CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Ştefana Ivănescu         Publicat în: Ediţia nr. 755 din 24 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Starea poetică-introiecţie şi proiecţie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Discutam cu cineva despre introiecţie şi proiecţie. La modul teoretic. Spuneam şi că am deschis o listă de subiecte pe care trebuie să le aprofundez. Am trecut la acţiune. Cum în bibliotecă nu am materiale legate de acest subiect, internetul să trăiască! Curentele moderne în poezie, interpretări, Eminescu, Blaga, Ion Barbu... ore întregi, citirea unor poezii, notiţe ca la şcoală...  
 
Înţeleg unele lucruri, cu altele nu sunt de acord.  
 
Poetul/a îşi exprimă sentimentele, trăirile... stare de reverie cu ochii deschişi... capacitate de individualizare, de abstractizare...  
 
Cititorul, la rândul său, este cuprins de reverie, visează, simte spusele poetului în mod individual, prin prisma spiritului său, subconştientul se trezeşte... apar emoţii de mult uitate... etc, etc.  
 
Iau din bibliotecă Eminescu şi citesc, la întâmplare, „Sara pe deal”.  
 
Textul mă transpune în starea poetului, tânărul îndrăgostit ce îşi închipuie o poveste de iubire într-un cadru natural dominat de lăsarea amurgului. Sentimentul de dragoste este pus în paralel cu imaginile din natură, salcâmul este simbolul iubirii...  
 
În minte dau năvala amintirile, prima iubire (în clasa a doua, eram îndrăgostită de degeţelele colegului de bancă, rozalii şi cu perniţe), apoi visele de fată „la mama acasă”, prinţul din vis, fiorii primei îmbrăţişări şi ai primului sărut, pe banca din parc, învăluiţi de mirosul teiului în floare... L-am înţeles pe poet, iar acesta a reuşit să aducă la suprafaţă, din subconştient, amintiri de mult uitate, dar dragi mie...  
 
Simt o stare de linişte sufletească şi adorm. Mă trezesc peste un sfert de oră, odihnită, cu creierul limpede. Fuguţa la calculator să caut pe net o poezie modernă. Găsesc una milenaristă (mă scuzaţi, vă rog, dacă nu este tocmai corect termenul folosit, încă nu am aprofundat suficient curentele poeziei sfârşitului de secol XX şi început de secol XXI).  
 
O citesc o dată, de două ori, de trei ori. Nu reuşesc să găsesc o idee, ceva de care să mă agăţ. Nu îmi trezeşte nici un sentiment. Apelez la caietul de notiţe şi încerc să fac o analiză ca la şcoală (mai mult nu mă pricep încă). Caut sinonime, antonime, metafore, epitete, comparaţii, jocuri de cuvinte, alte figuri de stil...  
 
În final, iese ceva. O analiză şcolărească, dacă vreun elev are nevoie de un model, o pot oferi! Dar m-am ales cu ceva experienţă, am aprofundat puţin cunoştinţele pe care le acumulasem.  
 
O nouă pauză, de data aceasta pentru „bucătăreală” (ştiţi dumneavoastră, mâncare, vase)...  
 
Cu mintea eliberată, purced la studiul unei alte poezii. De aceeaşi factură cu cea dinainte. Mai repet doar că am folosit din nou creionul şi caietul de notiţe. De această dată, nu iese nimic, nici măcar acea analiză şcolărească. Nu găsesc decât cuvinte aruncate cu lopata (după mine), nu reuşesc să descopăr o idee, un fir călăuzitor... epitete de-a valma, nici o bază pentru o metaforă... Dacă ar fi fost o temă la şcoală? Ce notă aş fi luat? Cine ar fi fost de vină? Eu m-am străduit...  
 
Plină de nervi, închid calculatorul şi mă întind în pat, din nou obosită, dar şi stresată pe deasupra. O, am uitat de ochi! Şi aceştia au nevoie de odihnă! Că de creier nu se pune problema. Întinsă în pat, în poziţie fetală, acesta îşi face mendrele (da, mendre, căci aş fi vrut să se odihnească, dar el, pace!). Digeră, asimilează cele citite... sentimentele, gândurile declanşate de citirea celor trei poezii...  
 
Concluzia? Exceptând obligaţiile şcolare ( de care am scăpat de mulţi ani), cititorul vrea să se relaxeze. Ce relaxare este aceea în care trebuie să stau cu creionul şi caietul în faţă?  
 
În final, vă întreb, pe dumneavoastră, cititorii mei: ce este introiecţie şi ce este proiecţie în ceea ce am exprimat?  
 
Addenda  
 

Percepţie – proces psihic prin care obiectele şi fenomenele din lumea obiectivă care acţionează nemijlocit asupra organelor de simţ sunt reflectate în totalitatea însuşirilor lor, ca un întreg unitar;  

Introiecţie – mecanism psihologic prin care individul asimilează conştient unele percepţii, integrându-le propriului eu.  

Proiecţie – proces psihologic prin care individul ejectează percepţiile care nu sunt asimilate şi integrate eului personal.  

 
 
Referinţă Bibliografică:
Starea poetică-introiecţie şi proiecţie / Ştefana Ivănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 755, Anul III, 24 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefana Ivănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefana Ivănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!