CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Stan Virgil         Publicat în: Ediţia nr. 1243 din 27 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Punti peste timp. - Povestiri
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Virgil Stan, un scriitor al tainicelor iubiri  

 

Născut pe 20 martie 1944, în comuna Pecineaga din judeţul Constanţa. De fapt am apărut în lume într-o după amiază de sâmbătă, pe 18 martie după spusele mamei, care ştia cel mai bine când m-a născut, dar declarat pe 20 în acte, că aşa se proceda în acele vremuri.Se aşteptaucâteva zilesă se vadă dacă noul născut va trăi sau nu.  

Sunt cel mai mic dintre cei trei băieţi ai unui ţăran mijlocaş, colectivizat cu forţa în 1957. În comună am urmat şi terminat şcoala gimnazială. Sunt absolvent al liceului “MIHAI EMINESCU” din Constanţa şi al unor studii tehnice în domeniul construcţiilor industriale. Am lucrat ca proiectant tehnolog construcţii şi reparaţii navale timp de 33 ani, dintre care 17 ani în Şantierul Naval Constanţa şi alţi 16 ani în Şantierul Naval” 2 Mai” Mangalia (ulterior D.M.H.I.).  

Comuna în care m-am născut - după documentele existente - ar data de prin 1857, când a sosit prima migraţie de ţărani din Crimeea. Ei s-au oprit pe o aşezare deja existentă, cu populaţie româno tătară, numită Gherengic, care în limba turcă ar însemna „nu te apropia, mireasă”.  

Legenda spune că pe acel loc s-au întâlnit alaiurile a două nunţi tătăreşti, pornite în căruţe spre destinaţii diferite şi, cum tradiţia nu permitea ca cele două mirese să se vadă, a urmat o bătaie generală între membrii ambelor nunţi.  

Pe acel loc a luat fiinţă, conform legendei, comuna Pecineaga de astăzi. Denumirea de Pecineaga se trage ca nume de la pecenegi (în latină bisseni sau pacinacae) popor migrator de origine turanică, din ramura turcă, care ar fi poposit şi prin aceste părţi ale Dobrogei, când în 1048, un mare conducător al pecenegilor, Kegen, fiind în conflict cu chanul cel mare Tyrachus, a trecut cu peste 20.000 oameni Dunărea şi s-au aşezat în Dobrogea, unde împăratul Constantin al IX-lea Monomachos le-a dat pământ, ulterior creştinându-i. Kegen a primit astfel titlul de patriciu şi trei cetăţi la Dunăre ca vasali. Numele de Pecineaga i s-a dat comunei în anul 1923.  

În urma unor descoperiri arheologice, în vatra localităţii s-a descoperit o pardoseală de cărămidă a unui edificiu roman, datând de prin secolul IV e.n. precum şi monede din epoca romană, iar pe teritoriul satului Vânători, s-au scos la lumină urme din epoca elenistica, deci se poate considera existenţa localităţii cu mult înainte, decât este atestată prin documente. Legendele transmise din bătrâni spun că ar fi existat pe teritoriul comunei chiar şi o mănăstire grecească.  

De la pecinegi nu ne-a rămas în limba română decât doar câteva denumiri geografice, fiindu-ne lăsate moştenire denumirile: comuna Peceneaga (jud. Tulcea), Pecineaga (jud. Constanţa), pădurea Peceneaga (jud. Brăila) şi muntele Picineagul (în fostul judeţMuscel).  

Comuna, într-o anumită perioadă politică de tristă amintire a mai purtat şi denumirea de I.G. Duca (1933-1940), deoarece politicianul avea o moşie în vatra satului Vânători, aparţinând ca administraţie comunei Pecineaga.  

