CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 106 din 16 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Sfântul Nicolae vine în Belgia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Sfântul Nicolae (Sinterklaas) vine în Belgia pe măgăruşul său şi intră pe hornurile caselor cu sacul plin de jucării. Copiii au grijă să lase un morcov pentru măgăruş, iar pentru Sf. Nicolae o scrisoare în care îi spun ce vor să primească.  
 
Încă din secolul al XII-lea se spune că Sf. Nicolae mergea din casă în casă deghizat în seara de 5 spre 6 decembrie pentru a-i întreba pe copii dacă au fost cuminţi. Copiii ascultători sunt răsplătiţi cu cadouri, iar cei obraznici primesc câte o nuieluşă.  
 
În Belgia există şi o comună cu numele de Saint-Nicolas, localitate francofonă din regiunea Liege. Are o populaţie totală de 27.550 locuitori pe 6.84 km²  
 
Datele istorice care ne vorbesc despre Sfântul Nicolae sunt incerte. Se presupune că se face referire la Nicolae de Mira (cca 280-345) şi visul lui Constantin cel Mare în care sfântul Nicolae îi cere să ierte trei soldaţi osândiţi la moarte. Făcând parte dintr-o familie înstărită, el îşi foloseşte moştenirea ajutându-i pe cei nevoiaşi.  
 
De-a lungul secolelor au fost formulate mai multe legende şi poveşti despre viaţa şi faptele sale. Cea mai frumoasă poveste ne vorbeşte despre un om sărac care avea trei fiice. Acestea nu se puteau căsători din cauza că nu aveau zestre. Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta măritişului, a găsit în pragul casei un săculeţ cu galbeni. Acelaşi lucru s-a întamplat şi pentru celelalte fete. Ultimul săculeţ a aterizat într-o şosetă, iar tatăl fetelor, pus la pândă, să descopere binefăcătorul, l-a văzut pe Nicolae, devenit între timp episcop, coborând pe horn.  
 
Astăzi sfântul Nicolae este considerat patron şi protector al copiilor, întruchipând o sărbătoare a dragostei, speranţei, bunătăţii şi generozităţii.  
 
O serie de simboluri ne ajută să-l recunoaştem pe Sf. Nicolae. Ele s-au dezvoltat din povestirile cele mai populare:  
 
  • Mitra – acoperământ al capului în formă de cupolă, purtat de episcopi.
  • Toiagul – simbol al păstorului peste popor.
  • Trei bile de aur – reprezintă zestrea acordată fecioarelor; sunt folosite mere sau portocale pentru a simboliza darul.
  • Monedele de aur sau punguţele – altă modalitate de a reprezenta aurul fetelor.
  • Pantofii – puşi în aşteptarea darurilor.
  • Nava sau ancora – asociaţia Sf. Nicolae cu marinarii, oferindu-le protecţie împotriva furtunilor
  • Cele trei fete sau copiii – simbolizează protejarea acestora.
Referinţă Bibliografică:
Sfântul Nicolae vine în Belgia / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 106, Anul I, 16 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!