AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 505 din 19 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (3): FOTBAL ŞI POLITICĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertizare.  
Lectura poate crea un disconfort accentuat. (SG)  
 
O primăvară, capricioasă ca orice primăvară, uşor apocaliptică, plină de finale. A demarat, e drept mai târziu, dar în forţă. Finalul guvernării pedeleilor a fost în trepte, ultima neavând efectul scontat de antrenorul de la AP Cotro srl. A fost ca la recenta lansare a rachetei nord-coreene, care i-a făcut pe japonezi să stea cu sufletul în gât ! Dacă ... dacă ... ? Şi ce-a fost, s-a văzut. Un mare fâsssssss!  
 
Finala din Parlament a ţinut pe jar opinia publică. Opinia publică!? Televiziunile, gazetele, radiourile..., câinii de pază ai democraţiei, au creat un adevărat show. Mentalistul din copilăria mea, când mă ducea tata la bâlci, la Panarama mare, urma a fi reinventat abia peste două săptămâni. Aşa că alba-neagra tradiţională a reţinut atenţia românilor şi chiar a maselor din U.E.! Marele Licurici a asistat pasiv! Am înţeles că pe parcursul jocului au dispărut trei bile albe şi a apărut un chewing-gum, tip sferă, în cutia miracolelor!  
 
Regret că-i dezamăgesc pe analiştii politici. Politica nu-i nici pe departe o ştiinţă. Mai ales, exactă! Pot face, mai degrabă, o paralelă cu un campionat de fotbal. Vezi la englezi. Premier League are o politică asemănătoare cu cea din The Right Honourable The Lords Spiritual and Temporal. Cu transferuri de adevărate valori, fair play, respectarea strictă a regulilor. Sancţionarea promptă a oricărui derapaj de la procedurile stabilite. Astfel, rezultate sunt cele aşteptate. Dacă nu, urmează retrogradarea! Spectacolul e asigurat şi total transparent. Patroni invizibili, antrenori profesionişti, arbitri incoruptibili. Surprizele sunt rare, dar pe bune. Spectatorii educaţi sau “educaţi”, terenul (ţara) impecabil întreţinut ş.a.m.d. Vă las să faceţi singuri decodificarea şi comparaţiile ce vă trec prin cap.  
 
Concluziile despre noul guvern peste o sută de zile. Pontează Ponta&Co? Nu mă voi lăsa antrenat de plăcerea maladiv-dâmboviţeană de a desfiinţa din start orice sau de a lăuda excesiv noua promovată. Până acum, antrenorul, invizibil, a făcut câteva mutări inteligente în pregătirea şi modul de lansare a echipei. Câinii au muşcat şi au primit satisfacţie! Marketing 100%. Dar, să-i vedem în teren. Fără plagiatori şi excese! Cu jucători de perspectivă, nededaţi la blaturi. Un meci bărbătesc, nu de babe. Să mă ierte Babele din Bucegi! Mă aştept la etape live extrem de interesante şi pline de adrenalină!  
 
Vom petrece, fără îndoială, o vară politică de neuitat! All inclusiv. Stil neaoş sau European style?!? Mă gândesc, cu tristeţe, că pe micul cârmaci nu avem cum să-l acuzăm, nicio clipită, de plagiat! Domnul Google nu mi-a livrat vreo creaţie de-a sa, deşi îmi amintesc de ceva versificaţii televizate, destinate a ne umezi organul vizual. Am înfiptă în neuron doar celebra propoziţie din 6 mai 2010: „... reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România, cu 25% ... ” + alte măsuri, care au dat România peste cap. Pentru asta arbitrul i-a arătat cartonaşul roşu! 10-12% în sondaje. Să vedem ce spune TAS-ul! Se dă accidentat sau cere înlocuirea! Orice e posibil. Pronostic 1 x 2.  
 
A urmat finala Europe League! Cu alţii în rolurile principale. Cu bucuriile şi regretele de rigoare. Drept compensaţie, am primit fericiţi rezultatele finalei europene la gimnastică feminină. Patru medalii de aur din cinci posibile, când nimeni nu mai credea în minuni! Trimişii special, Bitang&Bellu, au reuşit capacitarea forţelor şi aducerea Izvoranilor în centrul atenţiei. Vine Londra! Alte finale, la care privim cu ochii mijiţi.  
 
Am intrat în linie dreaptă pentru finalele alegerilor locale. 238 de televiziuni (!) (din care 97 difuzate în eter, 20 - prin satelit şi 121 - prin cablu) şi 183 de posturi radio au anunţat transmiterea în direct a meciurilor de etapă. Cele serioase - gratis, celelalte cu mici atenţii din partea jucătorilor.  
 
Avertizare! CNA poate aplica sancţiuni. Cu siguranţă pentru exprimarea corectă în limba română! Cu scrisul ne-am lămurit. E mult mai greu. "Este multe probleme" (citat pe surse). Ca şi cu bietul Traian, al doilea cel mai bun împărat al romanilor, care s-a reîntâlnit cu conaţionalii săi. Iberici. Pe trepte. Toţi îmbrăcaţi, numai el tremurând de frig cu biata lupoaică, congelată, în braţe. Crudă imaginaţie a marelui sculptor Gorduz!  
 
Sergiu GĂBUREAC  
Sâmbătă, 19 mai 2012  
Bucureşti  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (3): FOTBAL ŞI POLITICĂ / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 505, Anul II, 19 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!