CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  Scrisoare deschisă Doamnei Elena Toma, RadioClub XXL România-Piteşti
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stimată Doamnă Elena Toma, 
  
În deplină cunoştinţă de cauză asupra cuvântului folosit, mă declar un fan pătimaş al stilului degajat şi elevat cu care vă susţineţi prezentarea propriei emisiuni muzicale de la Radio Club XXL Piteşti-România. Termenii nu-mi stau cuminţi la îndemână, sentimentele mă copleşesc, îmi vin de-a valma şi nu sunt grupate pentru a răzbi acea coerenţă necesară pentru a vă convinge de sinceritatea vorbelor mele faţă de ilustra Dv. prestaţie. Neşovăitor în a vă urma îndemnul, altfel spus de a “inaugura” condiţia mea novice de radio-ascultător al emisiunii pe care cu cinste, probitate profesională şi devoţiune pilduitoare o patronaţi, trebuie să recunosc că un adevărat ritual a precedat contactul meu cu undele muzicale (ca să preiau un clişeu folosit în acest domeniu). Mi-am ales poziţia cea mai comodă cu putinţă, mi-am tras scaunul pentru a fi aproape de orice trebuia să-mi folosească fără a mă depărta sau întinde, am înlăturat “obiecte şi lucruri tentante” generatoare de zgomote şi stress (fâşâieli, zornăituri, fişicuri, ambalaje biscuiţi, eugenii, ciocolată, spart seminţe etc.), am comutat la “mute” orice instrument sau aparat declanşator, am înlocuit paharul de sticlă cu cel de plastic - pentru apă exclusv, am evitat amicii dornici de chibiţeală şi datul cu părerea pentru a nu-mi influenţa judecata sau bruia, am renunţat la sonor TV în transmiterea meciurilor de fotbal (a căror începere şi desfăşurare se întâmplase să fie aproape de ora sau în toiul emisiunii Domniei voastre) şi iată-mă în aşteptarea evenimentului. Carevasăzică, mi-am amenajat (căptuşit!?) un mediu aseptic, un fel de “robinson(i)adă la domiciliu” de un voluntariat “liber consimţit şi acceptat” (de nu e cumva o tautologie!), oricum cu nimeni şi nimic prin preajmă pentru a distrage şi perturba, a-mi influenţa o audiţie “pură şi civilizată”, propice unui spaţiu fonic fără cusur.  
  
După declanşarea pe fond muzical a semnalului emisiunii o voce caldă, calmă, cu tonuri vibrante şi catifelate în funcţie de ritmicitatea melodică şi mesajul textului invită melomanii să ia cunoştinţă despre titlurilor emisiunii, răspunde opţiunilor muzicale (sau lirice) numindu-i cu “subiect şi predicat” pe ascultătorii din întreg spaţiul limbii române dar şi al celui de pe varii meridiane şi paralele, conectându-i şi captivându-i deopotrivă cu “produsul obsedant şi sufocant” al veneraţiei lor (cantautori sau doar solişti, grupuri vocale, instrumentale, români şi străini celebri aflaţi în top-urile naţionale sau internaţionale, muzică de toate genurile cunoscute, nenumărate intermezzo-uri cu intenţii cognitive binefăcătoare etc.  
  
Distinsă Doamnă Elena Toma, 
  
Cultura Dv. muzicală, literară şi filozofică exprimată limpede pe un ton inconfundabil, cu o voce în care “ structurile” locuiesc laolaltă sub semnul înalt al“stenicului şi vrajei”, al mirificului şi bunei dispoziţii, fac prezenţa Domniei voastre de neînlăturat, greu sau cu neputinţă de înlocuit. Rolul Dv. nu este doar de coordonator şi vector în deprinderea şi cultivarea gustului muzical al ascultătorilor, comentarii şi analize profunde şi pertinente însoţesc şi învrednicesc arta muzicală oferită (la “undă”!). Acestora le adăugaţi măiastru şi original arta nepreţuită a comunicării sufleteşti, a diafanului, gingăşiei, rarei simţiri şi sensibilităţi, dăruind în aceeaşi măsură pe fondul seraficelor pulsaţii sonore nobile însuşiri pe care natura dumnezeiască le-a pus la îndemâna oamenilor (şi prin intermediul Dv.) spre a-i îmbogăţi spiritual, purifica sufleteşte şi înjgheba raţional. Pe care doar o astfel de voce modulată, singulară, candidă şi liniştită din “dotare” (a se citi har binecuvântat !) îi poate aduce să trăiască ardent, în armonia vorbei cu fapta, răzemate organic pe sentimental plenar şi reciproc al iubirii. Aseară s-au “năpustit” toate asupra umilei mele existenţe şi, paradoxal, ca într-un vădit contrapunct melodic am suportat cu seninătate şi calm această bântuire de melos sideral, proteguitor şi relaxant şi pe care nu ştiu să-l mai fi trăit vreodată.,. Vocea Dv. astâmpără şi rânduieşte vacarmul şi haosul din viaţa ascultătorilor, organizează şi conferă un sens şi poate o prelungire a vieţii - ferind-o de bulversări şi rătăciri neprevăzute. Înţelepţeşte şi prelungeşte nerăbdarea, cauză a multor ratări în febrilitatea căutării şansei de reuşită şi rodnicie în toate cele. Ignoranţa mea bine camuflată în materie de muzică a început să-şi zgârie blindajul, carapacea vă fi serios zgâlţâită şi sigur demantelată, inamicul indiferenţei şi apucăturilor mele întâmplătoare va fi treptat supus...  
  
Pe făgaşele cuvintelor ce bine ştiţi a le “stoarce de profunzimi şi ramificaţii de sens, emoţie şi culoare” crescute ele însele din coloana viguroasă de suflet, inimă şi minte pusă cu rost şi tâlc, prin pasiune, să slujească năzuinţei de a dărui frumosul, a lumina cele mai ascunse unghere ale malversaţiunii, deznădejdii, intoleranţei şi nimicniciei atât pe prezente încă în viaţa noastră.  
  
Sincer şi cuviincios recunosc că Radioul Club XXL România-Piteşti al cărei preşedinte sunteţi mi-a dezvăluit a fărâmă de adevăr multă vreme necunoscut mie şi că începând de aseară sunt cu inima alături de Dv.  
  
Vă mulţumesc şi vă stimez urându-vă succes în tot ce întreprindeţi. 
  
Cu aleasă preţuire, 
  
George Nicolae Podişor  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Scrisoare deschisă Doamnei Elena Toma, RadioClub XXL România-Piteşti / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 467, Anul II, 11 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!