CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Rodica Stoica         Publicat în: Ediţia nr. 44 din 13 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Sodoma
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

stoica_rodica16@yahoo.com  

 

 
„Nu dispreţuiţi prorociile!” 1 Tesalonic 5:20  
„Ce s-a întâmplat în zilele lui Lot, se va întâmpla aidoma…” Luca 17:28  

Există un aspect al acestei afirmaţii care poate cutremura viaţa unui tânăr: imoralitatea.
„Este ruşine să vorbim despre ceea ce se face în ascuns”, dar Isus a pus în paginile Sfintelor Scripturi poveştile Sodomei, a lui Samson, a lui David, a lui Tamar, a Dinei pentru ca noi să învăţăm ceva.
Comportamentul, conversaţia şi hainele tinerelor creştine reprezintă un subiect exploziv. O tânără de 20 de ani, inteligentă, fermecătoare mi-a spus că nu doreşte să participe la un program pe această temă deoarece „ne atacă pe noi”.
Vrea Dumnezeu să aibă fiice neatrăgătoare? Se bucură El când fete frumoase sunt neglijate pentru „frumoasa din Timna”?

Cred că un motiv pentru eşecul vieţii conjugale a lui Samson a fost durerea logodnicei israelite pe care nu a mai luat-o. Cum să îi binecuvânteze Dumnezeu familia când adevărata soţie e părăsită iar florile, dragostea şi complimentele le primea o filisteancă (Jud.14:2), o prostituată (Jud.16:1) sau o curtezană (Jud.16:4)?

Logodnica părăsită a lui Samson din secolul XXI stă şi se gândeşte:
„De ce să fiu eu fraieră? Frumoasa din Timna face nuntă, iar eu jelesc. Să plâng o veşnicie?” Şi tânăra noastră va găsi haine la filisteni pentru ca Dalila să ştie că are o rivală, iar Samson să vadă ce frumoase sunt israelitele…
Ce este rău în faptul că îmbraci o rochie atrăgătoare?
Problema este … că te plimbi prin Sodoma.
Unui frate din biserică ce îţi reproşează lungimea fustei poţi să îi spui „Mai multă rugăciune, frate, dacă eşti ispitit”. Ştii că acesta are un frâu, îl ţine Dumnezeu prin harul Său. Însă lumea prin care păşeşti este Sodoma, e lumea desfrâului. Nu toţi sunt azi fără Dumnezeu în lume, dar e suficient să întâlneşti unul, o dată … pentru ca viaţa ta să fie sfărâmată. Inocenţa te poate conduce la două erori de gândire:  
  • Toţi oamenii sunt echilibraţi, aşa cum îi ştii tu de la biserică (Dumnezeu spune: atenţie, Sodoma!)
  • Eşti destul de puternică să faci faţă neprevăzutului, căci Domnul e cu tine (dacă inviţi necazul, ce să mai facă îngerul tău păzitor?).
Un alt aspect interesant al problemei este următorul: îngerii care au vizitat Sodoma  
aveau haine cuviincioase, Tamar purta o rochie decentă.  
Ceea ce stârneşte în primul rând pe cel rău este neprihănirea, faptul că eşti un copil al lui Dumnezeu. Credeţi că nu se găseau în toată Sodoma perechi pentru desfrânaţii ce i-au atacat pe îngeri?  
Atenţie: ei nu doreau doar să facă sex, ei doreau să distrugă pe cineva neprihănit.  
Haina indecentă nu face decât să pună gaz pe foc şi să facă imens de dificilă misiunea lui Dumnezeu de a te salva. Te plimbi prin Sodoma!  
 
Acum, chiar dacă nu dai peste Sodoma, oameni violenţi, poţi să te împiedici de un Amnon îndrăgostit, îndrăgostit, îndrăgostit până se culcă cu tine. Stă scris „la urmă, a urât-o foarte mult, mai mult decât a iubit-o” 2 Samuel 13:15. Oamenii de caracter sunt puţini, iar pe aceştia nu-i găseşti fardându-te. Avem nevoie de Duhul Adevărului pentru a discerne aurul curat de falsul strălucitor. „Îmbrăcaţi-vă în smerenie”, căci toate căsătoriile fericite sunt făcute după principiile cerului şi credeţi cuvântul profetului care spune că „ceasul căsătoriei este cel care determină în dreptul multor bărbaţi şi femei succesul sau eşecul în această viaţă şi speranţele pentru cea viitoare”. E. White, Căminul adventist, cap. Marea decizie.  
 
