CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1109 din 13 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Ştefan Câlţia. Penelul, în numele libertăţii...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Într-un fel sau altul există câte o parte de libertate pentru fiecare om de pe planetă, niciodată şi pentru nimeni neexistând privilegiul întregii libertăţi. Drumul spre ea e un labirint, iar alegerea unei direcţii poate duce la lumină sau în impas.  

În numele libertăţii şi pentru dreptul la partea sa de libertate, pictorul Ştefan Câlţia îşi trăieşte propria viaţă, neîntrerupt conectată la impulsul creaţiei artistice cu acuitatea înţelegerii că nimic nu este gata făcut în pictură, deşi realitatea, ca inspiraţie, anticipează arta în act, că nimic nu reîncepe, nimic nu se sfârşeşte la fel!  

Pictorul Ştefan Câlţia nu a luat nicio clipă neprobantă de la viaţă. Întâi, clipa a trecut prin testul rezistării la timp, apoi i s-a dat, pentru că, odată intrată în viaţa artistului, a fost exploatată până la stoarcere. Înainte de a li se da clipe de viaţă, artiştilor, Dumnezeu le testează!  

Făgărăşean, venit de la Braşov, Ştefan Câlţia, o copilărie întreagă a trecut prin întâmplări constrângătoare, a primit şi trăit de la viaţă frământări şi canoane printre oameni care, fie au fost duşi la puşcărie, fie au fugit să lupte în munţi, fie au rămas să-şi petreacă zilele cu «mierea» colhozului, la prispele lor, unde greul vieţii a fost răscumpărat de viaţa dulce patriarhală, plină de bunătatea trăirii după cum li s-au croit soarta şi după cum s-au aşezat în timp tradiţiile vechi, din părinţi în părinţi, ale făgărăşenilor.  

Nu păreau constrângeri tiranice pentru Ştefan Cîlţia, în copilărie, întâmplările din satul său. Mai mult decât atât: îl înveseleau! Era copil şi avea intuiţia trăirii schimbărilor, urcării treptelor de conştiinţă, cunoaştere, înţelegere, consumare şi regenerare a faptului şi ordinii vieţii. Până azi, conştiinţa i-a rămas plantată în spaţiul de care se leagă clădirea sa spirituală şi dezvoltarea corporală, de la trupul copilandru, la tânărul plecat de acasă, spre cunoaşterea şi fructificarea capriciilor artelor frumoase.  

În numele acestei copilării, în numele locurilor sale natale, al familiei sale, maestrul Ştefan Câlţia exprimă cu penelul numele libertăţii, interpretează libertatea nelacunară, o cunoaşte, o replăsmuieşte din pastele culorii şi îi dă drumul să zboare de pe pânze, pe uşile sufletului, la semenii care se autoafirmă case sacre, vii, ale spiritului purificat de frumuseţe.  

„Comunismul a distrus firescul”; „La colhoz, am fost prima dată fericit că am furat”, sunt fără vreo selecţie, dintr-un compendiu care creşte şi se subţiază, în acelaşi timp, în şi din rezerva de inteligenţă a sa, două reflecţii şi răspunsuri la întrebări despre viaţa şi gândurile artistului Ştefan Câlţia. Sunt cuvintele unui pictor român care şi-a expus operele în Norvegia, Elveţia, Ţările de Jos, Danemarca..., ale unui pictor român ale cărui opere au fost achiziţionate de către Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul de artă fantastică de la Gruyère din Elveţia, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Brukenthal din Sibiu...  

Este decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce şi poartă pe piept, mândru şi credincios Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate”.  

Artiştii sunt întotdeauna între noi! Ei îşi aştern numele în istorie, pe căi fără urme ale mersului lor fizic, uneori, dar cu dovezile fructului spiritului lor şi rămân neplecaţi, eterni, ca şi cerul, chiar şi atunci când nu mai sunt! Unul dintre aceştia, printre cei mai însemnaţi pictori ai patrimoniului nostru artistic este pictorul Ştefan Câlţia!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Ştefan Câlţia. Penelul, în numele libertăţii... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1109, Anul IV, 13 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!