CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 297 din 24 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Scrisoare din Chicago -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Scrisoare (deschisă) de sărbători:  

Dragii noştri,  

Azi de dimineaţă, după ce am deschis un ochi şi în timp ce-mi trăgeam plapuma până peste cap l-am auzit pe Radu exclamând: „Ce zi extraordinară este astăzi !”  

„Ce o fi găsit el că este extraordinar?” mă gândeam eu intuind negura de afară şi auzind zgomotul ploii care curgea şiroaie. Am închis ochii dar mi-a revenit în memorie întâmplarea de ieri, când vecina din sala de sport mi-a spus cu condescendenţă:
- Ei, când o să ajungeţi şi dvs. la vârsta mea, o să simţiţi din plin avantajele activităţii sportive!
- Dar câţi ani aveţi? am întrebat-o eu curioasă.
- 61! mi-a răspuns ea mândră…
Huuuh!...am exclamat eu în gând. 61! N-o să (mai) ajung nici o dată la vârsta ei…  

Da, Radu are dreptate: şi astăzi o să fie o zi extraordinară: ne-am trezit la viaţă, suntem sănătoşi, nu ne doare nimic, în casă este cald, pisicuţele ne-au răsfăţăt – ca în fiecare zi - depunând şoriceii lor de catifea la capătul patului, criza economică a trecut pe lângă noi fără să lase urme… Îmi pun tenişii în picioare şi plecăm în „tura de dimineaţă” în jurul a două blocuri din Western Springs…  

Ah, Western Springs! Ce orăşel minunat! Aici am găsit câţiva prieteni cu care punem ţara la cale… Bărbaţii se întâlnesc vinerea la un restaurant pescăresc şi discută cu pasiune politică, noi femeile discutăm de ale noastre ori de câte ori avem ocazia. Mergem împreună la Chicago şi gustăm din plin oferta extraordinară a orasului. Orchestra Simfonică a angajat pe unul dintre marii, dintre „ultimi mohicani”, unul dintre puţinii dirijori de extraclasă ai vieţii muzicale mondiale: Richardo Muti. Am fost la concertul inaugural – cu Simfonia Fantastică de Berlioz - şi am fost atât de impresionaţi de calitatea nemaiauzită a interpretării încât în pauză… am reţinut bilete s-o mai auzim încă o dată a doua zi! Da, muzica clasică a devenit de mult o componentă minunată a vieţii noastre.  

În mai, Radu a fost la Bucureşti şi a ţinut o conferinţă fulminantă la congresul Academiei Româno – Americane de Ştiinţe şi Arte despre evoluţia situaţiei politice şi economice mondiale: mă minunez de unde le scoate, cum poate să analizeze şi pe urmă să sintetizeze ce se întâmplă în lume, să găsească explicaţii la ceea ce mie mi se pare de neînţeles. Amândoi suntem neliniştiţi de situaţia precară din România dar şi de cea din SUA, căreia îi lipseşte atât clarviziunea cât şi forţa de a se impune, atât de caracteristice ei în secolul trecut.  

Anul acesta am sărbătorit împreună cu prieteni dragi trecerea a încă unui prag de vârstă. Marilena, sora mea, şi Victor, soţul ei, ne-au făcut bucuria să fie alături de noi: împreună am făcut o excursie minunată în California, mai întâi la munte (Lake Tahoe, Yosemite) pe urmă la Pacific (Carmel, San Francisco). Am vizitat un coleg de echipă al lui Radu (Radu a jucat volei în tinereţe) de care soarta l-a despărţit acum 45 de ani! A fost foarte emoţionant să vezi doi bărbaţi cu părul cărunt, asemănători cu doi munţi cu piscurile înzăpezite, îmbrăţişându-se cu lacrimi în ochi… Tot in anul acesta am încercat să retrăim emoţiile primei croaziere în Caraibe… dar… cea de a doua n-a mai fost ca prima!  

După 50 de ani de activitate profesională mi-a venit timpul să mă dedic unei vieţi mai liniştite. În primăvară voi iesi la pensie o dată cu împlinirea a 31 de ani de lucru pentru compania Navistar. Voi continua să predau „Motoare” la Universitate şi voi reîncepe lecţiile de pian având ca ţel să cânt la patru mâini cu Radu. Vă asigur că Radu va continua să publice în ziarele româneşti căci simt de la el că nu şi-a potolit încă pasiunea de a discuta cu prietenii (cunoscuţi sau nu). Vrem să vedem cât mai mult din ce încă n-am văzut din lume, ne-am propus să facem zilnic sport si să petrecem fiecare concediu de iarnă pe skiuri atât timp cât vom mai putea să fim la înălţimea celor 4000 m ai piscurilor din Colorado!

Dragii noştri, ne pare rău că sunteţi departe dar gândurile noastre cele mai bune zboară acum către voi pe aripile acestui mesaj. Vă dorim sănătate şi impliniri şi să păşiţi cu bine în 2011!  

Sărbători fericite şi la mulţi ani!  

R&R  

Pentru conformitate:
prof. dr. Rodica BĂRĂNESCU si prof. dr. Radu MIHALCEA
Decembrie 2010
Western Springs, Chicago, Illinois, SUA  

 

Referinţă Bibliografică:
Scrisoare din Chicago - Ce zi extraordinara este azi! / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 297, Anul I, 24 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!