CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 385 din 20 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Sf. Eftimie cel Mare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi 20 ianuarie, serbăm ziua sf. Eftimie cel Mare. 
  
Minunea este parte a istoriei: John Binns. 
  
"Viaţa monahilor din Palestina” scrisă de Chiril din Scythopolis, ne aduce la cunoştinţă amănuntele mai mult decât interesante ale petrecerii sfântului Eftimie cel Mare printre pământeni. 
  
Istoria lui Chiril nu este doar o relatare a evenimentelor profane, ci a acţiunii lui Dumnezeu în chemarea aleşilor Săi şi împlinirea planului Său prin ei. Vieţile sfinţilor sunt un răspuns la chemarea divină, iar semnele dumnezeieşti sunt prezente de la un capăt la celălalt. Prin urmare, relatările minunilor nu sunt o înşiruire de evenimente remarcabile ce alcătuiesc o supradimensionare a întâmplărilor istorice sigure şi adevărate. Ele sunt esenţiale scopului lui Chiril şi arată că el a scris o istorie adevărată, pentru că aceasta este istoria planului lui Dumnezeu. Pentru Chiril, diferenţa dintre minune şi istorie este insesizabilă. 
  
Alături de celelalte daruri ale harului divin pe care marele Eftimie le dobândise, şi acesta i-a fost oferit: să cunoască dinainte ziua morţii sale şi ce se va întâmpla cu mănăstirea sa. Nu voi pregeta să prezint în mod clar relatările părinţilor despre moartea sa. La odovania Sfintei Epifanii (a opta zi după arătarea Mântuitorului către oameni), când avea obiceiul să iasă către deşertul absolut, cei ce aşteptau să-l petreacă pe cale şi cei ce se aşteptau să-l însoţească printre care Martirius şi Ilie, s-au adunat împreună. Văzând că nu a făcut nici un fel de pregătire pentru drum, cum îi era obiceiul, l-au întrebat: "Nu pleci mâine, cinstite părinte?" Sfântul le-a răspuns: "Voi rămâne aici săptămâna asta şi voi pleca sâmbătă, după căderea nopţii" - prevestindu-şi moartea. Marţi a rânduit ca o slujbă de noapte să se ţină întru pomenirea sfântului părinte Antonie. În timpul acestei privegheri, a chemat preoţii în veşmântar şi le-a spus: "De acum nu voi mai săvârşi nici o priveghere împreună cu voi în acest trup, deoarece Dumnezeu m-a chemat la El. Mergeţi deci şi trimiteţi pe Domiţian la mine, şi adunaţi toţi părinţii şi aduceţi-i dimineaţă la mine". 
  
Când toţi erau adunaţi în jurul lui, le-a spus: "Iubiţii mei fraţi, eu însumi pornesc la drum pe calea părinţilor mei; voi înşivă, dacă mă iubiţi, trebuie să ţineţi aceste porunci. În orice faceţi, năzuiţi spre dragostea adevărată, cauza şi scopul fiecărei fapte bune şi "legătura desăvârşirii" (Coloseni 3, 14). După cum nu este lăsat să mănânci pâine fără sare, aşa este imposibil să dobândeşti o virtute fără iubire. Pentru că fiecare virtute este protejată prin iubire şi smerenie, cu ajutorul experienţei, timpului şi harului. În timp ce smerenia ridică la înălţime, dragostea previne căderea din această înălţime, de vreme ce cel ce se smereşte pe sine se va înălţa (Luca 18, 14) şi dragostea nu cade niciodată (I Corinteni 13, 8). Dragostea este mai mare decât smerenia, pentru că din dragoste pentru noi Dumnezeu Cuvântul S-a smerit pe Sine să devină om, ca noi. De aceea trebuie să-L mărturisim din inimile noastre şi să-I aducem imne şi euharistii (împărtăşirea cu sângele şi trupul Domnului)neîncetat, mai ales noi cei ce suntem despărţiţi de mulţimea treburilor acestei vieţi, nu doar datorită legământului nostru, ci şi pentru viaţa netulburată pe care o ducem, eliberaţi aşa cum suntem de dezordinea lumii. Prin urmare, să facem orice efort pentru a-I oferi puritatea sufletului, curăţia trupului şi dragostea neprihănită". 
  
După ce le-a spus acestea, i-a întrebat: "Pe cine vreţi să aveţi stareţ?" În unanimitate l-au ales pe Domiţian. La aceasta, marele Eftimie a răspuns: "Aceasta nu se poate, pentru că Domiţian va mai rămâne în această viaţă doar şapte zile după mine". Părinţii, uimiţi de această prevestire a viitorului cu atâta precizie, au cerut să aibă stareţ pe un anume Ilie, administratorul unei mănăstiri mai mici născut în Ierihon. Marele Eftimie i-a spus acestuia în faţa tuturor: "Vezi, toţi părinţii te-au ales să fii părintele şi păstorul lor. Deci pune-te în slujba lor şi împlineşte-ţi păstorirea, iar mai înainte de toate să ştii asta: a fost voia lui Dumnezeu ca această lavră (mănăstire relativ mare unde călugării locuiesc în chilii construite la distanţă unele de altele, în felul caselor unui sat) să devină chinovie (mănăstire cu viaţă de obşte) şi această schimbare va avea loc în curând". Le-a arătat apoi locul în care să construiască chinovia, structura, primirea oaspeţilor şi râvna psalmodierii, spunându-le că nu trebuie să neglijeze fraţii aflaţi în suferinţă, în special pe cei asupriţi de gânduri necurate, ci să-i încurajeze şi să-i sfătuiască întotdeauna. Acestea le-a spus călugărului numit superior al aşezământului. 
  
Tuturor le-a adresat apoi acest cuvânt: "Fraţii mei iubiţi, nu închideţi nimănui uşa chinoviei pe care vă pregătiţi să o construiţi, şi astfel Dumnezeu vă va oferi binecuvântarea Sa. Ţineţi poruncile pe care vi le-am dat cu sfinţenie şi, dacă voi dobândi dreptul de a vorbi liber lui Dumnezeu, Îl voi ruga în primul rând să fie cu voi în Duh şi cu cei ce vor urma vouă, veşnic". După ce a spus acestea, i-a trimis pe toţi la treburile lor, oprind numai pe Domiţian lângă el. După încă trei zile petrecute în veşmântar (locul unde se păstrează veşmintele liturgice) a adormit în noaptea de sâmbătă şi s-a adăugat la poporul său, bătrân şi sătul de zile.  
  
Dionisie din Furna precizează: "A trăit 97 de ani, fiind la stat om de cinste, cuvios la căutătură, albineţ la faţă, cărunt la păr şi cu barba lăsată în jos până la stinghie". 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sf. Eftimie cel Mare / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 385, Anul II, 20 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!