AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comunicate >  


Autor: Sorina Gălţean         Publicat în: Ediţia nr. 1103 din 07 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Sorina GĂLĂŢEAN - ACTIVITATE RODNICĂ ÎN SLIJBA CULTURII LA LIGA SCRIITORILOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Teleconferinţa anuală  
 
Aşa cum a intrat în tradiţia conducerii Ligii Scriitorilor Români, de câţiva ani, şi anul acesta, 2014, în după-amiaza zilei de vineri, 3 ianuarie, preşedintele naţional, scriitorul Al.Florin Ţene, a ţinut o teleconferinţă cu preşedinţii filialelor şi cu alţi membrii din ţară şi străinătate. În cadrul acesteia, preşedintele a prezentat bilanţul de activitate pe anul 2013 şi a discutat schiţa de program pentru anul în care am intrat.  
 
Din bilanţ, şi după prezentarea Programului Ligii Scriitorilor pe anul 2014, întocmit de secretarul general Gavril Moisa, şi din discuţiile purtate, s-a desprins faptul că Liga Scriitorilor Români, prin filialele sale, a editat 17 reviste literare, din care 10 pe suport de hârtie, un anuar editat de Filiala Banat-Timişoara, trei antologii editate de filialele Cluj, Vrancea şi Dolj, iar Filiala Maramureş a început să emită prin televiziunea pe internet „Porţile Maramureşului “, prin efortul dr.Mihai Ganea şi prof. Virginia Paraschiv, membri în conducerea Filialei Maramureş a Ligii Scriitorilor.  
 
Au fost evidenţiate Filialele Argeş, condusă de Vasile Ghilencea, Filiala Bucureşti, condusă de Elisabeta Iosif, Cluj, condusă de Iulian Patca, Iaşi, condusă de C.T.Dârţu, Dobrogea, condusă de Birău Alexandru, Banat-Timişoara, condusă de Doina Drăgan, Filiala Dolj, condusă de Mihai Marcu, Filiala Spania, condusă de Al.Petrescu, Filiala Vâlcea, condusă de regretatul Petre Petria, Filiala SUA, condusă de Florentin Smarandache, Filiala Anglia, condusă de Mariana Zavati Garner, Filiala Serbia, condusă de Vasile Barbu, Filiala Ungaria, condusă de Ana Radici Repisky, Filiala Canada, condusă de Virginia Mateiaş, Filiala Franţa, condusă de Cornelia Cănureci, Filiala Hunedoara, condusă de Ion Velica, Filiala Târgovişte, condusă de Ion Iancu Vale, Filiala Gorj, condusă de N.Tomoniu, Filiala Năsăud, recent constituită, condusă de Ioan Mititean. Filiala Banat-Timişoara, condusă cu dăruire de prof.Doina Drăgan, a organizat câteva simpozioane în colaborare cu Filiala din Serbia, la care au participat numeroşi oameni de cultură din ambele ţări. Este în perspectivă înfiinţarea filialei Ligii Scriitorilor la Târgu Mureş.  
 
Au fost evidenţiate colectivele de redacţie ale revistelor: „Agora literară “, „Cetatea lui Bucur“, „Heliopolis“, „Carpatica “, „Moldova Literară“ şi „Dobrogea culturală“, „Constelaţi diamantine“, condusă de Doina Drăguţ, şi cele trei reviste coordonate de Nicole Negulescu, pentru interesantele şi frumoasele numere editate. În anul care a trecut a fost publicată antologia semnată de către Iulian Patca şi Al.Florin Ţene „Din stampe, Clujul ... “, iar editoarea şi purtătoarea de cuvâţnt a Ligii Scriitorilor, Voichiţa Pălăcean Vereş a scos de sub lumina tiparului primul număr al almanahului „Mireasma zăpezilor noastre “.  
 
S-a evidenţiat activitatea cenaclurilor: „Cetatea lui Bucur“, din cadrul Filialei Bucureşti, condus de Elisabeta Iosif, „Vasile Sav “, condus de Al.Florin Ţene şi „Artur Silvestri”, coordonat de Antonia Bodea, din cadrul Filialei Cluj. S-a subliniat faptul că unii membrii ai Ligii Scriitorilor au fost premiaţi la diferitele concursuri organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Limbii Române. Fapt ce denotă că lucrările acestora sunt apreciate, şi publicate în antologii editate de organizatori, printre care şi Guvernul României.  
 
În continuare s-a evidenţiat faptul că la Geaogiu, Filiala Hunedoara a organizat a III-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie „Ioan Budai Deleanu “ avându-l ca promotor cultural pe poetul Claudiu Simonati. Festival ce s-a bucurat de un real succes.  
 
Din discuţiile avute cu participanţii la teleconferinţă, s-a desprins dorinţa să se continue editarea de antologii, publicarea revistelor, înfiinţarea unei edituri a Ligii şi la propunerea preşedintelui Mihai Marcu, de la Craiova să organizăm un târg de carte în cadrul Universităţii Craiovene. Tot la propunerea domnului Mihai Marcu, din anul 2014 fiecare Filială a Ligii Scriitorilor va acorda premiile anuale pentru cărţile apărute şi semnate de membri filialelor. Pentru Târgul de Carte de la Craiova preşedinţii de filiale sunt rugaţi să trimită cărţi ale membrilor la Filiala Dolj. S-a mai propus ca, pe lângă cele 16 cenacluri ale Ligii Scriitorilor, să se înfiinţeze alte cenacluri, astfel ca toate filialele să aibă câte un cenaclu literar, care să devină adevărate şcoli de limbă şi literatură română. Se va continua şi anul acesta cu organizarea Festivalului Naţional de Poezie „Ioan Budai Deleanu “ şi organizarea unei tabere de creaţie pe Valea Oltului. Aşa cum a intrat în tradiţie şi în 2014 Liga Scriitorilor Români va acorda premiile anuale pentru cărţile semnate de autori, indiferent din ce organizaţie fac parte respectivii scriitori. În felul acesta Liga Scriitorilor doreşte, aşa cum sublinia Al.Florin Ţene, să impună adevărata democraţie în mişcarea literară. Fiindcă lucrările apărute sunt ale literaturii şi culturii române şi nu ale unei organizaţii, sau, mai pe direct spus, a unor găşti.  
 
Filiala Bucureşti, condusă de Elisabeta Iosif şi revista „Cetatea lui Bucur”, au luat iniţiativa editării unei Antologii care să cuprindă scriitori români de pe toate meridianele. S-a hotărât ca Filialele Ligii Scriitorilor din ţară şi din străinătate să sprijine iniţiativa ca municipiul Cluj-Napoca să dobândească titlul de Capitală Culturală Europeană.  
 
În final, preşedintele Al.Florin Ţene a concluzionat: Liga Scriitorilor Români trebuie să devină o adevărată şcoală de literatură şi de promovare a culturii şi Limbii Române pe toate meridianele lumii. În încheiere a urat tuturor membrilor Ligii Scriitorilor „La Mulţi Ani!” şi o activitate rodnică.  
 
Sorina GĂLĂŢEAN  
Cluj-Napoca  
ianuarie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sorina GĂLĂŢEAN - ACTIVITATE RODNICĂ ÎN SLIJBA CULTURII LA LIGA SCRIITORILOR / Sorina Gălţean : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1103, Anul IV, 07 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sorina Gălţean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorina Gălţean
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!