierea Domnului. Mântuitorul s‑a arătat aievea multora dintre cei ce crezuseră în izbăvitoarea lui învăţătură, spre a‑i încredinţa că a înviat cu adevărat, rupând şi pentru Sine însuşi lanţurile morţii, aşa cum le rupsese mai înainte de răstignire pentru alţii.  

Este neasemuită bucuria Învierii Domnului în care răsună cuvintele de biruinţă ale vieţii asupra morţii, căci, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur în cuvântul său de învăţătură, „Înviat‑a Hristos şi viaţa vieţuieşte. Înviat‑a Hristos şi nici un mort nu mai este în mormânt. Căci Hristos, sculându‑se din morţi, începătura celor adormiţi s‑a făcut.”  

Semnele doveditoare că a înviat din morţi au întărit credinţa ucenicilor că El este Fiul lui Dumnezeu. De acum înainte vor înfrunta toate primejdiile. Toţi apostolii, mai puţin Sfântul Ioan Evanghelistul, vor primi martiriul pentru Domnul Iisus Cel înviat din morţi şi pentru Evanghelia Sa.  

Învierea lui Iisus Hristos este cea mai mare minune săvârşită de El, este cea mai strălucită minune care încoronează opera mântuirii. Prin ea, El a făcut dovada deplină că este Dumnezeu adevărat, stăpân peste viaţă şi peste moarte şi ne dă garanţia că şi noi vom învia în ziua judecăţii de apoi (I Corinteni 15, 20). Pe această neasemănată şi strălucită minune se întemeiază întreaga credinţă creştină (I Corinteni 15, 17); dacă El nu ar fi înviat, cei din preajma Lui nu s‑ar fi convins de dumnezeirea Sa, iar învăţătura Sa n‑ar fi fost crezută şi primită de nimeni. Altfel, ne‑ar fi lipsit nădejdea că vom învia şi noi.  

Învierea Domnului Iisus Hristos reprezintă evenimentul esenţial şi central al creştinismului. Toţi creştinii cred că Iisus Hristos a înviat întru slava Lui şi această credinţă este cununa de măreţie a Bisericii creştine. Fără înviere mântuirea nu ar fi posibilă, iar viaţa ar deveni o grea osândă, o condamnare la autodistrugere.  

Aşadar, trebuie să credem în jertfa supremă a Mântuitorului, ca să putem crede prin Învierea Sa şi în învierea noastră, a tuturor. Aceasta este viaţa veşnică pe care o moştenesc toţi cei ce cred în Învierea Domnului, de care să ne învrednicească şi pe noi Bunul Dumnezeu.  

Cu mintea luminată de adevărurile arătate, cu inima încălzită de înalte trăiri duhovniceşti, cu voinţa hotărâtă şi nezdruncinată, să credem în Învierea Domnului Iisus Hristos şi să salutăm cu bucurie deplină această sfântă zi dătătoare de viaţă şi mântuire.  

Aşadar, să credem că şi noi putem sta de vorbă cu Hristos, asemenea celor doi prieteni care se îndreptau spre Emaus, că vom fi vrednici să primim bucuria şi lumina Învierii, mai mult, să avem deplina încredere că vom învia şi noi odată cu Hristos. Amin!  

Hristos a Înviat!  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Drumul spre Emaus / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1208, Anul IV, 22 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!