CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 493 din 07 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (1): UN REGAT BIBLIOTECONOMIC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertizare.  
Lectura poate crea un disconfort accentuat. (SG)  
 
Vecinii noştri, bulgarii, au alocat veniturile obţinute din vânzarea producţiei de petele de trandafir, timp de trei ani, pentru construirea noului sediu al bibliotecii lor naţionale. Asta cu ceva timp în urmă. Şi la noi au fost, de-a lungul deceniilor, intenţii bune. S-a propus, la un moment dat, chiar alocarea veniturilor obţinute din vânzarea producţiei de turţ dintr-un singur semestru. Dar de fiecare dată s-au găsit diverse motive, care au amânat punerea în practică a propunerii. Unul era că turţul avea prea multe volume. Noroc cu bătrâna Europă şi împreună cu minunaţii noştri arhitecţi s-a reuşit finalizarea unui proiect demarat acum 26 de ani. Cu foarte mulţi bani. Să nu auzim că şi aici au intervenit şpăgarii extratereştri!  
 
Din păcate, în toţi aceşti ani, s-au pierdut, pe diverse căi şi din multiple cauze, mii de documente. Milioanele de cărţi neinventariate, fără a avea asigurat un adăpost sigur, au constituit o atracţie pentru multe rozătoare. La propriu şi la figurat. Acum chinul tezaurului biblioteconomic românesc încetează. Toţi avem mari aşteptări de la colectivul acestei instituţii. Şi pe bună dreptate.  
 
Întodeauna am afirmat că activitatea bibliotecarului înseamnă o împletire armonioasă între munca fizică şi intelectuală. Spaţiile actuale oferă itinerarii favorabile mişcării şi păstrării unei condiţii fizice excelente. Pe colegii de la Naţională îi aşteaptă, însă, şi o uriaşă muncă intelectuală, căci multe lucruri sunt de adus la standardele lumii biblioteconomice. Mai adăugăm şi retrocedarea bibliotecilor private confiscate în cadrul mult celebrei acţiuni CONACUL, de la începutul anilor '50. Despre care nimeni nu suflă o vorbă.  
 
În sfârşit, avem un sediu de Bibliotecă Naţională la standardele lumii civilizate. Cred că de aceea nici nu eram primiţi în spaţiul Schengen. Ei ştiu ce înseamnă structurarea celui mai mare serviciu civil de informaţii al unui stat, considerat pilon de bază a evoluţiei unei comunităţi. Vezi Biblioteca Publică. Mai rămâne finalizarea Catedralei Naţionale. Atunci, putem spune că naţiunii române i se deschide o nouă perspectivă. Lanţurile energetice, spirituale, culturale şi educaţionale se pot reface spre binele tuturor în scurt timp. Mai trebuie doar voinţă politică. Iar Managerul şef al programului Terra, se se îndure de noi, poporul român, şi să ne dea mintea cea de pe urmă. Sunt ceva semne.  
 
Urez Bibliotecii Naţionale a României şi colectivului viaţă lungă în noul sediu, să crească, să sporească şi să ne bucure cu realizările de peste ani.  
 
***  
 
Ultima oră !  
 
Un poliţist a fost surprins de colegi în timp ce vroia să împrumute Critica raţiunii pure de Immanuel Kant. Supus unui intens interogatoriu, poliţistul a susţinut că se interpretează greşit gestul său şi nu e cu nimic vinovat. „Nu o luam pentru mine. Jur ! M-a rugat un prieten să-l ajut. Era o carte grea şi nu avea maşină. Nu am nicio legătură cu imersiunea dihotomică în subconştientul iraţional al sinelui şi, sincer, nici nu sunt apologet al kantianismului", a declarat acesta superiorilor. Şefii nu s-au lăsat convinşi. „S-a observat, de mai mult timp, ceva ciudat la el. Mereau era primul care termnia de citit numerele de înmatriculare !", a spus purtătorul de cuvânt Ciocan. Totodată, IJP-ul a declanşat o altă anchetă deoarece există mari semne de întrebare vizavi de cei doi poliţişti care l-au surprins pe subcomisarul inculpat. "Ce căutau ei în preajma unei biblioteci publice ? Există indicii serioase privind existenţa unei întregi filiere de poliţişti cu asemenea apucături".  
 
O săptămână cât mai bună,  
 
Sergiu GĂBUREAC  
luni, 7 mai 2011  
Bucureşti  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (1): UN REGAT BIBLIOTECONOMIC / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 493, Anul II, 07 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!