AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  SINCERE CONDOLEANŢE FAMILIEI ÎNDOLIATE ŞI ZBOR LIN CĂTRE PATRIA ÎNGERILOR, GEORGE NICOLAE PODIŞOR!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din nefericire, în cotidianul furibund, căruia îi suntem tributari cu bune şi cu mai puţin bune, veştile rele circulă incredibil de repede. Mihai Nicolae, fiul bunului nostru prieten GEORGE NICOLAE PODIŞOR, ne-a anunţat, profund îndurerat, despre dispariţia prematură a tatălui său, produsă ieri seară, în urma unui infarct miocardic. A doua veste nefericită, primită în mai puţin de o săptămână, după dispariţia prematură a d-lui BOARU NICOLAE, directorul Bibliotecii din Ploieşti. George Nicolae Podişor a fost un om deosebit, cuminte şi foarte prietenos, a încurajat pe foarte mulţi autori să-şi cultive scrisul, a fost dedicat multor proiecte de anvergură atât în ţară, cât şi în străinătate, a fost admirat şi preţuit de foarte mulţi scriitori. Eu, personal, sunt mândru de proiectul nostru, pe care i l-am propus bunului meu prieten în 2012, şi pe care am avut deosebita plăcere de a-l vedea finalizat. Cartea noastră, scoasă în comun, frumos intitulată SUFLET DE ANOTIMP (terţine), a fost tradusă în franceză de scriitoarea VIRGINIA POPESCU, de la Ploieşti, în tandem cu traducătoarea franceză NICOLE POTTIER, iar în limba engleză a fost tradusă de celebrul duet norfolkez mamă-fiică MARIANA ZAVATI şi FAY-JACQUELINE GARDNER.  
 
Şi lista colaborărilor noastre în plan literar au continuat. În anul 2012 am avut plăcerea de a-l include pe GEORGE, cu un superb grupaj liric, în Antologia Universală a Poeziei Româneşti Contemporane MERIDIANE LIRICE (124 de poeţi români contemporani). În anul 2013, un alt proiect Armonii Culturale, de mare anvergură, Antologie de proză scurtă contemporană românească EPOSS MERIDIANE, îl include pe GEORGE NICOLAE PODIŞOR pe lista celor 78 de prozatori români contemporani, cu un grupaj de schiţe de călătorie. Proiectul de află deja la tipografie, iar mirosul de cerneală proaspătă, ne trezeşte tuturor amintiri plăcute despre dragul nostru dispărut. George era o fire tenace, activă, un vulcan aflat de fiecare dată în stare de incandescenţă, ce ţinea în sertar mai multe proiecte pe care şi le-ar fi dorit să le vadă finalizate. Chiar editurii Armonii Culturale, urma să-i încredinţeze câteva dintre titlurile sale de carte pentru a putea fi publicate. Proiecte care se vor finaliza, cu certitudine, şi de care George va fi foarte mândru, de acolo, de sus, din patria îngerilor, căreia el i-a zâmbit prin versul său atât de dulce.  
 
George Nicolae Podişor era mândru de originile sale Rucărene, despre care numai el ştia atât de frumos să vorbească şi să scrie (într-unul dintre interviurile sale): „Deşi am 67 de ani de viaţă şi cam tot atâţia de Rucăr, nu pot spune nici acum că îl cunosc pe rucărean. Totuşi, trăind o viaţă aici şi formând atâtea generaţii, voi încerca să creionez un portret al însuşirilor sale. Rucăreanul este un om al obştii cu un acut simţ al proprietăţii, posesiunii, bunului său în general. A moştenit libertatea de a decide el şi numai el asupra avutului său. Tocmai de aceea nu s-a reuşit cooperativizarea la Rucăr. Comuniştii au intrat cu tractorul în fâneţele oamenilor de pe Râuşor şi le-au arat pentru a-i lăsa fără iarbă pentru vite, doar – doar, i-or forţa să intre în cooperativă. Au reuşit sa facă doar un fel de întovărăşire agro-zootehnică, numită ... “Drumul lui Lenin”. Rucăreanul are un anumit conservatorism şi o mare suspiciune şi ostilitate în relaţiile cu străinii pe care îi considera “venetici”. Oameni liberi şi izolaţi fiind, cred că până la un punct este o atitudine justificată istoric. Pe cei dinspre Dragoslavele spre Câmpulung şi mai la vale, rucărenii i-au numit “gherlani”, iar pe cei dinspre Fundata, “moiceni”. Doar rucăreanul s-a numit rucărean! De aici provine şi mândria sau încăpăţânarea rucăreanului. Paradoxal sau nu, rucăreanul are un suflet mare. Sunt primitori şi prieteni de nădejde, chiar şi cu ... veneticii. Totul este să le intri pe sub piele, să îi convingi, că eşti om dintr-o bucată şi atunci nu te mai lasă! Dar într-o prietenie cu un rucărean prima greşeală, prima minciună este şi ultima.”  
 
