CONFLUENŢE LITERARE

GILBERT, ARIZONA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Sorin Petrache         Publicat în: Ediţia nr. 1182 din 27 martie 2014        Toate Articolele Autorului

EVENIMENT EXPOZIŢIONAL INEDIT LA COLEGIUL NAŢIONAL „TEODOR NEŞ”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SALONTA. Opere de artă grafică de o frumuseţe aparte oferă elevilor Colegiului Naţional „Teodor Neş” din Salonta tot atâtea pagini de istorie literară reunite în cadrul expoziţiei permenente „Corifeii lui Titu Maiorescu”.  
Proiectul educaţional este construit sub forma unui eveniment expoziţional inedit, în cadrul căruia sunt expuse, pe holul colegiului salontan, cinci opere de artă grafică, într-o realizare de excepţie a profesorului de desen Buzgó Sándor.  

Fiecare reprezentare grafică în parte are o suprafaţă de expunere de peste 2 metri pătraţi şi, alături de portretul corifeului literaturii naţionale, promite posterităţii scene deosebite care ilustrează esenţa creaţiei literare. Tabloul este completat prin alăturarea unei fişe personale a subiectului desenat, sub forma unui panou biografic cu diagonala de un metru, în care sunt prezentate detalii referitoare la viaţa, personalitatea şi creaţia marilor oameni de cultură Caragiale, Eminescu, Creangă şi Slavici. Deschiderea expunerilor este făcută prin reprezentarea grafică a criticului literar Titu Maiorescu care spunea „Junimii” secolului XIX: „Urmăresc să curăţ literatura română de falşii poeţi, scriitori şi dramaturgi pentru a-i ajuta pe cei tineri să aleagă doar lucrurile bune din trecut şi să îşi îndrepte greşelile” - fapt demonstrat peste ani de valoarea incontestabilă a operelor celor patru corifei ai Junimii: Eminescu, Creangă, Slavici şi Caragiale.  

„Acest eveniment cultural vine în întâmpinarea manifestărilor pregătite de corpul profesoral cu prilejul sărbătorii „Ziua şcolii”, organizată în 28 martie 2014, pentru prima dată în Salonta în cadrul Colegiului Naţional „Teodor Neş”. Expoziţia se doreşte un eveniment permanent dedicat literaturii române, întăririi catedrei de limba şi literatura română din şcoala noastră dar şi un dar unic şi deosebit de valoros din punct de vedere pedagogic oferit de profesorul Buzgó Sándor, alături de Cristian Butcă şi de toţi profesorii de limba română tuturor elevilor care, prin rezultate deosebite la concursurile şi olimpiadele şcolare, îmbrăţişează frumosul indiferent de instrumentul exprimării, în scris sau în desen”, ne-a declarat prof. Zoiţa Nagy, directoarea Colegiului Naţional „Teodor Neş” din Salonta.
Sorin Petrache (foto: Cristian Butcă)  
Referinţă Bibliografică:
EVENIMENT EXPOZIŢIONAL INEDIT LA COLEGIUL NAŢIONAL „TEODOR NEŞ” / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1182, Anul IV, 27 martie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!