AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 492 din 06 mai 2012        Toate Articolele Autorului

SCURTĂ PREZENTARE A ROMANULUI; LUME FĂRĂ CER de Virgil BIROU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SCURTĂ PREZENTARE A ROMANULUI; LUME FĂRĂ CER de Virgil BIROU 
  
Am auzit de romanul LUME FĂRĂ CER încă din anul 1966 când venisem la Moldova Nouă. Să nu credeţi cumva că am auzit de la vreun literat, ci de la un muncitor miner din Bocşa, mai precis de la Orbulescu Gheorghe din Bocşa care era detaşat aici. Un ţigan analfabet zicea el, însă cu o memorie de invidiat. Îmi solicita să-i citesc din poeziile mele, iar după aceea le recita de parcă le citea din caietul meu.  
  
Iată deci că după mulţi ani de zile am reuşit să citesc acest roman care încearcă să scoată în evidenţă multe aspecte neştiute despre istoria mineritului din Banat cu localizarea la mina Anina. Romanul în sine este desigur o frescă a unei perioade de timp frământată din sud-vestul Banatului, aşa zisul Banat Montan, fiind plasat într-un interval de timp 1914 -1920. Pe atunci Banatul făcea parte din vechiul imperiu habsburgic, deci şi mina de cărbune Anina. Autorul de formaţie inginer miner a dorit să scoată în evidenţă această categorie a clasei muncitoare. Interesant mi se pare faptul că Virgil BIROU nu a profesat la mina Anina după cum reiese din biografia sa, a făcut doar practica studenţească acolo. Totuşi informaţiile despre minerit sunt plauzibile în general, dar asta numai la nivelul celor neavizaţi. Pentru cei care însă cunosc mineritul din minele de cărbune şi în mod deosebit mina Anina, pot sesiza cu uşurinţă anumite inadvertenţe strecurate în descrierea mineritului. Nu doresc să mă refer la folosirea unor termeni care diferenţiază această zonă minieră faţă de altele. Vom vedea că există un fel de paralelism între situaţiile de atunci şi cele din epoca socialistă a României, căci acum în secolul XXI despre minerit vorbim deja din istorie, fiindcă multe mine au fost închise. Pentru perioada descrisă în romanul LUME FĂRĂ CER 1914 – 1920, cărbunele era ceva vital pentru economia generală a societăţii, acum cărbunele şi-a pierdut din importanţă. Interesant de citit rămân unele capitole unde se relevă tablouri ale vieţii rurale şi urbane din Banat cu descrieri amănunţite, viaţa satului şi oraşelor din acea vreme.  
  
Nişte portrete psihologice ale unor conducători din minerit încearcă să facă diferenţa între umanism şi meseria de miner. În timp ce unii îi tratau pe mineri, denumiţi în roman ,,ocnari” cu multă înţelegere, alţii îi considerau doar supuşii fără niciun drept. 
  
Romanul este însoţit de o prefaţă a unui dintre marii critici literari, mă refer la Cornel UNGUREANU, membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România. 
  
Trebuie menşionat aportul domnului Viorel MARINEASA scriitor şi editor bănăţean, care alături de Daniel VIGHI semnează o postfaţă remarcabilă despre acest roman care face parte dintr-un proiect european, de reeditare a mai multor scrieri bănăţene. 
  
Romanul trebuie citit şi îl recomand cu deosebită căldură tuturor cititorilor, indiferent de clasa lor socială sau vârstă. Anul viitor în 11 mai 2013 Virgil BIROU ar fi împlinit un secol de viaţă. 
  
Biografia scriitorului Virgil BIROU; 
  
Virgil Birou (11 mai 1903, Tigvaniu Mare, judeţul Caraş Severin - 22 aprilie 1968, Timişoara) este un prozator şi publicist. Este fiul Ioanei (născută Zară) şi al lui Iuliu Birou, învăţători. A absolvit, în 1930, Facultatea de Mine din cadrul Institutului Politehnic din Timişoara. În 1933, este printre membrii fondatori ai societăţii literare „Altarul cărţii", iar mai târziu, preşedinte al Asociaţiei Scriitorilor din Banat, funcţie pe care o deţine până la des fiinţarea acesteia de către autorităţile comuniste. A debutat în 1932, în revista timişoreană „Vrerea". A colaborat la „Revista Fundaţiilor Regale", „Vremea", „Scrisul bănăţean", „Orizont". Romanul Lume fără cer (1947), singura operă literară propriu-zisă a autorului, se înscrie, prin toate datele sale, de la spiritul pozitivist al observaţiei la arhitectura narativă precisă, cu capitole orga nizate simetric, în canoanele realismului naturalist. Inspirată din viaţa dură, „lipsită de cer" a minerilor - a „ocnarilor", cum li se spune în Banat -, naraţiunea lui Birou transferă în plan literar experienţa documentară şi sociologică a autorului.  
  
Sursa; http://www.crispedia.ro/Virgil_Birou 
  
Alte surse; 
  
http://www.banaterra.eu/romana/files/mosoroceanu_cristian_liviu_steierdorf_anina_catastrofa_miniera_din_7_iunie_1920.pdf 
  
http://istoriabanatului.wordpress.com/2009/06/17/mircea-rusnac-catastrofe-miniere-produse-in-banat/ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SCURTĂ PREZENTARE A ROMANULUI; LUME FĂRĂ CER de Virgil BIROU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 492, Anul II, 06 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!