CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 987 din 13 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Simona Gherghe: superbitatea şi rezistenţa emisiunilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Simona Gherghe: superbitatea şi rezistenţa emisiunilor  

 

Eternul sex frumos e cel mai în stare a menţine prejudecata timpului, acolo unde este, şi a o scăpăra acolo unde mocneşte, a depăna şi desdepăna mosorul cu secunde cât anii, cu ani storşi în secunde! Eternul frumos feminin e îngerul vieţii, dar poate fi şi ghintul de puşcă al îngerului morţii, e arcul, săgeata şi îngerul iubirii, dar poate fi şi cuţitul, rana, vitriolul şi îngerul urii!  

Se întâmplă, nu rar, ca eternul frumos feminin să exploreze tot ce mişcă, să strige „la atac!”, atunci când adversarul nu are apărare, să-şi plimbe oglinda prin faţa sa, iar spatele oglinzii prin faţa sorei sale, să se zbată ca să consacre eventuala lipsă de frumuseţe, drept frumuseţe, sau scurta şi nevrednica frumuseţe, drept motiv de a privi lumea de sus în jos şi a zgâria norii cu vârful nasului.  

E de ajuns de plimbat ochii pe canalele televiziunilor române spre a se vedea gesticulaţii şi chipuri, a se auzi fraze, uneori sugerând că omul primar nu a fost inedit şi că timpul decurge invers. Rar, frumuseţea iese din himere şi se reasimilează din viziune într-o formă reală, localizată într-un spaţiu viu, când este vorba de actualele televiziuni şi de contemporanii lor protagonişti.  

Greu de echilibrat idealul cu realitatea, ca două jumătăţi de sferă, nici imperfecte ambele, nici perfecte ambele, care nu pot exista împreună. Cine ştie cum e să fii piatră cu asperităţi, gheaţă cu ger, otravă cu moarte ?! Nici cum e să fii frumos, nu ştie toată lumea. Frumuseţea se vede mai frumoasă când nu vine din mister, ci din simplitate, când nu constrânge umanul să contrazică umanul. Unii ştiu, sau nu ştiu frumuseţea dar o au, alţii cred că o au, fără să o aibă! Ea nu e închisă în sine. Nici atunci când e văzută, nici când nu. Rostul frumuseţii este să se arate pentru că nu e o nemaiîntâlnită cunoaştere, nici o frunte deasupra tuturor. Deşi aparţine unei făpturi, se dăruie vederii, nefiind frumuseţe frumoasă fără a avea generozitate, modestie, inteligenţă, gingăşie, deschidere infinită spre desăvârşire. Frumuseţea nu trebuie să fie a disperării nimănui, nici a umflării în pene a cuiva, frumuseţea trăieşte pentru dreptul ochilor de a fi şi a trăi, aşa cum gladiola trăieşte pentru floare, mărul pentru fructe, pinul pentru cetină, sâmburi şi umbră...  

Pentru ce-ar mai fi televizoarele, dacă le-ar umple emisiuni înfrânte de vulgar, nerezonabil, inestetic, neinteresant...? Iar emisiunile, de ce ar fi, dacă nu ar exista pentru ele oamenii de televiziune corespunzători? Postul naţional de televiziune Antena 1 emite o emisiune frumoasă, prezentată de o fată frumoasă, emisiune care există pentru prezentatoarea ei, iar prezentatoarea pentru ea: Simona Gherghe.  

Ieşeancă şi chiar şi numai din această cauză, frumoasă, Simona Gherghe dovedeşte că se poate sconta nelimitat în viaţă pe faptul că scopul în sine al vieţii e să existe ca atare şi nu în veşnicie. Apar şi pleacă oamenii celebri din televiziune. Acum e clipa Simonei Gherghe! Aşa cum salcâmul de astă vară şi-a scuturat florile, dar nu a pierit, ci trece numai prin iarnă şi va reînfrunzi, după cum zăpada de astă iarnă nu a pierit nici ea, ci a plecat în nori şi se va întoarce cu o altă ninsoare, şi în televiziune a venit şi va expira, poate cât mai târziu, momentul frumoasei, plăcutei, inteligentei prezentatoare care lipsea: Simona Gherghe.  

A absolvit filologia, la Universitatea Al. Ioan Cuza şi a lăsat Iaşiul unei mari iubiri, pentru Bucureştiul altei iubiri: televiziunea. La Iaşi ar fi rămas cunoscută, poate de şcolari, poate de studenţi, poate de o parte dintre concitadinii moldoveni de pe Bahlui, la Bucureşti, a explorat şi a cucerit un cosmos mediatic, însăşi privindu-se pentru cea mai mare parte din timp, din afara sieşi, pe ecrane, ziare, reviste… Nu mai cunoaşte o altă posibilă viaţă, un alt posibil dor romantic şi înstăpânitor ca platoul televiziunii, o altă largă bucurie, ca ochii telespectatorilor, aţintiţi spre ea, din zări de lume apropiate sau îndepărtate, nevăzute, neştiute, inimaginabil de diverse. Nimic nu e mai straniu în viaţă decât să fii zi şi noapte undeva, în multe părţi de spaţiu pe care conştiinţa proprie nu le intuieşte. Nimic în viaţă nu e mai darnic decât dăruirea pe sine, necondiţionat şi nemărginit. De la apariţia pe micul ecran a Simonei Gherghel, au apărut şi mulţi admiratori, iar dacă nu admiratori ar putea fi privitorii emisiunilor cu Simona Gherghe, nici dispreţuitori nu au cum fi. Pentru că Simona Gherghe e o domnişoară care oglindeşte pe un chip frumos, o frumuseţe spirituală. Prin ochii Simonei Gherghe se scurge din suflet o linişte, o blândeţe, o bunătate, o pace. Aşa cum cerul se termină, în perceperea umană, cu stelele, luminozitatea interioară a Simonei Gherghe se termină cu un chip frumos. Vorbeşte cald, surâzând, gesticulează decent, civilizat şi suav, se îmbracă elegant şi estetic.  

Privitorii emisiunilor cu Simona Gherghe se pot bucura ca un muritor, de adoraţia zeului. Se comportă ca şi cum ea venerează spectatorul, se adresează sensibil, cu sublimitate, inteligent, elegant, încât nimeni nu poate să nu fie apt de a primi un model din partea ei, de a iubi fragedul ei trup şi a-i contempla fulgerul din spirit. Lumina ochilor Simonei Gherghe e o stare de spirit, o rară undă de frumuseţe, fără a fi misterioasă. Ochii Simonei Gherghe oglindesc larg, cea mai necontestabilă sinceritate. Ochii Simonei Gherghe nu ascund nimic, ci dau toată lumina şi frumuseţea. Nu sunt scări pentru a urca la sentimentele Simonei Gherghe. Are atâta căldură în suflet încât întâlnirea cu ea nu e de jos în sus, nici de sus în jos, ci de la înălţimea ochilor şi inimii.  

Singura vulnerabilitate a Simonei Gherghe ar fi trădarea cuiva. Iar dacă ar fi să fie, nu ar trebui să o rănească pentru că unde se termină malul, începe doar apa care clădeşte din valuri drumuri pentru corăbii, nu numai abisuri pentru epave !  

Simona Gherghe, care acoperă în lumină platoul Antenei 1, îl şi romantizează, îi pune semnătura pe certificatul de superbitate şi rezistenţă! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Simona Gherghe: superbitatea şi rezistenţa emisiunilor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 987, Anul III, 13 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!