CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 931 din 19 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

SEARĂ DE POEZIE NIPONĂ - ÎN SPAŢIUL MIRIFIC AL GRĂDINII JAPONEZE (CEZARINA ADAMESCU)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

EVENIMENTE CULTURALE:  

 

SEARĂ DE POEZIE NIPONĂ - ÎN SPAŢIUL MIRIFIC AL GRĂDINII JAPONEZE  

 

 

Încep cu un truism: nu trebuie să fii japonez ca să iubeşti poezia tradiţională niponă. Şi ca o prelungire a acestuia, nu trebuie să fi vizitat Japonia ca să-i iubeşti muzica, acel melos cântat la instrumente de coarde şi de percuţie care te poartă la poalele Muntelui Fuji –simbol al Japoniei care a fost înscris în patrimoniul cultural mondial.

Muntele sfânt care se ascunde în ceaţă şi doar arareori – şi pentru cei care au ochi de privit – îşi dezvăluie frumuseţea şi măreţia. Fujisan (Muntele Fuji), conul vulcanic solitar, adesea acoperit de zăpadă, care se ridică deasupra satelor, mării şi lacurilor înconjurate de arbori, a inspirat artiştii şi poeţii şi a fost obiectul unui pelerinaj de mai multe secole. Respectul şi credinţa pe care le inspiră forma maiestuoasă a Muntelui Fuji şi activitatea vulcanică intermitentă dau naştere unor practici religioase care asociază şintoismul şi budismul.  

Poate că un magician anume, ne-a adus Muntele, Poezia şi Muzica, dar şi splendoarea speciilor de plante din acele îndepărtate ţinuturi – la noi acasă.  

Există locuri care, prin specificul şi farmecul lor, îţi creează o stare de bine, un început de fericire, te seduc, te fascinează, conferindu-ţi acea stare de pace lăuntrică şi bucurie care irump din adânc, sălăşluind apoi în privire, în seninătatea chipului, în zâmbetul oferit gratuit unor necunoscuţi sau unor prieteni.  

De puţine clipe neasemuite beneficiem în viaţa – destul de cenuşie, împovărată de griji, de îndatoriri, de neajunsuri.  

Câteva ceasuri petrecute în inima naturii, într-o grădină japoneză, amenajată cu migală de artizan, cu cascade şi lac străjuit de pietre, locuit de neamuri de peşti aurii şi roşii, de toate mărimile, te pot vivifica şi-ţi pot oferi motivaţia ca să mergi mai departe.  

Muzeul de Ştiinţele Naturii “Răzvan Angheluţă” din Galaţi, cunoscut sub numele de Grădina Botanică, în incinta căruia, Grădina Japoneză îţi oferă cadrul mirific în care poţi să-ţi petreci câtva timp, ca să simţi şi să te familiarizezi cu spiritualitatea de sorginte niponă, cu tot ce are ea mai trainic şi mai fascinant: muzică, poezie, arta aranjării florilor specific japoneză, numită “Ikebana”, arta confecţionării obiectelor din hârtie pliată, numită origami, dar şi specii rare de plante şi arbori, floră şi faună acvatică, toate la un loc, te fac să uiţi freamătul citadin şi să înveţi să asculţi limbajul universal al naturii în toată splendoarea lui, care nu cunoaşte bariere lingvistice.  

Directorul acestei instituţii, fizicianul Emil Strungă, un om pe cât de întreprinzător, pe atât de iubitor de cultură şi de artă, s-a remarcat, nu numai în urbe, dar şi în ţară şi în lume, prin multe performanţe atinse, în amenajarea unor spaţii de agrement şi rezervaţii naturale, dar şi prin organizarea aici, a unor interesante manifestări de cultură şi artă, spre mulţumirea gălăţenilor şi a unor turişti care vizitează urbea, Grădina Botanică fiind unui din principalele puncte de atracţie turistică din acest areal. O oază de Lumină, frumuseţe şi pace în inima unui oraş din metal şi din sticlă fumurie.  

Oameni de cultură inimoşi şi bine determinaţi, cum este scriitoarea, poeta şi consilierul cultural Angela Baciu care, în urmă cu câţiva ani a lansat un proiect fastuos numit “Atelierele de creaţie ale Angelei Baciu” –iniţiază acţiuni remarcabile, cu scopul de a-i reuni pe oamenii de cultură, pictori, graficieni, muzicieni, scriitori, poeţi, oameni de teatru, periodic, în diferite locaţii, pentru a promova cultura românească şi nu numai, în oraş, în ţară, în lume.  

La unul din aceste evenimente cultural-artistice de excepţie, sub egida Muzeului de Ştiinţe ale Naturii “Răzvan Angheluţă”, Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, Atelierelor de creaţie ale Angelei Baciu, Zonta Club şi Fundaţiei “Împreună” – am avut privilegiul de a participa miercuri, 17 iulie în Grădina Japoneză a Muzeului, lângă lac, o seară descinsă din basmele nipone, aşteptată cu nerăbdare şi emoţie, deopotrivă. Evenimentul cultural artistic s-a numit: “SEARĂ JAPONEZĂ”, această sintagmă cuprinzând mai multe manifestări inedite.  

Încă de când am descins pe poarta Grădinii Botanice, ne-au învăluit în surdină, ca o mătase azurie, acordurile unei muzici tradiţionale care venea de undeva, din Înalt să ne bucure auzul şi inimile.  

Totul te conducea la visare, la acea splendoare pe care, numai în Templul Naturii poţi să le simţi.  