Prin 1882 -1883 a urmat în Dobrogea, migraţia mocanilor oieri din zona Sibiului şi al Braşovului, urmată la puţin timp de cei din partea Brăilei prin 1884, când vreo 30 de noi familii sosite pe teritoriul comunei au primit câte 40-60 ha de pământ, în funcţie de mărimea fiecăreia şi al posibilităţilor de a-l lucra. Ei au format cartierul Vechi, localizându-se în partea de apus a comunei, apoi au sosit cei din zona Râmnicului Sărat ce s-au aşezat în mijlocul comunei, formând cartierul Băjinari, aceştia fiind împroprietăriţi cu 25 ha de fiecare familie. O ultimă migraţie a fost prin anii 1936, al oltenilor şi tulcenilor, când au sosit vreo sută de familii şi cărora li s-au dat câte 9 ha de pământ în proprietate. Locul unde s-au aşezat, la marginea comunei, s-a numit cartierul Colonişti şi se întindea de la moara fraţilor Popescu, până spre extremitatea localităţii, către răsărit.  

Prima şcoală primară de patru ani a fost construită în anul 1893. În ea am învăţat şi eu ultimii ani ai claselor elementare, cum se numea pe atunci.  

Bunicii mei făceau parte din cea de a doua migraţie, unii fiind mocani ce au venit în transhumanţă cu oile din zona Mărginimii Sibiului, înainte de 1900 (bunicii paterni), ambii mei părinţii fiind născuţi pe pământ dobrogean în 1904, respectiv 1909, rămânând definitiv pe câmpiile mănoase din Dobrogea ca şi cei din zona Brăilei si a Râmnicului Sărat (bunicii materni), care au venit special pentru pământ.  

Descriindu-mi tatăl aş putea spune, că era un bărbat înalt, cu faţa roşcovană şi părul aspru, tuns scurt, cu o mustăcioară roşcată, á la Hitler, bine legat, cu multă dăruire pentru familia sa, un bărbat hotărât şi cutezător.  

Înainte de a fi obligat să intre în gospodăria agricolă colectivă, atunci când s-a făcut colectivizarea Dobrogei cu forţa, a stat ascuns într-un bordei la lotul nostru de vie situat la 4 kilometri de comună, o perioadă îndelungată. Acasă mergea numai noaptea, să ia alimente pentru a doua zi de muncă la câmp şi nutreţ pentru cai.  

Lăsa căruţa la părinţii mamei, megieşi cu noi şi apoi venea pe furiş acasă, să nu-l prindă miliţienii şi să-l aresteze. Eu, fiind în vacanţa de vară, păzeam împreună cu bunica Floarea, în vârstă de 103 ani pe atunci, lotul nostru de vie de jumătate de hectar, ca şi pe cel al bunicilor materni, care aveau un hectar, la cincizeci de metri distanţă de al nostru.  

Dormeam în bordeiul construit din bârne de salcâm, acoperit cu paie, iar ca pat aveam uşa de la beci, care se sprijinea pe câţiva chirpici din tizic, peste care era aşternută o saltea umplută cu paie de grâu şi un preş din lână ţesut de mama în război.  

Tata s-a tot ascuns cât a putut cu noi la vie, însă miliţianul, primarul şi instructorul de partid, văzând că nu pot raporta la organizaţiile raionale şi regionale încheierea colectivizării în comună, până la urmă l-au pândit şi l-au prins când îşi îndeplinea obligaţiile obşteşti faţă de comună, adică căra piatră cu căruţa pentru repararea şoselei de legătură cu şoseaua Constanţa – Mangalia. L-au dus în beciul miliţiei, unde a fost bătut timp de trei zile de plutonierul Foca şi activistul de partid Roşca, de la raionul , Negru Vodă.  

Cum era printre ultimii din localitate care nu se înscrisese “de bună voie” în colectiv, nu a avut altă alternativă decât să cedeze după trei zile de beci şi bătaie şi să semneze cererea de intrare.  