Dacă până în acest punct nu aţi găsit nimic care să aibă legătură cu viaţa dumneavoastră, adică nu aţi întâlnit nici un stricat violent, nici un Amnon care să vă păcălească, nici un Samson care să vă părăsească, pericolul nu-i trecut. S-a inventat o strategie prin care o fată să se prăbuşească din interior: ignorarea.  

În vechime, o tânără care se purta imoral era izolată în societate; astăzi, cea care ţine la moralitate, rămâne adesea, singură. Biserica nu are suficienţi fii de Dumnezeu, iar cei din lume gândesc cam aşa: „De ce să consum timp şi energie pentru a fi pe placul tău? Când te vei sătura de singurătate, vei ceda”. Primele semne apar în limbaj, maniere şi îmbrăcăminte. Pas cu pas, treci pe terenul lumii. Şi odată ajunsă acolo, vei juca după regulile ei. Cel mai trist aspect este faptul că tu singură te distrugi, imaginându-ţi că eşti sclipitoare.  
 
Dar mai există o variantă, mântuirea.  
 
Slăvit să fie Domnul care zilnic ne poartă povara! Psalm 68:19  
El ne poate scăpa de la moarte, ne poate scăpa de ruşine, de depresie, de singurătate.  
El ne poate scăpa de ridicol şi de pericolul de a compromite Evanghelia.  
El poate să aducă soarele în viaţa noastră. Dar tot El spune:  
„Nu stârniţi, nu treziţi dragostea până nu vine ea!” Cântarea cântărilor 3:5.  
 
Este, oare, un păcat să fii sclipitoare, să rivalizezi cu Dalila? Cochetăria nu este un punct de Lege, dar este un punct de credinţă.  
Lui Avraam i s-a spus „Ieşi din ţara ta, din rudenia ta şi din casa tatălui tău şi vino în ţara pe care ţi-o voi arăta” Geneza 12:1. Această poruncă nu era cuprinsă în cele 10 Porunci, dar ascultarea de ea a fost o dovadă de credinţă! „Omul va trăi prin orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu” (Luca 4:4).  
Trăim într-un veac numit Sodoma şi într-o zi solemnă numită Ziua Ispăşirii. Cum ar trebui să fie copiii Celui Preaînalt?  
 
Vrea Dumnezeu să aibă fiice neatrăgătoare?  
Cu siguranţă că nu! El este Creatorul frumuseţii, El poate să dea farmec ochilor noştri, hainelor şi zâmbetului nostru. Rugaţi-L!  
 
Dar numai un fiu de Dumnezeu va vedea această lumină faţă de care Dalila, trădătoarea, este o urâtă. Şi Domnul poate, chiar din inimi de piatră, să facă fii de Dumnezeu, la rugăciunea noastră.  
Amin.  
 
 
P.S.  
1. Nu afirm că Samson ar fi fost logodit cu o evreică. Am zis că „nu a mai luat-o”. Ceea ce vreau să spun este faptul că într-o societate monogamă cu aprox. 50% bărbaţi, dacă Samson sau tânărul creştin de azi evadează la „filistence” atunci automat o tânără credincioasă va rămânea nemăritată. Era responsabilitatea lui Samson să întemeieze un cămin binecuvântat de Domnul sau să rămână celibatar. Alternativa, evadarea în masă la filistence, generează criza descrisă mai sus.  
 