George Nicolae Podişor este cel care a adus în mijlocul familiei Armonii Culturale şi alte nume valoroase ale literaturii contemporane: prof. univ. dr. Gheorghe Pârnuţă, Ion Machidon, precum şi pe un alt mare prieten, prozatorul bucureştean, născut rucărean, ION MUŢIU, din nefericire aflat şi dânsul într-o stare de suferinţă fizică. Ca omagiu, i-am dedicat lui George o recenzie făcută uneia dintre cărţile sale (CONFESIUNI ÎN PLEAZNĂ ŞI SICTIR...), prin lectura căreia m-am convins că George Nicolae Podişor a fost unul dintre prozatorii de forţă ai României, din nefericire, poate nu atât de cunoscut sau atât de mediatizat pe cât ar fi meritat. Iată cum am creionat profilul prozatorului rucărean:  
 
***  
 
Ca un veritabil cronicar al vremurilor sale, George Nicolae Podişor realizează o reţea invizibilă de legături între fapte, evenimente ori personaje situate în epoci diferite, argumentând ciclicitatea evenimentelor socio-istorice, la intervale de timp „prestabilite”. Poate într-o manieră similară, cum pot depune mărturie, în acest sens, scrierile lui Caragiale – extrem de actuale (încă) ori ale marelui pamfletar Tudor Arghezi – ce par desprinse din contemporaneitate (Crochiuri din vremurile ... parşive! Cămaşa verde). Partea finală a cărţii este dedicată evocării dascălilor autorului. Cu sensibilitate, trecând peste micile şi fireştile lor limite umane, păstrând în uitare micile „penalizări” educative, autorul le desăvârşeşte portretele morale, aducând în vizorul publicului larg, calităţile pe care orice dascăl ar trebui să le aibă: dedicarea, voinţa, vitalitatea, dragostea de copii şi de meserie, abnegaţia, spiritul constructiv şi inovator, tactul. Un tablou cvasi-clinic al prezentului, în contradicţie cu trecutul, în care valoarea se construia pe fundamentele adevărului – general valabil şi al respectului faţă de oameni. (Iertare, doamnă învăţătoare Arteţia Răuţă, Dascălii mei).  
 
Pamfletele, eseurile ori povestirile cărţii, fiind construite cu perseverenţa profesorului de istorie - pedant, atent la detalii, dispus să despice firul în patru (propunând variante de lucru) şi dublat de o rară capacitate de expresie – devin file ale unui jurnal itinerant, prin care autorul reuşeşte să dea sens şi valoare propriilor sale convingeri. Rememorând trecutul, dar dovedindu-se pe deplin ancorat în prezent, George Nicolae Podişor dispune de un variat instrumentar analitic, având privilegiul de a putea compara ierarhiile valorice ale diverselor epoci şi de a stabili o nouă ierarhie a valorilor, printr-un minunat exerciţiu de investigare.  
 
Concluzionând, se poate spune că prezenţa sa în peisajul cultural contemporan este una necesară şi mai presus de toate – una valoroasă. O prezenţă de care ne vom bucura, cu toţii, devenind lectorii fideli ai următoarelor titluri de carte, ce vor purta semnătura literatului rucărean. Iată ce spune, despre autor, Ion Machidon: „Citind cartea, aveam să trăim momente de înaltă ţinută artistică, găsind în George Nicole Podişor scriitorul tuturor celor care gândesc în favoarea viitorului, dar nu subapreciind prezentul, Acest autor este un autentic pur sânge în pleazna sa, nu pentru a face lumea să râdă şi nici să o bălmăjească, ci să-i ofere destule motive de analiză personală. Prin cartea de faţă ne demonstrează încă o dată vocaţia sa de scriitor autentic... Pentru că acest scriitor cu harul său pe cât de inventiv este, pe atât de realist pare când vine vorba de pagina de carte”.  
 
***  
 
ZBOR LIN, DRAGĂ GEORGE, către PATRIA îngerilor, PE CARE ATÂT DE MULT AI IUBIT-O! Revista Armonii Culturale, prin cititorii şi colaboratorii săi fideli îţi este aproape, iar pe obrazul tău pal curg lacrimile sufletului nostru, neconsolat încă, de o aşa de mare pierdere. Dumnezeu să te odihnească şi să te primească în Raiul său, pe care l-ai câştigat cu frumuseţea sufletului tău!  
 
Activitatea sa literară se concretizează prin apariţia mai multor titluri de carte, dintre care amintim:  
 
• Antologie de poezie, 1983;  
 
• Omul şi fapta, monografie, 2000, în colaborare cu prof. Domnica Pestriţu;  
 
• Taifăsuind coacerea-n scorburi, publicistică, 2002;  
 
• Jurnal american, călătorie, vol. I, 2003;  
 
• Monografia Şcolii generale Rucăr-Şuşeni, în colaborare cu prof. univ. dr. Gheorghe Pârnuţă, 2005;  
 
• Cerul, ca o furie în azur, poezie, 2007;  
 
• La capătul lumii, California! (jurnal american vol. II), călătorie, 2010;  
 
• Sanhira, proză, 2010.  
 
• Suflet de anotimp/ Souffle de saison/ Spirit of the season (terţine, ediţie trilingvă), coautor Gheorghe A. Stroia, 2012.  
 
Dintre premiile sale, amintim:  
 
• Menţiune la concursul de poezie şi publicistică patriotică “Oda pământului meu”, Viaţa Studenţească, 1968;  
 
• Premiul II de poezie la concursul literar “Tâmplă a Pontului” organizat de ziarul “Dobrogea Nouă” în 1973;  
 
• Premiul pentru poezie al ziarului “Secera şi Ciocanul” în 1983;  
 
• Premiul II pentru poezie al revistei “Viaţa militară” în 1987;  
 
• mai multe premii pentru poezie şi reportaj literar în cadrul festivalului “Cântarea României”;  
 
• Marele Premiu pentru poezie al editurii “Amurg sentimental” pe anul 2010.  
 
Gheorghe A. STROIA  
 
Îndoliată zi de Sf. Cuvioasa Paraschiva  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
SINCERE CONDOLEANŢE FAMILIEI ÎNDOLIATE ŞI ZBOR LIN CĂTRE PATRIA ÎNGERILOR, GEORGE NICOLAE PODIŞOR! / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1018, Anul III, 14 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!