Nu lipseau evantaiele japoneze, pe care doamnele le fluturau cu graţie.  

Seara de poezie şi muzică japoneză, asortată cu o expoziţie de grafică şi cu scenete de teatru, a fost cu adevărat o reuşită. Ea a fost moderată foarte inspirat, de poeta şi publicista Angela Baciu.  

Seara Japoneză a debutat cu un Cuvânt de bun venit al directorului Muzeului de Ştiinţe Naturale, fizicianul Emil Strungă şi a continuat cu lansarea volumului de debut al poetei şi graficienei Daniela Lăcrămioara Capotă, intitulat “Acuarele”, Editura Sinteze, Galaţi, 2013 o carte alcătuită din haiku şi din gânduri în scurte tablete.  

O risipire de suflet…”, “O carte subţire ca o lacrimă”, aşa cum subliniază într-un cuvânt de început, distinsa doamnă profesoară Mărioara Şuşnea, care o prezintă foarte călduros pe fosta sa elevă: “Acuarelele adună laolaltă tablete, izbucniri scurte ale unor acumulări lungi, comentariul distilat a ceea ce se petrece în sine şi în jur. Există o splendidă risipire de suflet, un joc de mare adolescent care cutreieră cu graţie lumea dinăuntru şi pe cea din afară. (…) Simţim o rotundă nelinişte, ca stare ce o însoţeşte mereu, simţim o anume suavitate, dar şi o anume stângăcie, simţim deopotrivă nevoia şi bucuria comunicării, simţim o acută stare de speranţă. (…) Şi iată cum ajungem din nou la adevărul că poezia nu este făcută de copii care seamănă oamenilor mari, ci de oameni mari care seamănă copiilor”.  

Un cuvânt extrem de avizat deschide placheta, explicând “De ce acuarele?” – scris cu înalt profesionalism de Corneliu Traian Atanasiu, cel care a remarcat-o pe autoare din grupul Romanian Haiku, a încurajat-o şi i-a netezit aerul debutului în plachetă, precizând: “Autoarea ştie să mânuiască nu doar imaginile în simplitatea lor desăvârşită şi grăitoare totodată, ci şi jocurile de cuvinte”.  

Haiku” şi “Picuri de suflet” – două domenii sensibile, care nu se înrudesc, ca întindere şi esenţă, unul – extrem de succinct, cu exprimări eliptice şi sugestii de poezie şi celălalt, în scurte flash-uri narative despre artă, despre iubire şi despre bucuria de a trăi. În definitiv, nişte bijuterii sufleteşti de atârnat pe dinăuntru.  

Cartea a fost prezentată de Angela Baciu şi de poeta Alina-Beatrice Cheşcă.  

Concomitent, spectatorii au putut viziona expoziţia de stampe japoneze şi schiţe, “Acuarele”, semnate tot Daniela Lăcrămioara Capotă.  

Recitaluri de poezie au avut: Paul Rotaru şi Simona Alina Dragomir.  

Invitată a fost şi poeta şi interpreta de muzică populară Mariana-Voica Grecu.  

Un moment artistic foarte reuşit a fost realizat de clasa de teatru CCSG Ansamblul “Estrada Copiilor” CCSG, Instructor Andreea Ignat care a prezentat:  

a) parodie: “Greierele si furnica” de Ada Milea  

Au interpretat: Analisa Ignat si Aida Stoica  

b) teatru: “Care de dame” – fragment din textul cu acelaşi titlu de Gh. Brăescu. Au interpretat: Aida Stoica, Cristina Bejan, Analisa Ignat, Alex Ion, Ambra Lazar. Publicul i-a răsplătit cu aplauze.  

Tot aici a fost amenajată şi o mini-expoziţie de obiecte şi lucrări origami: “Despre arta manuală” realizată de Fundaţia “Împreună”.  

Interferenţa artelor şi a poeziei a fost pe placul celor prezenţi, contribuind în chip fericit la acea atmosferă specifică care-i face pe oameni să empatizeze.  

Un moment magic a fost obvservat de către invitaţi şi de spectatori: în timpul recitalului de poezie niponă, un peşte auriu a sărit spectaculos din lac, parcă vrând să participe alături de noi la acest splendid eveniment.  

Şi tot ca o completare fericită a programului Serii Japoneze, au fost şi Lecturile poetice, cu poezie în spirit de haiku, susţinute de poeţii: Cezarina Adamescu, Angela Baciu, Alina Beatrice Cheşcă, Coriolan Păunescu, Angela Ribinciuc.  

A urmat un moment fericit: înmânarea de Diplome de excelenţă, de către directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răzvan Angheluţă” – Galaţi şi Angela Baciu, scriitor, consilier cultural la Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi, oferirea de flori şi evantaie japoneze, celor care au contribuit la reuşita acestei seri magice.  

Asemenea “Flori de spirit din Grădina Niponă” – e de dorit să se mai întâmple, spre bucuria, şi a organizatorilor şi a asistenţei care i-a răsplătit cu aplauze pe scriitori şi pe micii actori.  

Cei prezenţi au simţit că poezia haiku – este inefabilul prins cu mâna.  

 

18 IULIE 2013  

CEZARINA ADAMESCU  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
SEARĂ DE POEZIE NIPONĂ - ÎN SPAŢIUL MIRIFIC AL GRĂDINII JAPONEZE (CEZARINA ADAMESCU) / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 931, Anul III, 19 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!