CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  Scrisoarec din Corsica, del a prof. Vintilă Purnichi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
La plecarea în Franţa, am avut inspiraţia să iau cu mine, pe lângă, mai multe cărţi: „Amurgul zeilor” de Fr.Nietzsche. „Amurgul filozofilor” de Giovanni Papini - autorul lucrărilor monumentale „Gog” şi „Un om sfârşit”, „Viaţa, amorul, moartea” de Ar. Schopenhauer, „Bucuria lecturii” de Calinic, episcopul nostru, „Introducere în miracolul eminescian” de C. Noica etc. şi ultimele numere din revista „Pietrele Doamnei” care apare la Domneşti (lunar), fiind una dintre cele mai bune reviste de provincie din ţară şi la care sunt abonat. Deci, în nici un caz nu am cum să mă plictisesc, să vegetez... 
  
Aici, la acest strălucit popor, totul este minunat (merveilleux), grandios. Aici chiar şi avariţa (zgârcenia noastră proverbială, într-un anumit sens, cel de „consevare a ceea ce este al tău şi valoros”) este semn de grandoare. Mereu de-a lungul veacurilor, francezii au adunat colonii, bani şi mai ales Virtuţi, fiindcă, prin excelenţă, poporul francez este un popor virtuos şi plin de neasemuite daruri pe care şi le însuşesc prin educaţie. Ei iubesc vinul, femeile frumoase şi au în sânge plăcerea conversaţiei. 
  
La germani şi mai ales la englezi (taciturni şi reci) conversaţia nu este o plăcere. Din păcate eu sunt foarte tăcut, mai ales că nu prea stau bine cu limba lui Voltaire. Apreciez mai mult tăcerea, singurătatea în prezenţa cărţilor, a acelora care te fac să gândeşti, să reflectezi asupra vieţii. „De ce oare ne naştem, dacă trebuie să murim? Şi de ce murim tocmai când am acumulat multe cunoştinţe şi experienţă de viaţă? Unde mrergem după moarte? De ce îi iubim pe unii oameni şi-i urâm pe alţii?” Undeva, marele nostru moralist şi filozof Emil Cioran, renumit prin aforismele sale, afirmă că „dacă un an reuşesc să tac, să nu vorbesc deloc, mă proclam zeu!”. Sau, „Să taci mai multe ceasuri, fără să spui o vorbă, ce lecţie!” (vezi Caiete, III, p.18).  
  
Şi eu cunosc foarte bine, că nu trebuie să vorbeşti despre tine, fiindcă îţi sapi moirmântul când vorbeşti de propria ta persoană, „este aceasta arta necrologului”. Eu, stimate coleg şi prieten, te anunţ că zilnic mă bucur de soare şi apa mării (fără alge şi meduze, scoici ca la noi). Binecuvântez soarele dimineaţa, iar seara la apus, mă rog ca mâine să apară iar, mai strălucitor şi dătător de viaţă. Încerc în fiecare zi să meditez asupra miracolului vieţii, să prind momentul magic, să mă eliberez de tristeţe şi de angoase, să înlătur obişnuinţa.  
  
Şi pentru că bunul Dumnezeu ştie că noi oamenii suntem artişti ai vieţii, într-o zi ne dă un ciocan şi o daltă pentru sculptură, în alta pensule şi culori pentru tablouri sau ne dă hârtie şi stilou ca să scriem. Dar de ce oare am înţeles asta tocmai acum? De ce am înţeles aşa de târziu că, pentru a înălţa edificiul virtuţii trebuie să sapi la temelia smereniei? Am înţeles aici că adevărul este insuportabil şi că omul nu este făcut să-l suporte, de aceea fuge de adevăr ca de ciumă. O carte scrisă trebuie să fie ca un vampir. Să ne sugă tot sângele din noi. Orgoliile ne întunecă minţile, iar duşmanul este mai preţios decât prietenul, pentrucă te ajută să nu greşeşti. Preietenul te va înşela... 
  
Şi în acest an am vizitat oraşul imperial Ajaccio – ville imperiale. 
  
Fetiţa mea şi cu ginerele mă răsfaţă cu toate bunătăţile, îmi dau maşina să conduc prin cele mai frumoase locuri din lume. Duminică, 21 august curent, împreună cu un nepot (nemuritorul Găbiţă al II lea, băiatul surorii mele Fila) voi revedea oraşele L'Ile Rouse şi Calvi (al 7-lea oraş cu o cetate impresionantă, asemeni cetăţilor de la Corte, Bastia, Ajaccio, Bonifacio, St. Flaurent şi Porto Vecchio). Voi revedea mai încolo cele mai superbe localităţi corsicane: Galeria, Girolata şi Porto aşezate pe ţărmul unor golfuri neasemuit de frumoase. 
  
Tot Emil Cioran ne spunea că Girolata este cel mai superb loc de pe planeta Pământ, această enormă băşică pe care noi oamenii (şi nu numai noi ci şi celelalte vieţuitoare) ne vânzolim, ne chinuim şi ne sfâşiem între noi. Închei cu promisiunea trimiterii într-un scurt timp a unor texte din cartea lui H.R.Patapievici „Politice” apărută acum vreo 13-14 ani la editura „Humanitas” pentru a decanta pe urma lor când o să revin în ţară.. Sper să fii de acord. 
  
Închei mărturisind că a fi original este mult mai uşor decât a fi profund. Mă tem că nu am nici cea mai mică tangenţă, nici cu una, şi nici cu cealaltă. Profundă este doar tăcerea şi de aceea prefer să tac în faţa măreţiei Corsicii şi a oamenilor de pe aceste meleaguri de vis şi legendă. Nu înainte de a te asigura de deosebita mea consideraţie, Cu stimă, profesor Vintilă PURNICHI, Corsica, Franţa. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Scrisoarec din Corsica, del a prof. Vintilă Purnichi / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 235, Anul I, 23 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!