AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1190 din 04 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Crucea lui Hristos
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Adeseori se afirmă de tot mai mulţi semeni de-ai noştri că, în zilele noastre, când lumea întreagă este asaltată de civilizaţia tehnicizării şi informatizării, omul nu ar mai avea nevoie de Dumnezeu, că ar putea trăi fără Dumnezeu şi fără religie. Dintr-o astfel de atitudine tendenţioasă nu reies altceva decât semne de împotrivire faţă de dumnezeire. În consecinţă, omul mai poate învăţa ceva de la religie, mai este Biserica un mijloc de menţinere a legăturii dintre om şi Dumnezeu – Creatorul său? Mai avem nevoie de morala creştină, care menţine echilibrul uman, care îl ridică pe om la demnitatea de „chip al lui Dumnezeu”? Mai avem nevoie de crucea lui Hristos – „cheia către Paradis”, cum ne-o prezintă Sfântul Ioan Damaschin?  

Pentru a putea răspunde la aceste întrebări, mai întâi se cuvine a face o lămurire: ce se înţelege prin religie şi care este esenţa ei? Răspunsurile pot fi multiple; însă cel real este următorul: religia este comuniunea de iubire atât dintre Dumnezeu şi om, cât şi dintre om şi Dumnezeu, comuniune care se manifestă lăuntric prin evlavie şi virtuţi exprimate prin fapte bune. Aşadar, religia este, mai presus de toate, iubirea faţă de Dumnezeu. Trebuie să înţelegem că religia nu provine de la om; ea nu este o creaţie a omului – cum se afirmă adeseori – ci ea este un fenomen mai presus de lume; este un dar primit de către om de la Dumnezeu.  

Religia creştină trebuie înţeleasă ca o viaţă întru Hristos: altfel, ea nu este decât un sistem steril. Numai în creştinism chipul lui Dumnezeu are şanse reale de a se aşeza definitiv în om. Creştinismul scoate religia din jocul steril al speculaţiilor raţionale şi o impregnează cu dragostea şi bunătatea sufletului. Religia creştină arată că omul este o fiinţă religioasă suspendată între cer şi pământ, nedesăvârşită, dar care este chemată la desăvârşire. Dumnezeu există; există şi omul creat de Dumnezeu, iar legătura lor indisolubilă se face prin credinţă.  

Creştinismul conferă vieţii un sens superior, o susţine, o înnobilează, o desăvârşeşte. Domnul Iisus Hristos a spus: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”. Creştinismul este cel care a descoperit omul lăuntric, omul moral, care a umanizat omul în adevăratul sens al cuvântului, care l-a cultivat mai mult decât oricare altă religie sau filosofie, care l-a cultivat desăvârşit până la a-l face sfânt. Creştinismul a cultivat omul, moralizându-l şi întotdeauna îl va cultiva aşa. Lumea nu a cunoscut o altă forţă culturală de valoarea creştinismului, un generator de cultură tot atât de eficace ca religia mântuirii.  

Dacă îl scoţi pe Hristos din creştinism, ai scos esenţialul: nu rămâne practic nimic. Hristos este centrul creştinismului, iar restul este perimetrul cercului. Nimeni nu a exercitat asupra omenirii o influenţă atât de mare şi de profundă ca Omul care se cheamă Iisus Hristos. Şi aceasta se datorează şi faptului că El nu a fost un simplu om. El este Dumnezeu, făcut Om şi care a venit pe acest pământ să mântuiască întreaga omenire.  

Numai că omul mileniului al treilea nu mai are bunăvoinţa, credinţa şi răbdarea de a purta crucea lui Hristos, ci poartă, mai degrabă, şi uneori chiar cu stăruinţă şi osteneală, cruci făurite de oameni sub asistenţa neobosită a diavolului. Şi aceste cruci sunt: orbirea morală, egoismul, mânia, indiferenţa, degradarea umană, ipocrizia, minciuna, disperarea dusă până la sinucidere etc.  

De altfel, în afara crucii lui Hristos nu există credinţă, nădejdea se usucă, iar dragostea este oarbă, nu există mântuire! Crucea-devoţiune este unicul răspuns: „Dacă nu se poate ca paharul acesta să treacă de la mine… Fie voia Ta!” Crucea lui Hristos salvează omenirea!  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Crucea lui Hristos / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1190, Anul IV, 04 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!