CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 745 din 14 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA NOUĂ DE WEEKEND (16+2) - DESPRE PUB 2012
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Piaţa Universităţii Bucureşti 2012 a fost un amestec de indivizi cu tot felul de speranţe, gânduri şi scopuri. Întocmai ca la Revoluţia din Decembrie 1989. Sau la ediţia I a Pieţei. Când, poporul român a ratat drumul spre Democraţie!  
 
Duminica Orbului nu a fost de bun augur. De atunci, nu-l mai găsim. Mimăm. De la clasa politică până la instituţiile statului. S-au implicat mii de nevrotici, ciumpalaci, inepţi, viermi, mahalagii agresivi ... Nu doar în Bucureşti. În numai puţin de 60 de pieţe din ţară şi peste hotare! Cei mai mulţi cu credinţa în mai bine, revoltaţi de comportamentul decidenţilor băsescieni. Tot mai arogant şi dispreţuitor. Revoltaţi de corupţia generalizată şi disoluţia statului român.  
 
Scânteia s-a produs prin demiterea, în direct, a unui specialist în domeniu medical de către un politruc. Aflat, temporar, la Cotroceni. Protestele, au luat în vizor, încă din acea seară de 13 ianuarie, ţinta reală. Politrucul. Un individ profund imoral şi lipsit de scrupule. Demisul. Nu a fost o mişcare organizată, deşi au existat grupuri distincte. Fiecare cu opiniile sale. Nu au lipsit diversiunile, manipulările, intimidările. Represaliile sălbatice ale forţelor de ordine a dus la structurarea un nucleu dur, în jurul căruia au gravitat, temporar, alţi şi alţi protestatari.  
 
S-a încercat propulsarea unor lideri ai Pieţei. Mediatizaţi, intens, pe la diverse televiziuni. Fără succes. Piaţa nu i-a asimilat. S-a vrut ca protestul să fie al protestatarilor, fără culoare partinică, revoluţionară, sindicală, religioasă, etnică...  
 
Am auzit, luni întregi, nemulţumirile exprimate de miile de oameni, care s-au perindat prin Piaţa Universităţii. Deseori, parcă erau ţipuriturile maramureşenilor, din care izbucneau ura, neliniştile, durerile, spaimele şi bucuriile protestatarilor. Unele au creat un accentuat disconfort la nivelul multor conştiinţe, dar cu realitatea nu te joci! În Piaţa Universităţii s-au scris adevărate pagini de istorie. Revăd, cu ochii minţii, zeci de scene: de speranţă, de calm, de bucurie, de revoltă, de curaj demenţial, de indignare, de frică, de lehamite, de fericire...  
 
Protestatarii, în general, nu s-au lăsat seduşi nici de mass media, nici de promisiunile politicianiste ale unora sau altora. Multe figuri, mai mult sau mai puţin carismatice, au adulmecat Piaţa. Nu li s-a oferit nici un os! Marş, afară, javră ordinară ! Fără nici un compromis. Înclinarea către USL a majorităţii celor care au votat s-a făcut în mod natural, în momentul în care s-a dovedit singura soluţie viabilă pentru rezolvarea doleanţelor. Greu de digerat!  
 
USL, o alianţă ciudată între dreapta şi stânga românească, împotriva unui partid struţo-cămilă. Seara de stânga, dimineaţa de dreapta! În funcţie de interesele liderului. O gaşcă dornică de putere şi îmbogăţire. Chiar cu preţul trădării! Mulţi au înţeles de ce a apărut o astfel de uniune vremelnică. Au intuit pericolul reprezentat de portocalii şi sateliţii lor. Alţii, nu. Până la urmă, europenii şi Unchiul Sam se pare că au înţeles.  
 
Marele merit al Pieţei Universităţii Bucureşti 2012 este acela de a fi adus clasa politică pe o nouă linie de START. Clasa politică românească are acum o şansă. O ultimă şansă! Să vedem cum o gestionează. Se impune mai mult ca oricând un an o solidaritate românească. Mai ales că manipulările bat, non stop, din toate direcţiile! Est-Vest şi intern.  
 
Cele 333 de zile de protest, mai mult sau mai puţin ignorate, rămân o şcoală pentru toţi românii. Am învăţat, cu toţii, că protestele nu trebuie să fie neapărat violente. Că nu, întotdeauna, numărul participanţilor contează, ci credibilitatea mesajului şi tenacitatea cu care este prezentat. De acum, va fi mult mai uşoară exprimarea nemulţumirilor, când aleşii şi decidenţii nu-şi respectă promisiunile.  
 
Am mai făcut un pas mic spre Democraţie!  
 
-------------------------------------------------------------  
 
Ultima oră !  
 
Duminică, 13 ianuarie 2013, de la ora 11, la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu), are loc marcarea unui an de la declanşarea protestelor în Piaţa Universităţii Bucureşti. Cu acest prilej va fi lansată cartea „Fenomenul Piaţa Universităţii 2012” de profesor Alexandrina CHIŢU.  
 
Toate bune !  
 
Sergiu GĂBUREC  
nevrotic din Piaţa Universităţii  
Bucureşti, 12 ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA NOUĂ DE WEEKEND (16+2) - DESPRE PUB 2012 / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 745, Anul III, 14 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!