CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (54): NINGE IARĂ, PESTE ŢARĂ !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1. Tableta sf comunistă  
 
Anul acesta iarna cea adevărată s-a lăsat mult aşteptată. Abia după aniversarea, în toată ţara a Unirii Principatelor, norii au aşternut veşmânt bogat peste semănăturile de toamnă şi ogoarele arate, pregătite de harnicii ţărani pentru campania de primăvară. Tovarăşii meteorologii şi-au dovedit din plin profesionalismul, anunţând din vreme marile zăpezi ce urmau să cadă. Televiziunile au prezentat prognozele meteo cu calm, încurajând şi sfătuind populaţia ce trebuie să facă în astfel de situaţii. Întregul popor al patriei s-a pregătit din timp pentru zilele de viscol. Şi-au făcut din timp provizii de alimente şi lemne. Au fost curăţate coşurile pentru prevenirea incendiilor. Au asigurat animalelor apa şi toate cele necesare pentru a trece cu bine viscolul şi gerurile iernii.  
 
Constatăm cu multă bucurie şi satisfacţie, că toţi automobilişti au renunţat la deplasarea cu maşinile personale pentru a nu încurca deszăpezirea drumurilor, alegând mersul pe jos, atât de sănătos, sau folosind mijloacele de transport în comun. Ca în fiecare an, la astfel de prognoze, primarii au luat măsuri pentru internarea bolnavilor cu probleme grave şi a gravidelor aflate în apropierea aducerii unei noi vieţi pe lume. Guvernul a constituit comandamentul de iarnă, şi a intervenit, aşa cum este firesc, după viscol, la deszăpezirea autostrăzilor şi a drumurilor naţionale, ajutând, acolo unde a fost cazul, autorităţile locale pentru asigurarea circulaţiei pe arterele judeţene şi comunale.  
 
Cele mai multe autorităţi locale au achiziţionat noi utililaje de deszăpezire din fonduri europene pe baza proiectelor depuse din timp. Lizierele plantate cu ani în urmă au protejat sate întregi de vitregiile viscolului. Şi sutele de kilometri de parazăpezi montate corect de CNADR şi-au dovedit eficienţa. Exemplul dat de locuitorii unei străzi din municipiul Focaşani de a se autogospodări prin achiziţionarea, în comun, a unui miniutilaj de deszăpezire a trotuarelor şi a străzilor secundare a fost preluat în toată ţara, uşurând, în tot mai multe locuri, reluarea în timp scurt a activităţii normale pentru această perioadă.  
 
Noul tip de autofreză construită de Armata Română este deja funcţională în judeţul Buzău. La douăzecişipatru de ore de la încetarea viscolului, aproape toate drumurile au fost redate circulaţie (mai puţin 28 de drumuri comunale), iar trenurile au reintrat în graficele stabilite. Prin intervenţia hotărâtă a tovarăşilor de la SMURD, a jandarmilor, a militarilor şi a localnicilor, în urma apelurilor la 112, coordonaţi eficient de Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţe (DISU), recent înfiinţat, comandamentele judeţene şi cele locale, cele câteva zeci de situaţii critice au fost rezolvate operativ pe perioada timpului nefavorabil (salvarea de vieţi omeneşti, ruperi de stâlpi, cabluri electrice, copaci ... ).  
 
Pentru protecţia elevilor, şcolile au fost închise în unele localităţi, funcţie de gravitatea fenomenelor meteorologice. Activitatea unităţilor industriale, comerciale şi a celorlalte instituţii s-a derulat fără perturbări importante. Pentru viscolul următor (se ştie că sunt cel puţin două-trei viscole în acest anotimp), românii vor fi mult mai bine pregătiţi. Să ne bucurăm de iarna cea bogată, care va asigura noi recolte bogate!  
 
2. Tableta sf capitalistă. De Dâmboviţa.  
HAOS ÎN ROMÂNIA !  
 
Din nou, iarna a luat pe nepregătite autorităţile! Cataclismul meteo, abătut peste România a dus la un haos general. 3 autostrăzi şi 32 de drumuri naţionale, închise. 234 de trenuri anulate! Viscolul acoperă casele! România sub nămeţi! Nimeni nu intervine! Autorităţilor puţin le pasă! Ger polar în noaptea asta! Temperatura scade înfricoşător! Alertă! Alertă! Alertă! Iar bietul ger abia e la limita de jos. Şi dăi, şi dăi ...  
 