De fapt nu a fost nicio semnătură pe cererea de aderare la gospodăria colectivă, ci doar un deget înmuiat în tuş şi apăsat cu forţa de miliţian pe hârtie. Tata nu era analfabet pentru a semna cu degetul, avea cinci clase şi era epitropul bisericii, deci avea şi cunoştinţe de contabilitate. L-au forţat autorităţile de atunci să apese degetul murdărit cu tuş, peste hârtia deja completată.  

Acestea sunt păţaniile familiei mele, în vremuri de mult trecute, dar niciodată uitate. Dacă încă îmi mai amintesc de acele momente petrecute în vremea copilăriei mele, se dovedeşte că nu sunt pe deplin şterse din memorie. Ele au lăsat urme adânc imprimate în psihicul meu de copil, ca şi în a celor care au trăit tristele vremuri din epoca comunistă.  

Şi totuşi, ce poate fi mai frumos decât copilăria, în viaţa unui om ajuns la deplină maturitate şi care retrospectiv îşi retrăieşte mental această parte interesantă a vieţii? În acest material vreau să relatez din experienţa mea de viaţă, frânturi ale copilăriei şi mai ales, cum s-a născut dorinţa şi plăcerea pescuitului, încă din fragedă pruncie. Iată câteva rânduri care fac parte din primele pagini ale cărţii de debut “Iubirile unui pescar “- povestiri pescăreşti şi de viaţă.  

“... Într-o zi, mai mulţi copii de vârsta mea, până pe la zece ani, am plecat la lac, hotărâţi să ne scăldăm şi să prindem peşte. Cum la undiţele noastre nu venea niciun peşte, am început noi să-l prindem cu mânuţele. Aceştia erau de fapt mormoloci de broască, pui cărora nu le dăduseră încă picioruşele. Cu un asemenea trofeu m-am prezentat mândru în faţa mamei şi a bunicii, care locuia cu noi. De fapt noi locuiam în casa ei, lăsată moştenire tatălui meu, pentru că o îngrijea.  

Când au văzut ce am în mână, cele două femei au început să râdă cu poftă şi mi-au spus că o să mi-i prăjească mie la masa de prânz, ca să-i mănânc.  

Bunica Floarea, mama tatei, mi-a explicat că sunt pui de broască, nu peşti. Dezamăgit, i-am aruncat în mijlocul curţii, pradă curcilor, care s-au repezit imediat asupra “peştilor” mei, văzând că se mişcă. Mai ales, curcanul Samson, fudul nevoie mare, cu coada şi aripile înfoiate, s-a repezit la mogâldeţele ce se mişcau în ţărâna bătăturii, luându-le pe rând în plisc şi înghiţindu-le cu plăcere.  

Samson era curcanul care ne făcea masaj nouă, copiilor, pe spate. Ne aşezam în mijlocul curţii, cu burta în jos şi el venea, se urca pe noi şi ne bosolea cu picioarele pe tot spatele. Mama şi bunica se distrau, văzându-l pe Samson cu câtă sârguinţă îşi îndeplinea misiunea. Cum începea să ne doară spatele de greutatea lui sau din cauza ghearelor care pătrundeau prin cămăşuţele noastre subţiri, încercam să fugim, însă când ne ridicam să scăpăm de el, se repezea cu aripile şi ne bătea, determinându-ne să ne ferim din calea lui, cât mai repede cu putinţă.”... (text preluat din primul capitol al cărţii “Iubirile unui pescar”)  

Timp de 33 ani am lucrat ca proiectant tehnolog construcţii navale, în Şantierul Naval Constanţa şi în Şantierul Naval ,,2 Mai” Mangalia (ulterior D.M.H.I.), până când în octombrie 2000 am ieşit la pensie şi de atunci mă ocup cu pescuitul sportiv de guvizi pe Marea Neagră, la malul căreia am o barcă cu motor, mai târziu adăugând un alt hobby şi anume scrisul.  