2. Bineînţeles că problema poate fi privită din 3 puncte de vedere:  
- efectul avut de neglijarea poruncii lui Dumnezeu asupra vieţii mele  
- efectul avut de păcatul meu asupra celor din jur; o influenţă rea  
- efectul avut de păcatul meu asupra Mântuitorului  
 
Dacă eşti o persoană care cere botezul cu Duh Sfânt în fiecare zi, ultimele două efecte vor fi cele mai importante. Dacă eşti o persoană ocupată, îngrijorată sau dornică de simpatie, vei pierde din vedere ultimele două efecte şi, în final, primul efect = distrugerea vieţii mele, va fi singurul care va mai conta. Tatăl nostru cel din cer ne doreşte maximul nostru bine, de aceea fiecare poruncă este spre fericirea noastră! Nu Îl priviţi pe Dumnezeu ca pe Cineva care Îşi caută propria slavă, nimicind prin poruncile Sale şansele noastre de fericire!  
El este Tatăl fiecărei fete, El este Tatăl fiecărui băiat. Credeţi că inima Sa este bună, viziunea Sa este corectă şi primiţi-I avertizările, iubiţi-I poruncile. Atunci, „Pacea voastră va fi ca un râu, iar fericirea - ca valurile mării” de bogată şi dinamică. (Isaia 48:18)  
 
3. Ziua Ispăşirii – citeşte Levitic 16 unde vei găsi descrisă această sărbătoare anuală.  
Planul de mântuire era ilustrat de serviciile de la Templu. De exemplu, cele 7 sărbători anuale:  
Paştele – Jertfa Mântuitorului în anul 31.  
Sărbătoarea azimilor – zile de tristeţe pentru ucenici, când Isus a fost jertfit.  
Snopul de legănat – învierea Domnului Isus împreună cu alţii, Matei 27:52.  
Cincizecimea – pogorârea Duhului Sfânt, F.A. 2.  
 
Trâmbiţele – vestesc Ziua ispăşirii, a judecăţii de cercetare. Marea trezire, 1800.  
Ziua Ispăşirii – începe cu 1844, Daniel 8:14. Acum.  
Corturile - a doua venire a Domnului Isus. Acasă! Levitic 23  
 
4. Vecinii mei  
 
Andrei, Ionuţ şi Radu îmi sunt şi astăzi vecini. Ne cunoaştem de o viaţă. Dar să vedeţi ce surprize am avut… Pe la 10 ani se credeau indieni din Vestul sălbatic, aveau arcuri, pene colorate, tatuaje, umblau desculţi şi îşi ţineau sfatul de război la mine pe garaj. Săreau garduri, umblau pe acoperişuri şi trăgeau la ţintă în puţinii trecători de la noi de pe stradă. La 14 ani au devenit muschetari şi cam pe aici le-am pierdut urma, deoarece am mers la licee diferite, astfel încât ne vedeam mai rar. În fiecare variantă, onoarea era la loc de cinste. Onoare! În câte feluri poate fi înţeleasă!  
Andrei trăieşte 5 ani de zile cu o studentă la medicină, iar când întâlneşte o fată frumoasă, bogată etc o părăseşte. Mama lui îl ceartă: „De ce ai păcălit fata atâţia ani, uite acum cât suferă!” Andrei răspunde: „Eu nu i-am spus niciodată că o iubesc. De ce a fost fraieră să stea cu mine?”  
 
Ionuţ o lasă pe Laura după 3 ani de convieţuire. Trec câţiva ani şi, într-o pauză de fete, se gândeşte că n-ar strica să o revadă pe Laura, care atât l-a iubit. Îi spune: „M-am hotărât să mă căsătoresc, să am copii, căci am deja 30 ani.” Petrec un week-end minunat, după care iar o părăseşte şi o lasă plângând. Mă mir: „de ce ai păcălit-o?” Răspunsul: „I-am spus eu că ea e aleasa sau că acum vreau să am copii? Da, o să mă căsătoresc, dar cu alta şi o să am copii, cândva. E problema ei ce îşi imaginează!”  
 
