CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1081 din 16 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

STATUL ROMÂN, QUO VADIS?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În cartea sa, „Retragerea statului. Difuziunea puterii în economia mondială”, Susan Strange sugerează că puterea va trece de la state la corporaţii. Statele prăbuşite nu mai sunt în stare să-şi îndeplinească funcţiile de bază − securitatea, guvernarea, educaţia, sănătatea − de obicei din cauza corupţiei, a violenţei unor fracţiuni sau a sărăciei extreme.  

România, în prezent, este slăbită prin reorganizarea şi modernizarea structurilor sale, măcinată de tensiunile dintre diversele grupuri etnice sau religioase din interior, agresată de către piaţa liberă, cu graniţele desfiinţate şi populaţia dezinteresată de viaţa politică, confuză în deciziile instituţiilor publice slăbite de interesele meschine ale partidelor. Chiar dacă cel puţin pentru moment statul se va menţine ca entitate, el va fi, în ansamblu, o formă fără fond. Statul român este în pericol.  

Dacă este aşa, atunci trebuie formulate cel puţin două întrebări: Ce punem în loc?; Cine are interes ca statul naţional să dispară?  

În primul rând, societatea românească este încă marcată de consecinţele managementului defectuos al procesului tranziţiei economice şi sociale, de urmările crizei economice şi politice care au condus la diminuarea autorităţii şi eficientei instituţiilor publice şi au afectat coeziunea civică şi echilibrul social.  

În al doilea rând, adaptarea lentă a sistemului ordinii publice şi securităţii naţionale la noile forme de combatere a criminalităţii din ce în ce mai agresive, precum şi unele deficienţe din justiţie au generat scăderea inacceptabilă a nivelului de siguranţă a cetăţeanului.  

În plus, perimarea noţiunilor de ţară, naţiune, patrie şi patriotism, distrugerea economiei naţionale prin falimentarea fabricilor, uzinelor, firmelor de producţie, încurajarea excesivă a consumului, reducerea draconică a efectivelor structurilor de securitate, extinderea rapidă a corupţiei la toate nivelurile, falimentarea educaţiei, toate acestea duc la scăderea autorităţii statale şi, încet, încet, la dispariţia statului.  

Spre exemplu, efectivele din armată s-au redus de la aproximativ 400 000 de militari, câţi erau până în '89, la circa 75 000 de funcţii militare, astăzi, şi urmează ca până în anul 2015 să se ajungă la numai 45 000 de militari. De asemenea, forţele din structurile de informaţii şi cele din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi din alte agenţii şi instituţii ale statului se vor reduce, începând din luna ianuarie 2011, cu aproximativ 25% - 30%. Tot astfel, funcţiile didactice din educaţie s-au redus cu aproximativ 30 000, în anul 2009 şi cu circa 10 000, în anul 2010.  

În concluzie, există pericolul ca acest concept, statul, să fie subminat de interesele economice ale corporaţiilor. Acest lucru este destul de evident, din păcate şi în România. Corporaţia canadiană “Gabriel Resources“este de câţiva ani în ţară, nu de mult, şi-a făcut apariţia compania Chevron, iar altele aşteaptă la pândă momentul prielnic.  

Cu toate acestea, deşi pare de neacceptat, sunt voci care susţin că procesul de conservare naţională va fi susţinut de unele grupuri de minorităţi etnice sau naţionale care vor acţiona prin programe sociale pe scară largă cu finanţarea diferitelor asociaţii şi fundaţii.  

Pentru toate acestea, să fie de vină blestemata de globalizare, mistificata secularizare sau maladia începutului de mileniu III, aşa-zisa criză economică mondială, caracatiţa corporaţiilor străine sau niciuna dintre acestea, ci, pur şi simplu, noi românii ne batem singuri cuie în talpă.  

Ştefan POPA  

Referinţă Bibliografică:
STATUL ROMÂN, QUO VADIS? / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1081, Anul III, 16 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!