AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Scurt tratat despre sunete
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

 

Scurt tratat despre sunete

(Nu mă doare nimic doar lipsesc, autor Marius Lăzărescu)  

 

 

 

 

Se teme să fie prea "serios", taie gravităţile şi o întoarce mereu spre o linie de frivolitate, tratîndu-se (şi tratînd totul) cu o ironie salvatoare” scrie Al. Cistelecan.  

“O poftă ludică şi o luciditate de excepţie” scrie Felix Nicolau.  

Şi totuşi nu mă doare nimic doar lipsesc, mă asigură Marius Lăzărescu în titlul primului său volum de poezii, apărut la editura Karth (imprint Herg Benet Publishers) în 2013 (http://www.karth.ro/librarie/nu-ma-doare-nimic-doar-lipsesc-de-mari...).  

Publicarea acestei cărţi este parte a premiului obţinut ca urmare a participării la cea de a treia ediţie a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” organizat sub sigla AdLittera, la finalul căruia Marius Lăzărescu se numără printre câştigători..  

Coperta captează atenţia prin aerul enigmatic, uşor boem, aproape încurajator pentru cei care vor să vadă, ajutaţi de cuvintele din prefaţa Ofeliei Prodan, “un tânăr-bătrân seducător şi tăios în verb ca un autentic rebel fără generaţie şi, evident, fără vreo cauză fals nobilă." Vizualizez muzica, dau pagina şi îmi imaginez câţi ani are …  

Deloc plictisit, charmant chiar, poetul priveşte de la bun început în sufletul omului aflat la intersecţia celor două ipostaze, liniştea realităţii şi realitatea liniştii: "noi înşine ireale construcţii / din chirpici cu lift pentru trăiri" (pronume de singurătate, pag.9);”teatrul umbrelor de femeie iese din fabrici / blindatul verde al salubrităţii încarcă muniţie / câinele satanist trece cu altă pisică în dinţi/ nişte plopi înghit negură şi eliberează jazz / în scopuri care scapă înţelegerii celor vii” (eu tu praful,pag.24); “cred că îţi şterg poza de optişpe mega / a început să se deschidă într-o parte / sunt nebun după tipele cu colţurile gurii lăsate dar / procesorul fierbe” (ador femeile cu zâmbet căzut, pag. 26).  

Aparent ermetică, poezia lui Marius Lăzărescu te îndrumă prin expresie şi inovaţie tehnică în miezul unor cercuri concentrice, nu pentru a te pierde ci pentru a-ţi regăsi libertatea interioară. Şi nu e uşor să duci libertatea aceasta, să rămâi cu tine intrigat şi dezinvolt, asimilat şi călit: "tatăl de fontă / mama de teracotă / cuptoare de unică folosinţă / în ele am ars" (nimic despre mine, pag.33), şi să te simţi de-al locului. Sau te aduce prin tonuri aparent neutre spre vama (neo)absurdului: “natura îşi reface viaţa / iar cosmin planează şi plânge / zboară şi plânge încă din februarie” (cosmin în 9 triolete proprii, pag. 83).  

Din alt plan privind, e nevoie de tresărire pentru ca oamenii să se privească în ochi: "azi nimeni nu mai vrea să fie poet bun / toţi mari foarte mari imenşi" (motanănbaum, pag.7), usturător cum numai trecerea unei drepte hârtii prin carne mai poate fi. Surâd acestui gând.  

Poetul crescut de un copil, Marius Lăzărescu, mă îndreptăţeşte să cred că nimic nu e uşor, iar greu nici atât. Viaţa pare un cub de zahăr pus direct pe pământ. Moartea, cruciada unei femei frumoase…  

Întoarsă în matca mea înţeleg: nu mă doare nimic doar lipsesc este muzica imaginară a unei vieţi trăite din plin, dublată ca ritm de inserţiile avangardiste, asemănătoare improvizaţilor sonore din jazz, elegant temperată de exigenţa unei autentice măsuri care îl identifică şi ni-l desconspiră poetic pe Marius Lăzărescu, fiecare poezie devenind astfel un întreg ansamblu de sunete care îşi aşteaptă ecoul.  

 

Mioara Băluţă  

 

 

 

 

“nu am citit  

decât cărţile pe care le-am minţit  

nu am scris  

decât poemele pe care le-am înşelat  

sperjur şi trădător  

las contradicţie între vişini şi grauri  

germinez culori aparente  

pe faţa nepigmentată a lumii  

 

nu am iubit  

decât femeile care m-au ucis pe îndelete  

nu am sădit  

decât copilul care m-a primit în el  

când urc în vale din pământul prieten  

salut respectuos doi bujori şi  

raportez cum e dincolo de mine  

 

am împrumutat chipul stăpânilor  

voi mă vedeţi ghem de petale cu tripşi  

nu am vindecat  

decât spasme până acum”  

 

(sunt doi bujori, pag.92)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Scurt tratat despre sunete / Mioara Băluţă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1038, Anul III, 03 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mioara Băluţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mioara Băluţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!