CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Semnele timpului de Elisabeta Iosif
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Comentariu - 
  
Motto; 
  
" La infint se naşte lumina din miezul cosmic; auriu , 
  
de nufar numai ciocănitoatea vesteşte rana copacului. 
  
Dar nu sufăr ."* 
  
Cartea de poezie *Semnele Timpului *, semnate de poeta şi prozatoarea Elisabeta Iosif, a apărut recent la Ed. Rawex COMS, Bucureşti, 2011. 
  
Prefaţa aparţine distinsului om de cultură, prof.univ.dr.Ştefan Lucian Mureşanu, o prefaţă de zile mari, ca şi atunci când s-ar fi aflat în faţa unei mari expoziţii de artă plastică şi ar fi trebuit să deschidă vernisajul, prin cuvântul său. 
  
Editor este Raluca Tudor. Coperta şi grafica interioară, aparţine Laurei Lucia Mihalca. 
  
Semnele Timpului , este o carte mică şi gracilă plină cu un conţinut mare în metafore şi idei  
  
fiindcă pe câmpul ei, între copertele lucioase asemeni culorilor din curcubeu, am dat peste cuvinte pictate în şoaptele / Glasului Dunării /, de nemărginite reliefuri / La marginea Timpului /, de culori minunat lustruite şi turnate în / Clepsidra /, sau poate în piatra roşie, galbenă, verde sau albastră a gingaşului inel, pe care poeta nu-l doreşte încă, fiindcă gândurile-i sunt la / Ora ei acum /, având încă multe de spus precum în / Însemnare /, pentru întreg spaţiul ei topologic. 
  
Acest spaţiu al poetei nu este singular; el este ca un / Pătrat magic /...în care interesele se ţin lanţ; cele emoţionale, cele afective şi mai ales cele spirituale. 
  
................................................................................................... 
  
*Păunul se roteşte-n mii de arce . 
  
În baia de şofran a razelor de soare 
  
Roşul iubirii, veşminte dionysiace ... 
  
Iar Tu, îmbrăţişeazămă-n culoare ! * 
  
Întreaga carte , formată din cele aproape 40 de poeme, îmi apar sub ochi, ca nişte reliefuri pictate pe deasupra în culori nealterate :unele înglobate în luciul apei fantomatice, altele atât de plângătoare şi nostalgice ce merg lesne în frumosul octombrie al toamnei. 
  
Dorul de lumină aşteptat are prioritate; el poate fi asemuit omului care-şi măsoară treptat, melancolia cuvintelor. Toate se alătură netulburate, asemeni stihului blagian, unui spaţiu pătrat cu ansamble decorative, miniaturist – pastelate, interţesute de cuvinte simple ce vin în cascade, uimind de cele mai multe ori interesul nostru emoţional . 
  
Citind şi recitind poezia Elisabetei Iosif, versurile-i te uimeşte prin autenticitate fiindcă nu sunt standard. Sunt aranjate cu har şi măiestrie, producându-ţi emoţie. Aceasta, denotă puterea autoarei de-a anima întregul său univers emoţional şi spiritual într-un spaţiu; nici la început, nici rotund, nici pătrat, nici la sfârşit...ci, într-un spaţiu bine gândit, bine stabilit : spaţiul fluent liric. 
  
Lirismul din spaţiul ei peisagistic, al cuvintelor gândite, al elementelor astrale sau sentimentale, este tocmai gândirea autoarei cu valoare spirituală, care slujeşte această viaţă prin cuvânt, ducând-o înainte . 
  
Cei ce vor citi aceste versuri ale Elisabetei Iosif, vor fi în egală măsură cu mine : de admiraţie şi în acelaşi timp, de preţuire.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Semnele timpului de Elisabeta Iosif / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 342, Anul I, 08 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!