La tembelviziuni nicio ştire pozitivă! Tonifiantă, care să ridice moralul populaţiei. Parcă am fi un popor legumă, care aşteaptă tot timpul de pomană. Până şi autorităţile judeţene şi locale au ajuns să se plângă ca babele. Babe! Subprefectul de Brăila: „De jumătate de zi, ne străduim să-l scoatem pe domnul prefect din zăpadă"! La Gemenele. Avem aceleaşi costuri (reale) la deszăpeziri ca şi în SUA. Dacă nu cumva chiar mai mici! Numai că, în România, diferenţa de la 573 euro/km până la 5-6.000 de euro/km intră în buzunarele băieţilor deştepţi şi în faimoasele puşculiţe de partid. Până când? Munca în zadar e la ordinea zilei. Dezăpeziri pe viscol. 100 de milioane de euro, spulberate în vânt!  
 
Mă întreb. Cine naiba i-o fi pus să candideze, să accepte posturi de decizie, dacă nu sunt oameni, gospodari de nădejde? Ce fel de mesaje transmit ei cetăţenilor? Rău am ajuns!  
 
Nimeni nu iese să-şi cureţe trotuarul din faţa casei! Unde sunt iniţiativele private? Unde e solidaritatea comunităţii în cazurile extreme? Se aşteaptă totul de la autorităţi. Unde-i poporul? Parcă am fi o ţară de cretini? „În fiecare seară, la ora 19:00, ne vom aduna, în scară, la parter, lângă calorifere, pentru a ne ruga la Dumnezeu să nu mai fie zăpadă pe străzile adiacente blocului" îndeamnă un administrator de bloc dâmboviţean. Să nu fi auzit cre(ş)tinul de existenţa lopeţii? Nebunie! La Craiova s-au dat instrucţiunile pentru codul de... caniculă! Dacă era la Caracal, mai că înţelegeam!  
 
Automobiliştii rămaşi în plin viscol pe drumurile naţionale sunt nemulţumiţi că nimeni nu s-a gândit să le aducă ceva de mâncare şi un ceai cald! Niciun reporter nu îi întreabă, însă, ce caută cretinii acolo, când li s-a spus clar că nu au ce căuta pe drumuri pe o asemenea vreme! O femeie gravidă a născut în tren cu naşul pe post de moaşă! Ei, dacă murea era ştire adevărată! Cool! Aşa, însă, nimic de stors! Mediatic. Telenovelistic şi isteric.  
 
*  
 
Iată şi o ştire de ştire! Demisul şi-a trimis cei 8 kamikaze prezidenţiali într-o misiune sinucigaşă. Cu Funebriu în frunte vor salva clanul? O ultimă încercare a puşcăriabilului de a-şi salva pielea. După PNL şi PDL udreniana sare în noua barcă Mişcarea Inertă Populară! Va rupe PDL-ul sau o va lua în barbă ca şi şobolanul Chiliman, când a încercat ruperea PNL-ului? Urmează cod roşu pe scena politică românească! Să vedem dacă boborul va pune botul la noua şmecherie. Tipic băsesciană.  
 
Ne întâlnim săptămâna viitoare pe alt viscol, când tembelviziunile vor urla, iară, că nu-s organele la deszăpezire! Atenţie ! Aveţi o şansă uriaşă să apăreţi la televizor! Nu o rataţi! Varianta a. Vă urcaţi în maşină şi o proptiţi în primul troian! Eventual de-a curmezişul drumului. Apoi, vă plângeţi din toate poziţiile! Varianta b. O scoateţi pe mama soacră la marginea şoselei naţionale. Sloi! Efect garantat! Vă erijaţi în salvatorul bătrânei! Cu o pâine şi o apă minerală. Imediat vor sări profesioniştii tembelviziunilor. Eroul zilei!?! Bla-bla-bla... Ce ziceţi?  
 
Staţi în case, oameni buni, cât timp e vijgărae ! Nu vă mai jucaţi cu natura! Că o luaţi în barbă, cheltuind, aiurea, energie şi banul public. Nu vă mai luaţi după toţi tâmpiţii, care ies pe viscol şi se plâng că nu a venit prim-pisicul să-i salveze. Fiindcă joacă baschet! Ce aţi vrea să facă? Să dea indicaţii preţioase? Jurnaliştii apocaliptici ar trebui amendaţi. Pentru panicarea populaţiei. Sună comunist, nu? Românii nu au voie la imagini tonifiante? Au interzis la ştiri pozitive?  
 
Mai avem două zile de exprimare liberă ! Politicienii, cu mici excepţii, vor să ne închidă gura. Ce-ar mai jubila podoabele naţiei, ajunse unde n-au visat neam de neamul lor! Zic să înconjurăm ţara cu sârmă ghimpată şi să punem de o închisoare de maximă siguranţă ? Ciocu' mic, ciumpalacilor!  
 
Ultima oră !  
Dramă în multe zone rurale înzăpezite! Ca să ajungă acasă, de la crâşmă, mulţi săteni au trebuit să deszăpezească şapte cărări!  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
 
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
duminică, 2 februarie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (54): NINGE IARĂ, PESTE ŢARĂ ! / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1129, Anul IV, 02 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!