CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 678 din 08 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

SINGURĂTATEA GUGUŞTIUCULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

SINGURĂTATEA GUGUŞTIUCULUI  

 

Cunoaştem destule cazuri de singurătate în lumea umană. Exemple putem da multiple. M-a surprins în jurul blocului meu ataşamentul unei perechi de guguştiuci. Dar să vă spun mediul în care locuiesc eu. Locuiesc la un bloc din cartierul Oraşul Nou al localităţii Moldova Nouă. În partea sudica a blocului avem mai mulţi pomi; un cireş chiar lângă geamul camerei, iar la fereastra bucătăriei avem un corcoduş. Lângă alee avem nucul. Dar în jurul blocului avem şi alţi copaci pe unde se adăpostesc mai multe familii de guguştiuci. În anumite perioade ale anului când este iarba crescută în parcul de joacă al copiilor, adevărate stoluri de guguştiuci pasc cu delicateţe troscotul. Acest troscot este ciugulit şi de vrăbii. Ceea ce vreau să vă povestesc sunt nişte observaţii personale. În partea nordica a blocului este plasată camera unde am eu biroul cu televizorul şi calculatorul. Atunci când mă odihnesc sau privesc la televizor am în faţă imaginea plopilor de lângă stradă. Un plop mare şi stufos începând cu primăvara până toamna târziu este fundalul meu permanent. Aici am văzut o familie de guguştiuci care sunt nedespărţiţi mai tot timpul. Atunci când plopul este dezgolit de frunze familia simplă se reunea în pereche. Se aşezau pe aceeaşi creangă şi stăteau cioc în cioc minute bune. Apoi se despart, dar se apropie de cuibul lor situat între ramurile cele mai groase ale plopului unul câte unul, schimbându-se la intervale de timp. După un timp am sesizat mici grămăjoare de pene ale unor guguştiuci. După căderea frunzelor din plop am observat că unul din guguştiuci vine singur la cuibul său din plop. Se aşează pe creanga unde altădată stătea cu perechea lui, acum este singur. Se uită lung înspre cuib şi după momente de privit se coboară spre locul unde altădată îl aştepta perechea lui. Revine pe ramura lui, aceeaşi de fiecare dată şi apoi îşi ia zborul pentru ca după anumite intervale de timp să revină. Fenomenul se repetă de mai multe ori pe zi. Mă impresionează stabilitatea şi ataşamentul acestei fiinţe faţă de vechea relaţie cu partenerul de viaţă. Citind informaţii despre aceste păsări am aflat că o pereche odată întemeiată nu se mai desparte în timp decât accidental.  

Venind primăvara guguştiucul s-a întors într-o zi cu o altă pereche. Au stat ce au stat acolo pe crengile plopului apoi şi-au luat zborul spre altă locaţie. Erau o nouă pereche. Am aşteptat mai multe zile să revină în plop. Plopul a rămas parcă pustiu fără acei guguştiuci. Poate după înfrunzirea plopului guguştiucii se vor întoarce. În partea de sud a blocului pomii sunt foarte activaţi de guguştiuci, iar într-o perioadă au poposit pe aici şi ceva mici stoluri de grauri care dimineaţa imitau tot ce se putea imita din limbile păsăreşti. Natura e plină de viaţă.  

Referinţă Bibliografică:
SINGURĂTATEA GUGUŞTIUCULUI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 678, Anul II, 08 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!