CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (55): ZBOR BN2-YR-BNP
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tableta poate crea un disconfort accentuat la nivelul conştiinţei.  
 
Nu am abordat subiectul când era hoţ, din mai multe motive. În primul rând m-a afectat emoţional. În al doilea rând nu e bine să scrii, fără să ai cât mai multe date. Aşa, să dai cu barda, e foarte uşor. Mulţi au şi făcut-o! Întrebările, adresate de mulţi dintre prietenii mei, m-au determinat să scriu despre acest nefericit eveniment. Şi, mai ales, atitudinea de tip securist a celor de la STS. Cu de acum răspopitul general Opriş, aş putea spune. Dar nu o spun.  
 
Nu cred nici în ruptul capului că STS nu a dat coordonatele. Asta ar însemna că acest serviciu secret este total inutil. Că le-a dat greşit e o altă poveste! De la bun început, nu mi-a plăcut faptul că s-a încercat făţiş să se amestece etapele accidentului. Una era căderea aeronavei în sine şi cu totul altceva acţiunea de salvare a victimelor.  
 
De ce a căzut BN2-YR-BNP al Academiei de Aviaţie din România vom vedea când va fi finalizată ancheta tehnică. Că avea sau nu avea voie Iovan (anagramat avion, după cum îmi comunică un amic!) să zboare, că ora de zbor comercial costa 335 de euro, că a fost fotografiată, de Dragoş Ciolac, o cucuvea pe coada avionului cu câteva zile înainte de zborul fatal, că ambii decedaţi, Adrian Iovan şi Aurelia Ion, aveau aceleaşi iniţiale A. I., că locul era blestemat (anomalie magnetică!?!), că Iovan a cerut amânarea zborului etc. Etc. Nu au aproape nicio relevanţă. În 1970, un avion An 24 de la TAROM s-a prăbuşit în aceeaşi zonă, Am reţinut, că la accidentul din 1970, autorităţile n-au întreprins nici o acţiune de căutare timp de 3 zile. Din cei 21 de oameni, 13 au murit la impactul cu muntele, alţi 7 au murit îngheţând de frig. Atitudinea, tot securistă, însă normală pentru acele timpuri.  
 
Pe mine m-a interesat, din start, reacţia şi cum au intervenit autorităţile statului pentru salvarea victimelor scăpate ca prin minune, în urma căderii navei. Câţiva responsabili-iresponsabili şi-au dat demisia sau au fost demişi. Când zic autorităţi, mă refer la specialişti. În primul rând. Acesta nu a fost un accident politic. Salvarea cu caracter politic va veni pe la sfârşitul anului. Poate tot cu avionul. Văd că Demisul naţional face, deja, antrenamente. Prin Turcia. La politruci putem analiza atitudinea sau lipsă de reacţie din acele zile. Îi putem învinovăţi, pe bună dreptate, că au pus în posturi de specialitate oameni de paie. Ai partidelor.  
 
Vă amintiţi cum au fost depuse, pe furiş, Sincerele Regrete (sic!) de la preşedintele demis! Pentru mine a fost suficientă această atitudine. De şobolan. Orice trăncăneală, ulterioară, a fost fără rost. Mass media a fost în tonul ei apocaliptic, cu puternic iz de telenovelă. De Ferentari. Televiziunile noastre se află, de o bună bucată de vreme, într-o evidentă cădere profesională, imoralitatea jurnalistică atingând cotele cele mai de jos posibile. Pentru o ţară membră a Uniunii Europene. E tot mai clar! Românii nu au voie la ştiri tonifiante, care să le ridice moralul. S-a ajuns cu minciună atât de departe încât medicul Zamfir, datorită căruia nu au fost mai multe cruci în acel loc, a fost considerat de generali un analfabet care a dat, în loc de coordonate, cifrele ceasului afişat pe telefon! Minciună a avut, însă, picioare scurte, întrucât un coleg de zbor, declară că a comunicat autorităţilor până şi locul accidentului. „Chiar eu le-am spus că suntem la jumătatea distanţei a drumului dintre Horea şi Beliş, undeva pe partea dreaptă.” Ce vreţi mai mult!?! Tot medicul Sorin Ianceu referitor la imbecilităţile emanate de STS: „În acele momente nu ne-am gândit că trebuie să înregistrăm şi noi convorbirile pentru a ne putea justifica.” Corect!  
 
Se petrec lucrurile ca pe timpul comuniştilor. Totul ar fi fost în regulă dacă mureau toţi! Spectacol garantat! Onoruri militare, slave, tricolorul, discursuri... Dar, există înregistrări, tovarăşi! Nu sunt secrete de stat. De ce nu sunt făcute publice? Te pomeneşti că nici procurorii-anchetatori nu vor avea acces la ele. Sau vor fi trucate. La asta, tare se mai pricep unele servicii! Sau vor fi clasificate ca la misterioasa răpire a ziariştilor în Irak! Timp de 50 de ani!  
 
„Băsescu nu a vrut schimbarea lui Opriş de la STS pentru că îi este frică de ce ar putea să spună acesta cu privire la alegerile din 2009” afirmă însuşi prim ministrul Ponta! Ştie şi pisicul, ce cunoaşte o ţară întreagă! În timpul ăsta, Parlamentul doarme, Guvernul doarme iar dezinformările curg. În direct, de la microfonul prezidenţial. Printre sughiţuri de plâns. Parcă am fi la revoluţie! Aceeaşi şcoală antedecembristă!  
 
Ultima oră!  
 
Lelea Safta spune că şeful STS-ului a fost păstrat pentru a o scoate pe analfabeta tatei, din nou, europarlamentar. Printre altele. Oricum, se citeşte disperarea pe faţa Demisului naţional. Unguent confirmă rolul STS! Ironia sorţii! Un fost securist (Băsescu), ajuns preşedinte de ţară, se întâlneşte cu un luptător împotriva Securităţii (Gauck), ajuns şi el tot preşedinte de ţară! Se cam pricepe Lelea Safta şi la realităţile istorice! Le Monde: „Foştii securişti din România sunt astăzi în parlament, în presă, în administraţie”. Parcă şi Deutsche Welle scrie ceva de realitatea românească!  
 
„O ţară cu 19 milioane de locuitori, dar fără duşmani externi, are şapte servicii de informaţii” Cu toate astea, nu pot găsi un avion. Asta afirmă Washington Post, nu lelea Safta!  
 
*  
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
 
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
sâmbătă, 8 februarie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (55): ZBOR BN2-YR-BNP / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1135, Anul IV, 08 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!