Descoperind plăcerea internetului în anul 2009, la sugestia unei cunoştinţe virtuale, profesoară de franceză într-un liceu din Satu Mare, Viorica Cherecheş, am început să scriu povestiri pescăreşti, cu aventuri la mal de ape dulci sau al mării, ori din barcă pe mare. Tot la sugestia ei am început să le postez pe siteuri din Arizona şi din Bruxelles.  

Văzând că aceste povestiri plac cititorilor din diaspora românească, mi s-a sugerat să scriu o carte, adunând toate aceste scrieri în ea, continuând şi cu alte pagini din viaţa personală.  

Aşa s-a născut cartea cu povestiri pescăreşti şi de viaţă, IUBIRILE UNUI PESCAR, care a văzut lumina tiparului în mai 2010 la editura Digital Data din Cluj Napoca.  

Lansarea cărţii s-a făcut în cadrul bibliotecii V.A. Urechea din Galaţi pe 20 mai 2010, alături de antologia de proză scurtă PRIMĂVARA ESENŢELOR, editată de Asociaţia „Poezia Artelor” din Iaşi la care am participat cu proza „SECERĂTORUL”.  

Cartea de debut s-a bucurat de atenţia scriitorului Gheorghe Mocanu din Odobeşti, membru al U.S.R.  

În timpul redactări primei cărţi, am scris doar într-o lună de zile romanul CÂT DE MULT TE IUBESC...”pe care l-am publicat în iulie 2010 la Editura AIUS din Craiova care o prezintă astfel pe site-ul său: „In această vacanţă citiţi o foarte pasionantă poveste de viaţă şi de iubire spusă cu multă dăruire de Virgil Stan, un autor îndrăgostit de textele sale. Doi tineri, Săndica şi Mircea, ajung să cunoască adevărata iubire atunci când se aşteaptă mai puţin, atunci când viaţa lor ar putea lua un cu totul şi cu totul alt drum. Săndica, o tânără care şi-a provocat destinul în mai mult rânduri, încearcă să dezlege iţele tentaţiilor şi himerelor, dar până la împlinirea sa ca femeie, trebuie să-şi răscumpere greşelile. La rândul său, Mircea, un răsfăţat al vieţii, este pus în situaţia de a se dedica iubirii sau carierei. Ce fac cele două personaje, ce aleg, cum îşi croiesc viaţa vor descoperi cititorii acestui extrem de sensibil roman”.  

Titlul romanului i-l dau declaraţiile celor doi îndrăgostiţi, care şi-l transmit ca un leitmotiv de-a lungul întregii povestiri.  

Acest roman s-a bucurat şi de atenţia scriitorului Ştefan Doru Dăncuş, directorul revistei de cultură şi atitudine „SINGUR” din Târgovişte în care au apărut mai multe capitole.  

Cum în finalul romanului situaţia de viaţă a eroinei mele nu era bine definitivată, am scris până la sfârşitul anului 2010 continuarea acestuia, unde în partea a doua m-am ocupat mai mult de următoarea generaţie, copiiieroilor din primul roman, studenţi la Universitatea din Galaţi şi cu tot ce implică viaţa tinerilor de după revoluţie.  

Romanul este editat în februarie 2011 tot la Cluj Napoca însă de către Editura ,,Grinta” şi prefaţat de talentata poetă, Emilia Dabu din Mangalia, membru al U.S.R.  

A urmat apoi romanul ANA, FIICA MUNŢILOR, având ca subiect viaţa unei tinere cunoscută pe internet, roman ce a fost tipărit la Oneşti de către editura Karta.Ro în septembrie 2011 căruia scriitoarea Dora Alina Romanescu, membru al U.S.R. îi scrie prefaţa.  

În noiembrie 2012 apare sub coordonarea scriitorului Gheorghe A. Stroia, directorul editurii ARMONII CULTURALE din Adjud, cel de al 5-lea roman şi anume, romanul ZBORUL SPRE STELE, pe care îl şi prefaţează.  

