CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Cristea Aurora         Publicat în: Ediţia nr. 562 din 15 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

Semn zodiacal
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În anii ciuruiţi de gloanţele comuniste eram o adolescentă cu capul în nori şi abia dacă îmi cunoşteam ziua de naştere. Ştiam aniversările celor de lângă mine pornind de la ideea că trebuie să ştiu când este născut fiecare pentru a-l cadorisi cu urări de sănătate, fericire, bucurie şi multe altele, decupate după acelaşi clişeu.  
Mai târziu, după răzmeriţa decembristă din secolul trecut, am auzit de noţiunea de horoscop. Mânată de o curiozitate specifică tinereţii, precum şi setei mele de cunoaştere, am început să mă documentez în privinţa semnelor zodiacale, crezând că este o ştiinţă aparte, demnă de toată lauda. Aşa am aflat că diverse perioade ale anului sunt specifice fiecărui individ în funcţie de data sa de naştere. Am cunoscut noţiuni noi, cum ar fi: ascendent, descendent, având casa numărul X în migrarea planetei Y către planeta Z etc. De asemenea, am aflat că există zodiac chinezesc, european, floral, egiptean etc. Sigur că aş putea să adaug şi eu, la rândul meu, diverse criterii de clasificare a acestor zodiace: după vârstă, categorie socială, în funcţie de podoaba capilară, după sex, înălţime, orientare politică, nr. progenituri, tipul de maşină, nr. de la apartament, nr. de la pantof… şi lista ar putea continua. De exemplu, cu uimire am luat la cunoştinţă că sunt porc de metal, noţiune de care nu am auzit niciodată. Puteam foarte bine să fiu şi măgar de vată sau maimuţă păroasă de cauciuc, că tot nu aş fi ştiut!  
Mă întreb cum am putut să fim atât de ignoranţi, să trăim într-un comunism ce părea perpetuu şi să nu cunoaştem aceste noţiuni. Astăzi, până şi cei mai de seamă oameni, îşi consultă horoscopul încă de la prima oră, pentru a şti dacă le merge bine sau nu de-a lungul zilei. Ba unii, sfidând destinul, se duc şi ghicitoarea Sunita sau chiar la mama Omida pentru a vedea dacă le merge bine, dacă vor câştiga la loterie banii mult visaţi sau dacă alegerile locale, prezidenţiale, europene, parlamentare etc. le vor fi favorabile au ba.  
Totul se învârte în jurul aştrilor. Viaţa noastră este stâns legată de mişcarea acestor stele. Dacă o stea se deplasează către stânga de exemplu, atunci avem noroc, dacă steaua respectivă întâlneşte vreo surată, atunci destinul nostru ia o nouă turnură şi, deci, ne dă de gândit.  
Probabil că tot din vina acestor biete corpuri cereşti, România nu mai poate ieşi din gaura neagră în care s-a autoinclus. Sau, mai rău, a început să-i placă aici. Când vom ieşi din anul Tigrului, an fără împliniri măreţe pe plan social, vom intra în anul Calului sau al Bivolului sau al Şarpelui Zburător că am trecut de cel Târâtor şi tot nu ne-a mers bine.  
Tot e bine, că ne documentăm, citim, aprofundăm, măsurăm şi cercetăm tot ce se poate despre zodii, semne zodiacale, bunul mers al horoscopului, clasificat şi acesta, la rândul lui, pe zile, săptămâni, luni, ani etc.  
Acest lucru mă duce cu gândul la o formă de evoluare, numită atotcunoaştere. Românii vor să ştie tot, să nu piardă nicio informaţie în ceea ce priveşte dezvoltarea acestor reprezentări grafice de poziţionare a aştrilor. De parcă toată viaţa noastră se învârte în jurul Universului infinit şi nu putem trăi decât dacă ne informăm în această privinţă. Aici excelăm. De fapt, excelăm în domenii de interes care nu interesează pe nimeni dintre cei mai elevaţi, mai nobili, cu adevărat academici.  
Iată cum viaţa ne împinge, fără acordul nostru, către noţiuni noi, demne de remarcat.  
Iată cum încet-încet devenim astrologi, psihologi, filozofi etc.!  
 
februarie 2009  
Referinţă Bibliografică:
Semn zodiacal / Cristea Aurora : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 562, Anul II, 15 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cristea Aurora : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristea Aurora
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!