CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 439 din 14 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Sorin Grecu-poetul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Sorin Grecu -poetul “ fericirilor apocrife“ 
  
Prin faconda expresivă şi precipitată, produs al unei oralităţi ingenioase, poezia lui Sorin Grecu din volumul “Mizerias “, Editura GRINTA, 2012, Cluj-Napoca, având un titlu symptomatic, care exprimă o stare de sărăcie maladivă, are ceva din verva şi truculenţa soresciană. O deosebire îi aşează, totuşi, pe cei doi poeţi în loje diferite: Sorescu sugera, forţâmd ingenuitatea limbajului, o mentalitate şi o psihologie, teatralismul poeziei sale fiind mai degrabă o expresie a verosimilităţii, iar nu o convenţie.Sorin Grecu, dimpotrivă se foloseşte de instrumentele reportericeşti şi oralitatea exprimării pentru a sugera, prin deriziunea verbozităţii, precaritatea realului. Descoperim în aceste poezii înclinaţia poetului spre relatare şi trăire, elemente ce trădează ziaristul, reporterul de televiziune Sorin Grecu. 
  
În acest volum, poetul impinge până la ultimile consecinţe ambiguitatea dintre expresia ”realistă” a discursului poetic şi aceea “ fictivă”, himerică a cotidianului. În fapt, raportul nici nu mai e unul de diferenţiere, ci de asimilare, de omogenitate. 
  
Cartea se deschide cu un semnificativ catren, un fel de ars poetica, ce are drept scop producerea unor valori estetice folosind caractere de exprimare specifice, catrenul exprimă rolul poetului pe această lume ca dat al ursitei, amintindu-mi de un superb poem al lui Artur Enăşescu: ”Carâmbul mă loveşte în gură.Şi simt/ Un suflu de iarbă, pietriş şi pământ./ Aud cum un vulture ţipă deasupra-mi, flămând.// Oare-am fost ursit în agonie să cânt?( Destin). 
  
Semnele vieţii, mizeria societăţii sunt asorbite în plasma poeziei. Starea lirică însăşi e o subtilă confuzie pe care eul poetic o trăieşte între trezie şi reverie. 
  
Poemele sunt „Fluvii ce visează oceanul „ , cum ar zice Anghel Dumbrăveanu, ele duc frumuseţea „peisajului” ilustrat prin metafore, dar şi aluviunile trăirilor într-o viaţă pe care poetul ar fi dorit-o mai luminoasă:”s-o luăm aşadar altfel:/ mesaje de la morţi pentru vii-/ dar cine să le perceapă, când însăşi speranţa-/ ne împiedică să le descifrăm/ şi continuăm să trăim, mai departe, mechanic,/ asemeni unor zombie “( Poem de eclipsă). 
  
Realul şi imaginarul par epifanii ale poemului. Visceralul devine transparent, ca un cristal, prin care se vede sinceritatea. Visul şi halucinaţia sprijinându-se pe secvenţe reale, prin care a trecut poetul, delirul verbal în marginea vedeniilor impregnează cotidianul de o mitologie apocrifă, trăgând peste realitate o perdea de iluzii, majoritatea deşarte. 
  
Premeditarea merge înspre amestecul voit de autoflagelare, de transcendenţă şi realitate: “am senzaţia că ne-am aflat în Trenul Foamei/ bloca'I undeva ]ntre Timi;oara şi Iaşi/ sau mai precis în mizerias”( Mizerias). Lumea însăşi e o imitaţie apocrifă a idealităţii. Poetul, care e un idealist hăituit de societatea sinistră în care trăieşte, are chipul angelic “desenat” de sinceritate, pe faţa lui se vede durerea martirului. Toate sugestiile merg în această direcţie, a decăderii absolutului în speluncă. 
  
Poezia lui Sorin Grecul poate fi înţeleasă, în sensul arătat mai sus, şi ca o hermeneutică, în sensul că ea ne ajută să descifrăm reminiscenţele sacre ale degringoladei, amestecul fin de speranţă introvertită, amintire şi exibare. 
  
Acest volum ne mai dezvăluie raportul de univocitate între utopia socială şi realitatea degenerată.Sinceritatea despre sine ameninţă că un blestem: “ asta îmi era pe atunci meteahna:/ îmi plăcea să intrig lumea / şI preferam să fiu considerat mai degrabă un “nebun” simpatic/ decât să mă amestec în masa incoloră/ a celor care colcăiau printre noi/ vampirizându-ne(Dejun la tomberon ). 
  
Lumea poeziei lui Sorin Grecu pare a avea ceva din universul filmelor lui Fellini cu aerul neorealist al imaginaţiei, agonia lentă a sensibilităţii ultragiate, un lirism al mizeriei discrete şi, nu în ultimul rând, o iluminare secretă a speranţei, pe care o găsim, a priori, şi în poemele lui Paul Verlaine. Însă peste acest spectru de culori sociale, poetul înalţă şi o parabolă, aceea a faraonismului tentacular, ceea ce înseamnă o adâncire a lirismului în substanţa lui realistă. 
  
Pe bună dreptate, Sorin Grecu nu este decât o căutare a sinelui său şi, prin sine, a unei înţelegeri superioare a existenţei umane în Univers. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sorin Grecu-poetul fericirilor apocrife / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 439, Anul II, 14 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!