A urmat o pauză în care m-am dedicat mai mult scrierilor de eseuri şi proză scurtă, ca apoi în 2013 să mă dedic ultimului proiect şi anume romanului „Parfum de orhidee” ce va vedea lumina tiparului în luna februarie 2014. Şi acesta este editat tot la editura Armonii Culturale din Adjud, sub coordonarea aceluiaşi editor, Gheorghe A. Stroia. Lansarea romanului s-a făcut la Iaşi, în cadrul şedinţei de analiză a activităţii Filialei Iaşi a L.S.R., iar prezentarea în faţă auditorului a fost făcută de către ilustrul profesor universitar doctor Mihai Păstrăguş, profesor de estetică şi critic de artă, vicepreşedintele Filialei Iaşi şi redactor şef al revistei Moldova Literară, prezentare la care a contribuit şi poeta Valentina Becart Bisog, ca un ecou la cele spuse de către domnul profesor, aşa cum s-a şi exprimat în cuvântul său.  

Aventura scrierii de proză scurtă, nuvele, eseuri, uneori poezie, ori de romane nu s-a terminat, ci abia era în perioada de pionierat, aşa că am început să trimit diverselor reviste tipărite ori doar publicate pe internet, tot ce scriam. Aşa au apărut în revistele” Moldova Literară” din Iaşi, în nr. 1 (7) din ianuarie 2011 un scurt C.V. şi povestirea „Ceaţa”, în nr. 2,3 (8,9) din iulie 2011 proza „Secerişul”, în nr.4 (10) din dec. 2011 eseul „Bunica Floarea”, iar în nr. 1-2 (11-12) din sept. 2012 al aceleaşi reviste îmi apare proza „Plânsul puiului de lebădă”, o poveste emoţionantă a unui pui de lebădă prins de gheţurile lacului din Mangalia într-o iarnă aspră de pe litoral, publicată pentru prima dată în paginile cărţii IUBIRILE UNUI PESCAR.Ultima apariţie în revista Moldova Literară este în decembrie 2013, cu reportajul “Norvegia – noul El Dorado pentru români”.  

Într-o altă colaborare cu revista „Caiete Silvane” din Zalău, îmi apare în nr. 11 (70) din 2010 un interviu neconvenţional dat scriitorului Ştefan Doru Dăncuş iar în nr. 3 (74) din martie 2011 mi se publică povestirea „Furtuna”.  

Tot în martie 2011 revista „Cuib literar” din Călan îmi publică proza „Secerişul”.  

Această participare este doar în revistele tipărite. Colaborez cu mai multe reviste electronice, mai ales cu cea din Craiova, „Constelaţii Diamantine” ,aparţinând Ligii Scriitorilor din România. În nr. 4 (8) din apr. 2011 îmi apare povestirea „Furtuna”, în nr. 6 (10) din iunie 2011 „Plânsul puiului de lebădă”, în nr. 12 (16) din dec. 2011 „Învingerea stihiilor”, în nr. 2 (18) din feb. 2012 „Rătăciţi pe mare”, iar în nr. 3 (19) martie 2012 apare proza „Călători clandestini”. Deasemeni în două numere consecutive din 2013 este publicat şi reportajul despre Norvegia.  

Altă revistă care îmi publică scrierile este şi „Armonii Culturale” din Adjud, în numărul din 7 noiembrie 2011 publicându-mi„Învingerea stihiilor”, iar în 10 noiembrie 2011 îmi publică „Plânsul puiului de lebădă” şi în 16 octombrie 2012 proza ” Călători clandestini”.  

Mai apar cu o cronică literară la cartea „Iubirile unui pescar” scrisă de scriitorul Mocanu Gheorghe în revista „Oglinda Literară” din Focşani, şi cu o prezentare a profilului de scriitor în ziarul „Adevărul de seară” din august 2010.  

