CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 335 din 01 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Societatea Tristan Tzara din Moineşti
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
16 noiembrie – 20 de ani de la înfiinţarea primei Societăţi culturale în România „ Tristan Tzara” 
  
Datorită eforturile autorităţilor locale din Moineşti, locul de naştere al părintelui DADA-ismului, ca şi a profesorului Vasile Robciuc care editează un Caiet periodic, multilingv dedicat avangardei şi moştenirii lui Tzara. Am semnalat în revista REALITATEA EVREIASCĂ aceste apariţii, unde semnează personalităţi din România şi din străinătate, de talie europeană. Ştim că din Moineşti au pornit şi primii pionieri evrei să facă agricultură în Ţara Sfântă (1881). Tot în Moineşti s-a născut şi romancierul Alexandru Sever, decedat în Israel. Biblioteca orăşenească de azi a fost sediul şcolii unde a învăţat Samuel Rosenstock, alias Tristan Tzara. Pictorul Robert Dalaunay i-a făcut un portret la vârsta de 27 de ani, la Paris. Apollinaire îi scria că este fermecat de versurile lui Tzara.A scris la început în română apoi numai în franceză. Criticul Gaetan Picon aprecia forţa poetului, tendinţa distructiv- socială, în poziţia unui om de stânga. Picasso i-a ilustrat volumul de versuri „De memmoire d”homme”.Al. Philippide l-a pus alături pe Tzara cu Urmuz.  
  
Poetul s-a născut la 16 aprilie 1896 ( 105 ani de la naştere), a fost elev la Liceul Mihai Viteazu din Bucureşti, unde a înfiinţat cu Ion Vinea şi Marcel Iancu revista efemeră„ Simbolul” ( Tzara semna Samyro). În 1915 ajunge la Zurich, iar la 8 februarie 1916 declară deschis drumul unei noi mişcări avangardiste, DADA. Îi erau alături Hans Arp şi Richard Huelsenbech. La 14 iulie lansează primul manifest DADA, susţinut de Apollinaire, Max Jacob, Giorgio de Chirico, ş.a.„ Prima aventură cerească a domnului Antipyrine” este şi prima creaţie dadaistă , scrisă cu intenţie programatică Devine cunoscut în Franţa şi în lume, ăîn timpul celui de al doilea război mondial participă la Rezistenţă.Moare la 24 decembrie 1963, deplâns de numeroşi aderenţi şi prieteni, Paul Eluard scrie un epitaf. De moştenirea sa în România s-a ocupat Saşa Pană.. 
  
Boris Marian 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Societatea Tristan Tzara din Moineşti / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 335, Anul I, 01 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!