Radu renunţă la iubirea platonică de la 18 ani pentru o viaţă dezordonată: alcool, fete, cinism. Pe undeva, a rămas acelaşi „indian” care iubeşte muntele, doarme sub cerul liber când are ocazia, găteşte, munceşte dar îi este frică de o relaţie serioasă. La 32 ani se reîntâlneşte cu Mia, prietena din liceu. În ochii ei continuă să fie un erou, a obosit şi ea aşteptând marea iubire şi … se aruncă în braţele lui. Radu e fericit pentru că o place, dar şi înspăimântat pentru că nu-i poate promite o căsătorie. Şi stau aşa, în incertitudine. Într-o zi de vară, ne întâlnim pe stradă, ne salutăm bucuroşi, căci ne vedeam de trei ori pe an.  
- Ce faci, soro, am auzit că te-ai pocăit! Cum se numeşte secta asta?  
- Biserica adventistă de ziua a şaptea.  
- Şi în ce credeţi voi?  
- Aşteptăm a doua venire a Domnului Hristos şi ţinem ziua a şaptea, sâmbăta.  
- Nu poţi să ştii că ziua a şaptea este sâmbăta.  
- Dacă ai timp, hai pe bancă, la mine. Şi am discutat vreo două ore.  
- Adevărata problemă nu este aceea că omul nu poate afla adevărul, că nu poţi şti care este ziua a şaptea şi calci porunca a patra ( Sabatul adevărat). Să luăm de exemplu porunca a şaptea ( desfrâul ). Pe aceasta o înţelegi destul de clar; totuşi o calci. Aici e problema, răzvrătirea. Sunt curioasă ce-i spui duhovnicului tău la spovedanie şi cum te împărtăşeşte.  
- Ţin posturile prescrise.  
- Da, că pe Dumnezeu îl interesează dieta ta mai mult decât călcarea conştientă a poruncii a şaptea! Nu vreau să te justifici în faţa mea, dar să ştii că va veni o zi în care Îl vei privi în faţă pe Dumnezeu şi nu ştiu ce argument o să Îi aduci.  
- Nu vezi câte căsnicii se destramă? Ce rost are o hârtie? Ne ţine ea împreună?  
- Ai dreptate, multe căsnicii sunt nefericite. Dar, măcar o dată în viaţă, soţii au avut dorinţa şi bucuria de a-şi declara public unul altuia dragostea, de a-şi jura credinţă. Când Mia se uită în oglindă, ştie că nu e destul de bună pentru a fi soţie. Acesta e mesajul zilnic al felului vostru de trai. Tu o faci nefericită…  
- Nu-i adevărat, gătesc, fac piaţa, sunt bun cu ea. Ne iubim ca Romeo şi Julieta.  
- Asta e cea mai cinică poveste de dragoste pe care o cunosc! Începe cu oftatul lui Romeo după Rosalind, fără de care nu mai putea trăi. Ca să-l scoată din melancolie, prietenii îl invită la o petrecere, unde o întâlneşte pe Julieta ce îi cade rapid în braţe. Şi uite aşa, uitată e marea iubire pentru Rosalind. Dacă nu aveau şansa să moară atât de rapid după căsătorie, mă întreb câtă fidelitate ar fi existat pe acolo… Cam puţin ţine marea iubire a unui bărbat pentru idolul vieţii sale. Să ştii că ceea ce se cere de la un bărbat nu este în primul rând o temperatură incendiară a sentimentelor, cât o fărâmă de demnitate, puţină onoare. În altă ordine de idei, tu nu faci decât să o înveţi pe Mia că se poate face sex în afara căsătoriei. Dacă vreodată o să îţi fie infidelă, eşti ultimul în măsură să îi reproşezi asta!  
- Bine, dar eu niciodată nu i-am spus că o iubesc.  
- Şi cum te descurci?  
- Ea îmi spune „te iubesc”, iar eu răspund „şi eu la fel”.  
- Ce eşti tu? Mumie egipteană? În Biblie scrie „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele”, la activ!  
- Nu pot. Nu pot să mă căsătoresc şi să mă comport ca un soţ adevărat.  
- Ştiu. Tocmai de aceea avem un Mântuitor. El poate să ia un bărbat stricat şi să-l repare. Altfel, n-am mai avea nici o şansă.  
După doi ani se căsătoreau. Au un băieţel, sunt fericiţi. Domnul fie lăudat!  
Problema este: toate aceste fete erau de peste 25 ani, mature, cu cel puţin o facultate terminată, frumoase, serioase, cu demnitate. Şi cât de uşor de distrus!!  
Referinţă Bibliografică:
Sodoma / Rodica Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 44, Anul I, 13 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Rodica Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Stoica
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!