În publicaţiile româneşti de peste hotare, mi se prezintă la rubrica „Vocea românilor” din revista „Pagini româneşti din Noua Zeelandă” nr. 74 din august 2011, proza „Învingerea stihiilor”, şi în nr. 88 din octombrie 2012 „Plânsul puiului de lebădă”.  

De asemenea, revista româno – canadiană - americană „STARPRESS” îmi acordă la concursul de proză şi poezie din 2012, „Premiul pentru autenticitate” într-un concurs la care au participat 8497 concurenţi din întreaga lume.  

Aventura mea scriitoricească a continuat cu apariţii în antologii de proză şi poezie astfel:  

Antologia Asociaţiei „Poezia Artelor” din Iaşi „Primăvara esenţelor” cu proza „Secerătorul” (această proză uneori s-a numit şi „Secerişul”), antologia revistei „Singur” cu proza „Învingerea stihiilor”, aleasă dintre peste 6.400 de alte proze scurte propuse de diferiţi autori, povestire care se publică şi în antologia „Confluenţe lirice” din Iaşi, iar ca poet apar în antologia „Expresia Ideei” din Oneşti, cu poeziile „Călătorind spre Calea lactee” şi „Te aştept”, scrise sub pseudonimul de Gelu Pescaru, folosit adesea pe diferite site-uri în care îmi postezi lucrările.  

Sub coordonarea scriitoarei Valentina Becart din Iaşi, membru al Ligii Scriitorilor din România, apare antologia de poezie şi proză DINCOLO DE CUVANT (confesiunea poetului, prozatorului) în care este prezentată activitatea mea scriitoricească şi trei titluri de proză scurtă. Iată ce spune scriitoare în cuvântul de prezentare a antologiei:  

Scriitorul, acest Sisif îndrăgostit de „urcuşuri” pe cele mai înalte culmi ale spiritului, îşi ia „revanşa”, cioplind din stânca dură a gândului cuvinte pregătite a stârni şi invidia zeilor. În condiţiile în care criza intelectuală adânceşte tot mai mult prăpastia unde se vor „rostogoli” toate trăirile minunate exprimate prin Cuvânt – este necesar – ca cineva să strângă în „mănunchi” aceste spirite înalte, rafinate, sensibile şi, astfel s-ar putea salva de la „moarte” atâta „concentrare de simţire”...  

O altă antologie unde apar cu un scurt CV şi două proze este antologia EPOSS MERIDIANE a editurii Armonii Culturale din Adjud.  

Colaborez cu diverse siteuri ce promovează cultura, unde îmi public atât proza scurtă, cât şi romanele înainte de editarea lor în cărţi sau reviste. Cel mai mult am publicat în „Confluenţe literare”, unde se pot regăsi peste 220 de postări ale mele, vizionate de peste 46 mii de cititori.  

În luna aprilie 2011 am fost primit în Liga Scriitorilor din România, Filiala Iaşi.  

Pe 8 mai 2012 cu sprijinul Clubului Artelor „Solteris” din Mangalia, condus de poeta Emilia Dabu, am lansat la Centrul Militar Mangalia primele trei cărţi tipărite.  

De asemenea tot în 2012 Filiala Iaşi a L.S.R. mi-a decernat Diploma de excelenţă pentru merite în creaţia literar-artistică şi publicistică.  

Mai scriu proză scurtă şi colaborez cu diferite reviste ale Ligii Scriitorilor din România şi posturi de radio.  

Pe 20 sept. 2012 postul din Madrid al radioului Prodiaspora dedică o întreagă emisiune de peste 2 ore de muzică şi literatură, activităţii mele literareca şi în mai multe emisiuni ale postului on-line RADIO PAPUCEL.  

În 2013 apar în Dicţionarul Autorilor Români Contemporani, coordonat de Alina Kristinka alături de mari nume ale scrisului românesc.  

Referinţă Bibliografică:
Punti peste timp. - Povestiri / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1243, Anul IV, 27 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!