CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Gigi Stanciu         Publicat în: Ediţia nr. 88 din 29 martie 2011        Toate Articolele Autorului

SOLIDARITATEA TINERILOR ROMÂNI CU POPORUL JAPONEZ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Uimiţi de evenimentele din Japonia, copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani, de fapt preadolescenţi şi adolescenţi din liceul unde predau, însă numiţi de mine copii pentru puritatea lor, pentru frumuseţea nealterată a sufletului, au dorit insistent să discutăm în orele de curs despre mentalităţile acestui popor, despre tehnologia lor, despre cultura şi civilizaţia lor, despre religia lor şi mai ales s-au întrebat retoric unde este Dumnezeu şi cu ce au greşit aceşti oameni minunaţi pentru a fi mereu pedepsiţi şi acum şi în timpul celui de-al doilea război mondial trebuind să înfrunte consecinţele dezvoltării tehnologiei nucleare.  
 
Evident că am dezbătut problema pe toate feţele ei, elevii din clasele mari au înţeles că pericolele lumii contemporane vin şi din manipularea mediului în scopuri militare ostile, de aceea au conchis că e necesară raţiunea, cooperarea şi înţelegerea oamenilor în contextul globalizării care pare uneori că vrea să niveleze culturile şi civilizaţiile popoarelor; sunt necesare toate acestea pentru că, au spus ei, frumuseţea lumii derivă din varietatea ei, diversitatea reliefând tocmai miracolul Creaţiei şi bunătatea lui Dumnezeu.  
 
Creatorul, au subliniat elevii, nu vrea să ne pedepsească, el nu este precum oamenii, nu are sentimente negative, el doar asistă la actele noastre, acte pornite din voinţa şi gândul nostru dat de liberul arbitru cu care am fost înzestraţi, acte care uneori sunt nesăbuite, dar ne dau mereu calea, cheia spre ceea ce trebuie să facem; jocul acesta cu atomul, cu nucleul atomului şi cu energiile lui, este cât se poate de periculos, de aceea este bine să reeevaluam cât e de necesară energia nucleară sau cât e de dăunătoare şi, cântărind, să decidem dacă o mai producem, o mai utilizăm, sau renunţăm la ea.  
 
Pentru că aceşti minunati copii au talent, liceul nostru având profil vocaţional, ei şi-au exprimat şi prin artă, prin desen acest sentiment de solidaritate umană cu încercaţii planetei, găsind acea punte de legătură, acele similitudini între tradiţiile nipone şi cele româneşti.  
 
Ataşez câteva dintre lucrările lor cele mai reuşite.  
 
Bătrân gârbovit-  
 
aplecat peste ruine  
 
înfruntă moartea  
 
Valuri, cutremur,  
 
explozii şi coşmaruri,  
 
Oameni minunaţi!  
 
Soare răsare  
 
Peste floarea de cireş  
 
Ruine şi plâns.  
 
Old-bent  
 
bent over ruins  
 
faces death  
 
Waves, earthquake,  
 
explosions and nightmares,  
 
Wonderful people!  
 
Sun rises  
 
Over cherry blossom  
 
Ruins and crying.  
 
-------------------------------------------------  
 
Poemele în limba română sunt ale mele,  
cele traduse în limba engleză sunt ale fiului meu, Alex Stanciu  
 
Ilustraţia:,, Tradiţii ale costumului japonez'' este un desen executat de eleva Bianca Pleşa  
 
Prof. Gigi STANCIU  
 
Colegiu Naţional „Regina Maria”  
 
Constanţa  
 
Martie 2011  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
SOLIDARITATEA TINERILOR ROMÂNI CU POPORUL JAPONEZ / Gigi Stanciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 88, Anul I, 29 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gigi Stanciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gigi Stanciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!