AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditatie >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 595 din 17 august 2012        Toate Articolele Autorului

STÂNCILE CREAŢIEI - proză scurtă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
STÂNCILE CREAŢIEI 
  
Mă uit mereu cu ochi jinduiţi la biblioteca mea de acasă. Mi-ar mai trebui câţiva pereţi disponibili să le pot vedea pe toate. Măcar cotoarele. Spun „de acasă”, pentru că a mai existat o bibliotecă uriaşă, în cinci camere spaţioase, unde mi-am petrecut peste 3 decenii. Era sanctuarul meu de la serviciu, unde am slujit Cuvântul. Aproape că nu mai trebuia să merg la biserică. Pentru că eram înconjurată de sfinţişori şi sfinţişoare care, numai sfinţi nu erau. Dar eu îi iubeam „la nemurire”.  
  
Mereu aleg câte o carte, o răsfoi înfrigurată, pofticioasă, flămândă şi intru tiptil, cu sfială, între copertele ei. 
  
De multe ori le iau cu mine-n poşetă. Veşnic am câte o carte-două cu mine. De aceea, genţile mele sunt foarte grele (ascund atâtea destine!) – şi se strică repede. Întâi le cedează toartele, apoi fermoarele şi în cele din urmă se jerpelesc de-a binelea. 
  
De data aceasta găsesc o carte subţirică, scrisă în urmă cu 34 de ani de Adriana Bittel. Am văzut-o pe autoare de curând la TV, la emisiunea: „Meseria de scriitor”. 
  
Cartea se numeşte: „Lucruri într-un pod albastru”, după versul barbilian. Nu e spectaculoasă, nu e nemaipomenită, nu e un best-seller. E doar adevărată. Şi scrisă la persoana a întâia. Cuprinde 24 de proze foarte scurte, aşa cum aş dori să scriu şi eu. 
  
Mă mănâncă degetele. Iau agenda, iau câteva pixuri, pentru că mă ucid momentele când pixurile nu mai scriu şi trebuie să mâzgălesc cercuri şi linii strâmbe, ca să-şi revină. Aceasta e moartea ideii, moartea sentimentului. 
  
Aşa că-mi iau, de fiecare dată, mai multe, pentru siguranţă. 
  
E ciudat câte corespondenţe-mi găsesc cu această scriitoare. E pe structura mea sufletească. Un acut simţ de observaţie şi teoria amănuntului. Analitic. Sublim. Realitate şi închipuire. Amestecate, că nu mai ştii să le deosebeşti. Iată cum poţi scoate un lucru sublim din banalul cotidian. 
  
În ultima vreme, n-am fost cu sufletul acasă. 
  
Mi-a plecat şi îngerul hai-hui. Mi-e teamă că n-o să-l mai regăsesc. 
  
Cred că a pierdut drumul spre casa mea, încurcat în hăţişuri. 
  
Aş vrea să-l urăsc. Măcar să-l dispreţuiesc. Ori, nici asta nu se poate. 
  
Ieri a fost ziua pădurarului. Pădurarul iubeşte. Nu pe mine, desigur. 
  
Mă întreb, de câte luni, de câţi ani va fi nevoie, ca să nu mă mai gândesc. Nu-mi pot opri un oftat. Unul din cele câteva zeci de mii din ultimii ani. Viaţa e alcătuită din of, ah şi vai! 
  
Măcar o dată nu putea să fie şi altfel? Nu. 
  
E aşa cum trebuie să fie. Adică aiurea. 
  
Şi am atâtea de dăruit. Abia că le mai pot ţine în braţe. Însă nimeni nu are nevoie de darurile mele. Aşa cum spunea Nina Cassian, în poemul: „Orgoliu”: „Timpul trece. Mai am câte-un dar de preţ / Şi caut destinatari sub stele. / S-ar putea să-i caut în zadar. / Şi-am să mă-ngrop ca faraonii, cu bogăţiile mele”. 
  
Tot ieri am primit de la Târgu-Mureş, „Cuvântul liber”, cotidianul lor, unde Muka-Muka mi-a făcut un medalion, şi mi-a acordat o pagină, ca şi alteori, scriind despre proiectele mele literare şi cărţile aflate sub tipar. Printre care, şi volumele 2-3 din „Condeie mureşene văzute din Moldova”. Şi câteva cărţi de tablete spirituale scrise în vara aceasta şi aflate sub tipar. 
  
Toţi se miră şi nu mai contenesc cu uimirea. 
  
Cum e posibilă o asemenea putere de creaţie, o asemenea performanţă? 
  
Adevărul e că nici eu nu ştiu. Cea mai mare spaimă a mea e că n-o să pot să-mi văd toate lucrările publicate. Că tot nu are cine să le publice, după. 
  
Mai am în sertar, peste 60 de manuscrise de toate neamurile. Sigur n-o să am vreme să le văd tipărite.  
  
Dar nici timp suficient să citesc ori să recitesc unele cărţi de care mi se face teribil de dor.  
  
Uimirea-mi dă ghes, dar nu vreau să sperii harul. 
  
Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru toate darurile şi fac o cruce. 
  
E tot ce pot face în deplină smerenie. 
  
Apoi mă întorc din nou la „Lucruri într-un pod albastru” şi savurez fiecare cuvânt, ca pe o prăjitură apetisantă. 
  
Nimeni nu-mi mai poate lua această bucurie. 
  
Uit până şi de înger şi de pădurar, cu nevasta lui nou-nouţă. 
  
Până la urmă, creaţia e fundamentul cel mai solid. 
  
Da, poate fi stânca, pe care-mi pot construi edificiul. 
  
Şi, aţi văzut vreodată un scriitor fericit? Jose Marti spunea: „Dintr-o rană mai cumplită / Iese versul mai frumos”. 
  
Poate de aceea smulg eu din inimă versuri neasemuite. 
  
17 august 2012  
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
STÂNCILE CREAŢIEI - proză scurtă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 595, Anul II, 17 august 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!