Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Artistic >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 618 din 09 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

STATUIA DE AUR A ÎNĂLŢĂRII DE SINE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce anume ne determină să dorim să fim mai presus decât ceilalţi? De unde apare un astfel de gând menit anume să ne pună în opoziţie unii cu alţii într-o competiţie cel mai adesea lipsită de logică? Nu aş putea preciza cu siguranţă originea acestei stranii motivaţii lăuntrice, dar cu siguranţă în inima fiecărui om se află mai mult sau mai puţin evident aşezat acest idol al înălţării de sine. Asemenea unui imens obelisc în faţă căruia ne închinăm, profilul acestei atitudini se proiectează asupra a tot ceea ce exprimăm sau realizăm într-o încercare mai mult sau mai puţin explicită de impunere asupra celorlalţi. Şi tocmai de aceea, nu cred că aş exagera dacă aş afirma că întreaga istorie nu reprezintă altceva decât o mărturie obiectivă asupra încercărilor repetate de ridicare exterioară a celui mai scump idol aflat în inima fiinţei umane reflectată prin orbeasca iubirea de sine.

Întotdeauna idolul din inimă este realizat din cele mai preţioase materiale posibile, de preferinţă din aurul linguşirii de sine, sau mai precis din nenumăratele afirmaţii pe care le repetăm despre cât de superiori suntem faţă de alţii şi cât de stupizi sunt cei care ne înconjoară. Din exprimarea acestor gânduri lăuntrice se nasc cele mai primitive forme de limbaj pe care le regăsim cu uşurinţă pe micul ecran în emisiunile mondene, politice sau de divertisment. Dealtfel, ori de câte ori urmărim filmele produse "pe bandă" de către Hollywood-ul american, sau de echivalentul corespunzător al altor naţiuni, vom putea observa cu uşurinţă manifestarea idolului înălţării de sine prin triada violenţei, sexului şi amuzamentului ieftin. De fapt, cred că nu există un lucru mai nociv în realizarea construcţiei sociale şi în progresul umanităţii decât acest complex barbar al înălţării de sine, iar lipsa de oprelişte în manifestarea sa reprezintă cel mai mare pericol.

Dacă vom urmări acest fenomen de-a lungul timpului, atunci vom observa cu uşurinţă faptul că naţiuni şi civilizaţii puternice s-au prăbuşit datorită excesivei orientări spre sine, lucru ce a condus inevitabil la dezbinare, certuri şi chiar la războaie civile, făcând vulnerabilă societatea în faţa adversarilor externi. De asemenea, prin ambiţia nemăsurată a unor lideri, popoare întregi au fost aduse la sapă de lemn şi resurse uriaşe au fost irosite în proiecte megalomanice lipsite de utilitate practică. De la piramidele ridicate de faraoni în Egipt prin sacrificarea a milioane de sclavi, până la era modernă, când prin două războaie mondiale pustiitoare s-a încercat ridicarea unui imperiu pentru o mie de ani, istoria dă mărturie asupra acestei dorinţe nebuneşti de a dovedi că eşti mai tare, mai inteligent şi mai superior, adică mai "arian", faţă de ceilalţi. Şi nu este vorba doar despre doctrina fascistă, ci deopotrivă despre o tendinţă întunecată ce s-a manifestat indiferent de orânduirea socială, timp sau loc.

Suntem poate îngroziţi de ororile ultimului mare război, dar decalajul existent dintre naţiunile bogate şi cele sărace ale lumii generează fenomene similare de condamnare la dispariţie prin genocid pentru miliarde de oameni din ţările aparţinând aşa-zisei "lumi a treia". Ce să mai spunem despre inadmisibila inegalitate socială dintre o clasă redusă numeric de oameni avuţi şi marile mase aflate sub limita sărăciei? De ce există o atât de mare indiferenţă faţă de semenii de lângă noi şi de ce bogaţii îşi înalţă palate separate cu ziduri înalte faţă de restul lumii în cartiere selecte, fiind cu totul străini de necazurile şi problemele imensei majorităţi fără de care nu ar putea să îşi permită luxul unei vieţi de huzur? De ce există toate aceste lucruri şi altele similare? Ei bine, răspunsul surprinzător de simplu, dar cumplit de dureros, se află în existenţa acestui idol preţios ascuns în inima fiinţei umane numit "înălţarea de sine". Şi din nefericire, oricât de multe măsuri de reformă socială s-ar lua, dacă nu vom reuşi să contracarăm această tendinţă nefastă, în final civilizaţia se va prăbuşi, iar omenirea se va stinge.

Bineînţeles că nimănui nu îi pasă de ceea ce va fi după el. Vremurile în care oamenii se gândeau la urmaşii lor şi la ceea ce le vor lasă ca moştenire au apus de mult. Fiecare îşi trăieşte clipa, iar sloganul zilnic este: "după mine potopul". Prinşi în minciuna "economiei de consum" - de fapt o stupidă contradicţie de termeni, fiindcă nu poate exista economie dacă tot consumi fără a produce corespunzător - am ajuns să abandonăm cel mai elementar bun simţ şi să ne pierdem minimul umanism de care ar trebui să dăm dovadă unii faţă de alţii. În realitate, ne îndreptăm cu viteză către o coliziune finală în urmă căreia supravieţuirea practic va deveni imposibilă pentru societate şi deopotrivă pentru indivizii care o compun. Şi iarăşi revin cu aceeaşi întrebare, mai precis: „De ce se întâmplă toate acestea?”. Răspunsul simplu, dar explicit este oferit de către acelaşi idol de aur al înălţării de sine.

Toate aceste gânduri mi-au venit în minte pe măsură ce exploram al treilea capitol din cartea profetului Daniel şi în timp ce alcătuiam un comentariu menit să reliefeze actualitatea mesajului biblic pentru vremurile în care trăim. Prin urmare, vă invit să ascultaţi un material realizat prin studierea şi contemplarea lipsită de prejudecată a acestei cărţi sacre, adică Biblia, din care oricând vom putea desprinde învăţături pline de înţelepciune pentru viaţa de zi cu zi. Fac precizarea necesară că aceste comentarii nu reflectă opinia vreunei organizaţii religioase şi nici doctrina vreunei biserici, ci doar exprimă simplu reflecţii sincere adresate potenţialului auditoriu.

De-a lungul istoriei au fost nenumărate persoane care de îndată ce au ajuns să ocupe funcţii înalte au uitat de condiţia lor muritoare. O astfel de persoană a fost şi Nabucodonosor, care a dorit să îşi imortalizeze momentul de glorie prin ridicarea unei imense statui de aur în faţa căreia să se închine orice naţiune, comemorând imperiul veşnic pe care a dorit să îl întemeieze. Dar despre povestea acestei întâmplări veţi afla mai multe urmărind materialul audiovizual ataşat prezentului articol.

Octavian Lupu
Bucureşti
10.08.2012


-------
Materiale audio şi video realizate de către Octavian Lupu (www.confluente.ro/articole/octavian_lupu), preluate din cadrul publicaţiei Confluenţe Româneşti (www.confluente.ro).
 
Referinţă Bibliografică:
STATUIA DE AUR A ÎNĂLŢĂRII DE SINE / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 618, Anul II, 09 septembrie 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!