CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 987 din 13 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Singurătatea...doare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

O întrebare îmi apasă gîndul şi nu vrea să mă lase deloc în pace...
Cum aş putea să-mi ajut prietenul, acum când suferă, când singurătatea doare mai mult decât orice pe lume?
Nu am fost singură niciodată şi nici nu am fost ”lovită de soartă” însă ceva din fiinţa mea ”deschide poarta suferinţei ” prin care trece prietenul nostru...şi mă face să simt durerea, pe care o simte el...
Este o suferinţă pe care o simt în fiecare secundă... mulţi poate nu înţeleg ceea ce simt şi mă consideră poate, ca fiind o fiinţă slabă... însă orice ar spune ei, eu sufăr de suferinţa celor din jurul meu.
Am aflat zilele trecute, din întîmplare, despre pierderea irecuperabilă suferită de acest prieten: Soţia mult iubită, care i-a fost alături o viaţă întreagă, s-a stins pe neaşteptate din viaţă...
Ce este mai dureros pe această lume decât pierderea fiinţei iubite?
Fiecare lucru, fiecare situaţie din viaţa zilnică te apasă şi îţi aduce aminte de persoana iubită, care a atins acele lucruri, care a trăit lîngă tine o viaţă întreagă şi care acum, nu mai este...
Viaţa a fost bună cu mine până acum, totuşi simt o durere lăuntrică de parcă mi s-ar fi întîmplat mie această nenorocire.
Simt aceeaşi durere cu cea a prietenului meu..., cel puţin aşa cred...
Aş da vina pe întreaga lume...; aş striga de durere neţinând cont de cei ce m-ar privi ...
Oare simte acest suflet bun, că nu este singur în aceste momente?
Oare, îi scrie cineva sau îl sună vreunul dintre prietenii săi, pentru a-l întreba cum îi merge?
Imi doresc aşa de mult să fie aşa cum gândesc... să fie înconjurat de prietenii săi, să nu fie lăsat uitării, mai ales acum...în aceste zile de doliu.
Ce avea mai scump pe lume, l-a părăsit pentru totdeauna...
Nu l-am mai ”văzut” de mult timp...aşa precum îl vedeam înainte...
Nu a mai scris nimic, nu a mai apărut pe nici o pagină de internet...
Imi fac griji...
Aş dori să-l ajut; să-l fac să uite pentru un moment de rana adâncă din suflet...
Ce bine ar fi ca noi, toţi prietenii, cei care îl cunoaştem şi îl apreciem, să-i arătăm acum, acest lucru! Să-i întindem mâna şi să-i spunem că nu este singur!
Voi ţine minte mereu cuvintele pe care mi le-a scris odată...:  

”... de mine am grija caci nu mai are cine altcineva…
Asta-i viata.
Datoria noastra este sa luptam pentru a merge inainte
asta incerc eu sa realizez…”  

Are dreptate; aşa-i viaţa!
Noi încercăm în fiecare zi să mergem…mai departe, însă, de multe ori avem nevoie de ajutor…pentru a reuşi acest lucru...
De multe ori simţim că nu mai avem putere să mai facem vreun pas în viaţă, sau chiar, nu mai vrem să mai ”luptăm”, pentru a merge mai departe…
Numai cei din jur ne mai pot ajuta… însă, ce este dacă, ei nu ne văd durerea?
Ce este dacă, ei nici nu observă situaţia în care suntem? Ce se întâmplă atunci?
Sunt situaţii în viaţa omului, în care din momentul când nu mai avem fiinţa iubită alături… nici nu mai dorim să mai trăim… Singurătatea ne omoară fără ca cei din jur să observe.  

Am citit acum câteva zile în presă despre un caz foarte trist; oameni care trăiau uşă în uşă cu persoana respectivă nu au ştiut că alături de uşa lor a avut loc o tragedie: o bătrânică fără familie, fără prieteni, murise...de sete.
Este o tragedie care ne îngrozeşte însă care arată cât de reci am devenit, noi oamenii, unul faţă de altul!
Fiecare îşi vede numai propriul interes şi uită că alături de el mai există şi alte persoane , care poate au nevoie de ajutorul său.
Exemple triste precum acesta aş putea să dau cu zecile…însă la ce bun?
Oare voi reuşi prin aceste cuvinte să schimb cu ceva gândirea ignorantă a unora?
Situaţii triste vor exista mereu, oricât aş scrie sau aş suferi eu...
Sunt conştientă de acest lucru, însă nu voi înceta să ”strig” tristeţea pe care o simt atunci când sunt martor la asemenea tragedii.
Nu este oare deajuns că lumea stă pe un butoi plin de pulbere care la fiecare secundă poate…exploda?
Nu este deajuns, că zilnic mor copii, oameni nevinovaţi, din cauza nebuniei unor dictatori care cred, că sunt îndreptăţiţi să folosească arme chimice, pentru că un popor îşi cere dreptul la democraţie?
Mulţi gândim că toate acestea se întâmplă departe de noi…; aşa şi este însă cu atât mai mult, trebuie să avem grijă de ceea ce se întîmplă ”lângă noi”!
Să nu închidem ochii în faţa tragediei şi durerii unui prieten care are nevoie mai mult decât oricând de noi, prietenii lui!
O vorbă bună şi un semn că suntem alături de el la durere şi necaz, va aduce mult mai mult decât atunci când ne grăbim să felicităm de ziua onomastică!
Prietenia, înseamnă mult mai mult decât a dărui un ”like”sub o postare!
Pentru mine, Prietenia nu reprezintă doar… un nume pe o listă de Facebook!  

Ce înseamnă Prietenia, pentru tine?

D. Theiss  

Referinţă Bibliografică:
Singurătatea...doare / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 987, Anul III, 13 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!