AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  


Autor: Sorin Petrache         Publicat în: Ediţia nr. 1259 din 12 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

TEODOR NEŞ - PĂRINTELE DOCIMOLOGIEI ROMÂNEŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ultima sesiune de comunicări ştiinţifice desfăşurată în cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii din Oradea, a oferit profesorului Ioan Fabian, doctorand în filologie sub îndrumarea conducătorului ştiinţific prof.univ.dr. Ion Simuţ, posibilitatea de a prezenta, în premieră academică, una dintre marile contribuţii adusă de omul de cultură bihorean prof. Teodor Neş (1891-1975)la dezvoltarea pedagogiei româneşti ca ştiinţă a dezvoltării valorilor culturale naţionale şi internaţionale.

În cadrul prezentării comunicării ştiinţifice cu tema „Contribuţia profesorului şi publicistului Teodor Neş la patrimoniul literar şi cultural la românilor – Amprenta cultural-pedagogică a prof. Teodor Neş (1891-1975)în modelarea tinerelor talente literare din regiunea Crişana”, doctorandul prof. Ioan Fabian a evidenţiat rezultatele unei ample cercetări privind personalitatea marcantă a renumitului pionier al publicisticii româneşti născut în satul Mădăras, lângă târgul Salontei Mari şi educat la vestitul Liceu al acelei vremi - „Samuil Vulcan” din Beiuş.
Astfel, arhiva personală a profesorului Neş, păstrată astăzi de familie în localitatea Mădăras, dovedeşte pionieratul şi inovaţia pedagogică a directorului Liceului Emanuil Gojdu din Oradea (1923-1938) care, pentru prima dată în România a implementat, adaptat şi dezvoltat „Teoria de bază a ştiinţei examinării şi notării elevilor – Docimologia”. Potrivit nepotului care-i poartă numele, prof. Teodor Neş (născut în anul 1947,domiciliat în prezent în casa părintească a familiei, la numărul 266din satul Mădăras, renumit profesor şi director de şcoală în oraşul Salonta), „marele om de cultură şi pedagog a enunţat şi a aplicat efectiv principiile Docimologiei ca Teorie a examinării şi a notării elevilor în premieră naţională, încă din perioada de început a carierei sale profesorale”. Dovada materială a acestui fapt o reprezintă lucrarea „Tîlcul notelor în liceu” – primul studiu de docimologie elaborat în limba română în anul 1933 (potrivit Anuarelor Liceului Emanuil Gojdu pe anii 1923-1937, pagina 114).
Definită ca „Disciplină care se ocupă cu studiul sistematic al examenelor şi al concursurilor în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi structurii lor”, Docimologia este recunoscută ca aplicaţie pedagogică şi, potrivit lumii academice, este creaţia ştiinţifică a psihologului şi filozofului elveţian Jean Piaget (1896 – 1980).
Punctul de vedere al familiei Neş este întărit şi de analiza documentelor istorice din arhiva personală a profesorului, aşa cum se regăsesc în dosarele autobiografice olografe păstrate în original la Biblioteca Colegiului Naţional Teodor Neş din Salonta, potrivit cărora implementarea cu succes în practica pedagocică a Docimologiei ca „Teorie a examinării şi a notării elevilor” l-a determinat pe profesorul Teodor Neş să pună un accent deosebit pe dezvoltarea spiritului competitiv în cadrul creaţiei literare a elevilor, atât ca profesor de Limba şi literatura română, cît şi ca director al Liceului Emanuil Gojdu din Oradea (1923-1938). Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, astfel, de pe băncile renumitului liceu orădean, în perioada de directorat a profesorului Teodor Neş, au absolvit o pleiadă de elevi de seamă, printre care-i amintim pe: Mircea Maliţa, Traian Blajovici, Ladislau Blum sau Radu Teodor.
Istoria literară şi culturală a Regiunii Crişana păstrează cu discreţie şi nobleţe, în câteva izvoare monografice şi dosare autobiografice de patrimoniu, personalitatea marcantă a marelui pionier al publicisticii româneşti şi, totodată, un mare vizionar al pedagogiei universale, în persoana profesorului şi omului de cultură Teodor Neş. Amprenta pedagogică şi culturală a profesorului Teodor Neş în modelarea tinerelor talente literare şi culturale din regiunea Crişana este evidenţiată astăzi prin multiple elemente de recunoaştere a valorii culturale şi profesionale: prima lucrare de referinţă în monografia Regiunii Crişana şi, implicit, a judeţului Bihor poartă semnătura profesorului Teodor Neş - „Oameni din Bihor, 1848-1918” (publicată în anul 1937); monografia din anul 1971 publicată la jubileul Liceului Emanuil Gojdu din Oradea; denumirea simbolică a Bibliotecii orăşeneşti din Salonta care poartă numele pedagogului şi scriitorului prof. Teodor Neş şi, nu în ultimulrând, denumirea singurului colegiu naţional din municipiul Salonta care este cunoscut astăzi sub emblema Colegiul Naţional Teodor Neş.
Aceste confirmări ale marii personalităţi Teodor Neş întăresc spiritul naţional şi amplifică mândria patriotică a românilor din micul târg de pe frontiera de vest a României, Salonta, unde profesorul are ridicat, în centrul oraşului, un monument omagial care, alături de bustului lui Avram Iancu, reprezintă singurele repere de recunoaştere istorică şi culturală ale fiinţei naţionale a tuturor românilor din cel de-al doilea mare oraş al judeţului Bihor.
Autori: prof. Ioan Fabian si prof.înv.primar ILIE Adela Sofia  
12 iunie 2014  
Referinţă Bibliografică:
TEODOR NEŞ - PĂRINTELE DOCIMOLOGIEI ROMÂNEŞTI / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1259, Anul IV, 12 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!