CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 1292 din 15 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (71): AH, CANICULA!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu a început bine luna lui Cuptor şi apocalipticii ne stresează, deşi temperaturile abia ating maxima de 32ºC. Izolat pe cuprinsul patriei. La umbră. Până una-alta, ploile, dirijate de Sfântu Ilie, continuă în ritmul lor ancestral, lovind punctual zonele tulburate de mâna omului. „Canicula este un fenomen de dogoare, dogoreală, fierbinţeală, înăbuşeală, năbuşeală, năduf, năduşeală, pârjol, pojar, toropeală, zăduf, zăpuşeală, care apare, de regulă, între 22 iulie şi 23 august.” Vorbim de caniculă la peste 34ºC. Nu e vorba de nicio încălzire globală, cum susţin alţi îngrijoraţi planetari, fiind un fenomen specific aceste perioade. Ca dovadă, maxima absolută din România de 44,5ºC (la staţia Ion Sion, jud. Brăila ) înregistrată la 10 august 1951. Acum 63 de ani! Când nu se vorbea nici de poluare, nici de încălzire globală! Yves Cousteau apare puţin mai târziu!  
 
*  
 
Cu prilejul conflictului ruso-ucrainian, care a deschis o fereastră uriaşă, Republica Moldova, am sesizat o accentuată simpatie pentru Rusia şi conducătorii ei din partea unor concetăţeni. Peste ani şi ani se vede câţi bipezi sunt în lumea asta, care admiră un popor ce şi-a ucis, nesilit de nimeni, peste 30.000.000 de compatrioţi. Care a produs suferinţe inimaginabile popoarelor din fostul lagăr comunist (răpire de teritorii, furtul resurselor financiare şi naturale, terfelirea demnităţii naţionale ...). Să ridici în slăvi un criminal ca Stalin, care a ucis, premeditat, între 8 şi 20 de milioane de semeni pare de neconceput. Нормальный!?  
 
*  
 
E bine să se ştie! Singurul român care „a fost zburat în cosmos”, Dumitru Prunariu, a avut un rol minimal în expediţia extraterestră! Glumeţii afirmă că avea mâinile bandajate la aterizare! La fel ca toţi ceilalţi cosmonauţi din celelate ţări ale fostul lagăr comunist. A fost un simplu gest de curtoazie din partea marelului URSS. Mult mai valoroase sunt alte realizări ale cercetătorilor români în domeniul explorării spaţiului cosmic, preluate de programele spaţiale ruseşti, americane sau europene. Din păcate puţin mediatizate. Asta-i viaţa!  
 
*  
 
Cum, niciun mort? Fără animale otrăvite? Fără mediu poluat? Nu e bine, tovarăşi! Geaba strofocarea antigaziştilor kremlinieni? De şist. Chevron Romania a anunţat încheierea lucrărilor de foraj la sonda de explorare de la Pungeşti. În condiţii de maximă securitate. Aştept să citesc rezultatele analizelor. Merită, oare, începerea exploatării!  
 
*  
 
„Nu anunţul meu l-a determinat pe Iohannis să-şi depună candidatura la preşedinţie ci invers, candidatura sa a determinat retragerea mea, în ideea că, imediat, în jurul său, se va declanşa un consens. Nu sunt două tabere în PNL, dar sunt două opţiuni. Nimeni nu va putea spune, apoi, că Antonescu nu şi-a asumat pierderea competiţiei, dacă te temi de aşa ceva nu intri în politică” (Crin Antonescu) Tandemul Antonescu, preşedinte, Johannis, premier râmâne fezabil. Funcţia de premier este decisivă pentru dezvoltarea României, numai că îţi trebuie un preşedinte civilizat la Cotroceni. Sau rege/regină!  
 
*  
 
Ştirea bombă din Franţa dă frisoane la Cotroceni srl! Justiţia independentă e în corzi. Până şi udreniana a declarat la RTV că Justiţia în România este atât de puternică şi independentă încât îl poate aresta şi pe... preşedintele ţării! Gura păcătoasei... Foooooaaarte tare! Când? Se prefigurează, astfel, un tandem de ţinută europeană. Sarkozy, preşedinte, Băsescu, premier la... Jilava ! Din Paris sau din Micul Paris !?! Şi pe malurile Senei e umezeală mare! Berlusconi, mic copil, va da cu mopul! Cât despre fostul preşedinte al Germaniei... Între timp, fratele „şefului de stat” meditează nonstop la mititica, despre becalian mai nimic, iar Varanul intră la Înalta Curte, iese de la Înalta Curte... Plimbări cotidiene!  
 
*  
 
În loc de Ultima oră  
 
La jumătatea anului, să ne amintim câteva din predicţiile mamelor Omida:  
1. Vor ieşi la iveală adevăruri cutremurătoare despre politicieni şi oameni de afaceri, crime, tâlhari... şi alte nenorociri ţinute bine la conservare până acum.  
2. Câteva nume de mare calibru vor primi condamnări exemplare în instanţă.  
3. Din ce în ce mai mulţi români se vor trezi şi vor manifesta împotriva corupţiei, trădării şi incompetenţei clasei politice.  
4. Presa aservită şi lătrăii (sic!) de serviciu îşi vor pierde substanţial din audienţă. Unii „jurnalisti" vor fi acuzaţi public de şantaj şi li se vor deschide dosare penale.  
5. Se va duce o luptă aprigă între susţinătorii democraţiei occidentale şi agenţii de influenţă care ne vor în continuare sub pălăria Moscovei.  
6. Campionatul Mondial de Fotbal va fi câştigat de cei mai buni!?!  
 
Caniculă uşoară!  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
sâmbătă, 12 iulie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (71): AH, CANICULA! / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1292, Anul IV, 15 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!